Mastodon

Valami van a levegőben…?

Kép1A címbéli kérdés utoljára akkor hangzott el a számból, mikor 2012-ben még egy szebb és jobb világban tesómmal a morvaországi Cerna Hora sörgyára fölötti dombról ereszkedtünk le a főzde felé, és megcsapta az orrunkat a malátázóüzem felől érkező csodás fuvallat illata. Hát, az se ma volt.

Most viszont ugyanezt kérdezem magamtól, és végre a Kispest kapcsán, ahol az elmúlt napok, ha nem is hurráoptimizmusra, de legalább egy kellemesen elcsodálkozós “Na mi történt itt?” eleresztésére azért okot adnak – meg persze a címbeli kérdésre. Ezek egyike sincs még persze megválaszolva, de hogy már maga a kérdés föltehető, az az elmúlt 15 hónap után nekem már szinte elég is.

Legutóbb ott hagytuk abba az esélylatolgatósdit, hogy semmit se tudunk, csak tippelgetünk, de úgy anblokk lövésünk nincs az idei várható teljesítményünkről, sanszainkról. A posztra valaki megjegyezte, hogy egy jó kis kiégett kispester minden siráma benne van…- ezzel nem is tudnék vitatkozni!

Akkor mi változott?

Igazoltunk a napokban 3 válogatott kerettagot, lett új mezszponzor, szurkoló és tulaj egymásra talált, a bérleteladások átlépték a 8000 db-ot, netán előrehozták az új stadion építését jövő tavaszra?

Nem.

De történtek apróságok.

  • A hivatalos sajtótájon, ami kb. az ankét kibővített tartalmú, officiális verziója lett, végre nem légióstömeget láthatott, majd ezen gunyoroskodhatott a hazai sajtó, hanem egy adag saját nevelést és két kipróbált bohócligert. Ugyanitt Papa H. markánsan felvállalt (bár valljuk meg, elég későn érkező) véleménnyel játszotta el az MLSz felé Mátyás király okos lányát – be is szólt, meg nem is. Végre nem első háromba várt csapat és nemzetközi kupaszereplés mantrája hangzott el, a csatolt link nso.-s videó intrójában meg akkorát alakít a Papa, hogy megint megszerettem.
  • Azzal, hogy a marosvásárhelyi balbekket leigazoltuk, némileg nő a variációs lehetőségek száma hátul. Most úgy állunk, hogy amolyan “dupla vagy semmi” helyzetet érzek a transzferidőszakunk kapcsán… Ha  jó egy hónapon belül, vagy legalább őszig beesne egy Perea/Danilo/Sasu kaliberű csatár, akkor ez a keret akár-akár MK-menetelés-környéki-szerű-jellegű valamivé is kinőHETi magát (nem tudom hogy fogalmazzak óvatosan), hangsúlyozottan feltételes módban. Ha viszont ez nem jön össze, akkor sajnos azoknak lesz igaza, akik  az “ezzel a két igazolással mit sem érünk” ajakbiggyesztéssel intézték el a Lovrics-Kamber üzletet.
  • Botka, Gazdag már hosszabbítottak, Ignja papa is, a héten pedig újabb kontraktust írt alá Hidi, Nagy Geri és Proszi is, jelenti a honlap. Megtartjuk az értékeinket, végre…
  • A Papa közleményben tudatja a honlapon, hogy mindenkit szeretettel vár (mondjuk az ezt szemléltető videón igencsak nehezen sikerült kimondani a várunk vissza minden szurker mondatot :) , de hátha csak lámpaláz volt az ok, legyünk kegyesek), + a bizti szolgálatos panaszok kezelése is belengetésre került (nem vagyok naiv, de itt már az nagy szó, hogy ez legalább elhangzott, ha már jó eséllyel úgysem fog történni semmi. Bár ki tudja?).
  • Pár minutával később a hivatalos klubface oldalon is jön a közlemény: mindenkit szeretettel várnak. És erre érkezik is a válasz: jelképes közös vonulás. WTF? Jön a Tábor is a Kanyarba, csak nem? Megint lesz hangulat a 2014-es tavaszi Fradi, meg a tavalyi debreceni idényzárás után? Kérdés itt is van sok, perszehogy… hány meccsre szól mindez, csak mostanra vagy tartósan, esetleg egy félrecsúszott bekiabálás után megint begorombul a Boss és kezdődik minden elölről? Nem tudom, de most nem is akarok ezzel foglalkozni, inkább örülök a fejleményeknek, carpe diem.
  • Majd pedig a tegnapi zenei szösszenet, Kemenes Hetfield és Dynamic + a Szabi körüli csordavokál különítmény (Patrik, Geri, Boti, Gazdag Dani és a kisGöblyös) villantanak egy új indulót. És itt most nem a dal minősége a lényeg, vagy az, hogy “erre persze van idejük“, illetve dehogynem, pont ez a lényeg, mert ez nálam nagy pozitívum, végre a játékosaink tesznek valami “Honvédosat” az edzéseken való részvételen meg a meccseken túl, egy jókedvű szabadidős dolgot, a szurkolóknak is címezve… Ilyenből kéne sok!!!

Mi van itt? Alapjáraton persze ezek a hírek egy normális klubműködésnek csak akcesszóriái, fel se tűnnének a mindennapokban, de mi pont ezekért sírtunk az elmúlt években, hogy sokszor hiányzik a körítés, a keret, itt az ideszerződő, vagy kinevelődő játékosok beleesnek ebbe a nihilbe, amiben lebeg a klub és a szurkolói közeg, nem látunk CSAPATot, nincsenek jelek valamiféle csapatszellemre, nincsenek klubvezetési gesztusok a drukkerek felé, nincsenek kedvelhető apró hírek, napi beszédtémák, azonosulásra alkalmas arcok a keretben… És most valahogy pár nap alatt egy pár apró jel feltűnik, és kezdenek összeállni egy koherensebbnek tűnő egésszé…

És ez elég? Nyilván nem! Ez csak egy kezdet – kéne hogy legyen, és remélem az is lesz, nem csak “egy jól kifutott hét“, ami után 3 évig megint max a félévente feltűnő majorettlányokra sütik rá, hogy szurkerbarát intézkedés… Szóval ez önmagában nem elég , ez a pár történés, ettől nem lövünk több gólt, mint tavaly, ettől nem nem tanul meg Kingecske beadni és Gyula úr sem lesz 6 évvel fiatalabb és gyorsabb! De… arra viszont már elég, hogy az olyan, megfáradni látszó arcok, mint pl. szerzőnk, kapjanak egy új löketet, és ne rezignáltan nézzenek rá az idei menetrendre, hanem nyomokban, picit érezzék azt a bizsergést amit kel egy szezonkezdetkor. Én egy picit érzem.

...visszavár.
…visszavár.

No  ne szaladjunk előre. Ez a bizsergés azért messze van az optimálistól, de legalább már valami megmozdult. Mint Beatrix Kiddo lábujja a PussyWagoon hátsó ülésén a KillBill I. első negyedórájának a végén.

Hogy egy igazi szaftos, tarantinós mészárlás is kijön-e belőle, azt pedig meglátjuk.

De most már legalább meg akarom látni!