Mastodon

Még egyszer utoljára a jegy- és bérletárakról: ezúttal NB I-es összevetésben

Nem minősítjük, mindössze elhelyezzük a mezőnyben.

Elsőre azt mondtuk az új Bozsik árképzésére, hogy húzós. Aztán aludtunk rá egyet és kimatekoztuk a belső arányait, majd megállapítottuk, hogy ha így maradnak az árak, akkor az új bérlet csak a második évtől éri meg, valamint az emberek többségének jelentősen drágább lesz a meccsrejárás, mint eddig volt (plusz ugye, a megváltozott tájolás miatt unalomig ismételgetett szembe sütő nap problémája).

Később rákérdeztünk az egyéni stratégiáitokra, és az jött ki, hogy bár kevesebben terveztek bérletet váltani, mint legutóbb, viszont örömhír, hogy többen járnátok ki legalább párszor a stadionba.

A mostani poszt reményeink szerint a témában az utolsó lesz, és azt vizsgáljuk benne, hogy az új Bozsik árképzése hol helyezkedik el a többi NB I-es stadionhoz képest. Tehát nem a belvárosi sör- és capuccinók árával vetjük össze, nem az állatkerttel, nem egy csúszdaparkkal, hanem a többi stadionnal. És igen, tisztában vagyunk vele, hogy a futballban nincs olyan, hogy ha az egyik klub drága, akkor majd a másikhoz, az olcsóbbhoz szoknak át a fogyasztók.

megjegyzés: a poszt írásakor a kisvárdai bérletárak még nem voltak ismertek.

Az új Bozsik stadion (Bozsik Aréna) és a Fradi stadionjának árazási megoldása kísértetiesen hasonlít egymásra. Mindkét stadionban

  • külön kategória a tábor helye;
  • a táborral szemben lévő, szintén kapu mögötti szektorokba nem forgalmaznak bérletet;
  • a fejépülettel szemben lévő oldallelátó három részre oszlik: közép, szél és sarok (a sarkok az oldallelátókhoz tartoznak);
  • mindkét stadionban két-két szektort jelöltek ki az oldallelátón (illetve az Üllőin inkább a lelátó kanyarulatában) családi szektornak, ahová családosoknak szóló kedvezményeket adnak;
  • a fejépület oldalára nincs klasszikus jegy- és bérletértékesítés, az mindenféle magasabb kategóriáknak van fenntartva;
  • a Fradinál a bérletújítás 15, a Honvédnál 20% engedmény.

Ezzel szemben az NB I-es stadionok döntő többségében a fejépület (nevezzük tribünnek), ami a kötelező észak-déli tájolás miatt egyben a délutáni mérkőzések idején az árnyékos oldalt is jelenti, elérhető az átlag jegyvásárlók számára. A Videotonnál például a tribün nagy része az A nevű szektor, és csak ezen felül van az ún. Fresh Corner Lounge. A Fradihoz hasonló méretű debreceni Nagyerdei stadionban a főlelátó közepe az A2-A4 szektorok, és ezen felül van a VIP.

Könnyen megfigyelhető, hogy a stadionok újsága, kategóriája és a bérletárak között nincs nemhogy egyenes, hanem semmiféle arányosság. Minden azon múlik, hogy az üzemeltetőnek milyen elképzelései vannak a szurkolók fogadásáról.

Egy mérkőzésre vetítve valamennyit sűrűsödik a mezőny, ugyanis amíg a Honvéd 16, addig a Ferencváros 17 mérkőzést játszik a következő szezonban hazai pályán.


A bérlet és a jegyárak viszonya

A Fradival való összehasonlítás egészen addig érvényes, amíg meg nem nézzük, hogy az egy mérkőzésre vetített bérletárak, valamint a meccsnapi, nem kiemelt mérkőzések jegyára között mekkora a különbség:

megjegyzés: meccsnapi normál jegyárak (nem kiemelt)
FTC: tartalmazza a meccsnapi 500 forintos kezelési költséget.
Videoton: a jegyárak az Európai Konferencia ligára vonatkoznak.

A grafikonról jól leolvasható, hogy amíg a mezőny legdrágább helyeire a klubok 30-40% kedvezményt biztosítanak a bérleteseknek a meccsnapi (nem kiemelt!) jegyárhoz képest, addig Kispesten mindössze 11-12%-ot. Igen, a grafikon messze legrövidebb négy vonala mind a Honvéd neve mellett látható.

Vagyis az új bérlet egyáltalán nem jelent valódi kedvezményt a meccsnapi jegyárakhoz képest.

Mivel az új Bozsikban az online és a helyszíni jegy között mindössze 5% a különbség az előbbi javára, így könnyen kitalálható, hogy az online elővételhez képest a bérlet még kevesebb kedvezményt biztosít: 4-8%-ra apad az árelőny. (Gondoljunk bele, ha nem lenne az MLSZ jegyrendszere, és a Jegymesteren keresztül menne ez is, akkor a jegyeket terhelő 360 forintos kényelmi díj miatt az elővételes jegyek konkrétan drágábbak lennének, mint a meccsnapiak.)

megjegyzés: online elővételes normál jegyárak (nem kiemelt)
Videoton: a jegyárak az Európai Konferencia ligára vonatkoznak.

Kispesten gyakorlatilag nincs különbség. Mivel azonban évente pár meccset kiemeltnek neveztek ki, és azokra 8-10 százalékkal drágább jegyárat állapítottak meg, így az idény végére nagy nehezen összejön mintegy másfél meccsnyi árelőny a bérlet javára.

Apró érdekesség, hogy Újpesten az A teraszra, vagyis tribün oldalán a pályához közelebbi székekre online elővételben olcsóbb lehozni egy idényt, mint bérletvásárlóként. Szóval nem csak nálunk vannak furcsaságok.

Az van viszont, hogy továbbra sem értjük

az új Bozsik árképzését.

A kanyarba az árak nagyjából rendben vannak, értelmezhető mértékben növekedtek, sőt, a bérletet hosszabbítóknak szinte alig. Az mondjuk furcsa, hogy ezekben a szektorokban a 6-10 éves korú gyerekért is fizetni kell, miközben van olyan szektor a stadionban, ahol az éves bérlet mellé egy 18 éven aluli gyerek bérlete nulla forintba kerül. Utóbbi szintén egy nagyon rendben lévő ötlet.

A Honvéd is a bérlethosszabbításnál elérhető 20% kedvezményt, a kanyarba szóló bérletet, valamint a családiba kiváltható nullás gyerekbérletet emeli ki a Facebookon futó hirdetési kampányában

Szóval van pár értelmes és vállalható ötlet, miközben olyan furcsaságok színezik a rendszert, mint a tribün beszántása (elgroupamásítása), amit még a honlapon is elismernek:

Többen jeleztétek, hogy az A-lelátóra szívesen vennétek bérletet, a nem VIP-szektorokba. Dolgozunk a megoldáson (...)

Az A-lelátó épült a korábbi korzó és tribün helyére, ahol a pályához közelebbi A1-A6 szektorokból az A2-A5 közötti részt VIP Bronznak nevezték el, miközben fölötte egy másik VIP-et, a VIP Gold négy szektorát találjuk. Az A1-A6 szektorok mérete 1185 szék, ebből a VIP Bronz 633-at tesz ki. A VIP Golddal (458) együtt összesen 1091 VIP-kategóriás székkel számolnának Kispesten. Plusz a Skyboxok. (Ezeket a számokat inkább ne is vessük össze a korábbi nézőátlagunkkal.)

A bérleteknél menő a hosszabbításra vonatkozó 20% kedvezmény, viszont érthetetlen, hogy a bérlet miért nem biztosít valódi árelőnyt? Kispesten a hosszabbított bérlet sem akkora kedvezmény a jegyvásárláshoz képest, mint máshol a normál bérlet, ráadásul az eddigi vásárlókon kívül nem terel valódi tömegeket a bérletvásárlás felé.

És hát a fő érthetetlenség számunkra, hogy az új Bozsik árazása miért az NB I és a Fradi közé lett belőve? Magasan. Milyen számolás, piackutatás, érvrendszer, vagy bármi magyarázó erővel bíró dolog lehet a hátterében?


? a hozzászólás // előmoderált
? az offtopicot // az offtopicba.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||