Mastodon

Megjött a VAR!

Featured Video Play Icon

Az NB I 2021-2022-es szezonjától Magyarországon is működik a VAR-rendszer. A MLSZ közel két évvel ezelőtt, 2019 augusztusában kezdte el a VAR-projekt megvalósítását. Az elmúlt időszakban az NB I-ben szereplő csapatok stadionjait technikailag alkalmassá tették a VAR fogadására, és a bajnoki rajtra a VAR-rendszer használatára kiválasztott játékvezetők felkészítése is befejeződött.

A VAR-buszokban hárman ülnek majd, a videóbíró, a videóbíró-asszisztens, valamint a visszajátszás-kezelő operátor. Videóbírónak összesen 16, videóbíró-asszisztensnek 15 főt képeztek ki, míg a visszajátszásokért felelő operátorokból 14-en állnak rendelkezésre júliustól. A VAR-rendszer bevezetésével párhuzamosan az alapvonali játékvezetők alkalmazása megszűnik az NB I-ben.

A VAR július végétől négy típusú, a mérkőzést befolyásoló döntés meghozatalában segíti a játékvezetőket az OTP Bank Ligában: gólok, büntetők, közvetlen piros lapok, hibás azonosítás esetén. A lesek esetében, vagy amikor kérdéses, hogy egy szabálytalanság a büntetőterületen belül vagy kívül történt, közvetlenül a VAR tesz javaslatot a játékvezetőnek, ilyen esetekben nem lesz szükség a játékvezető újabb felülvizsgálatára. Az OTP Bank Liga-mérkőzésekre kilátogató szurkolók a következő időszakban a következő videóval találkoznak majd a stadionokban: (kiemelt videónk – szerk.)

via mlsz.hu

Amennyiben a VAR nektek is annyira új és egyelőre homályos, mint nekem, akkor ajánlott olvasmányunk a hatályos szabálykönyv, és annak is a 138. oldalon kezdődő A videó játékvezető asszisztens (VAR) protokoll c. fejezete.

A lustábbak kedvéért a vonatkozó oldalakat kivágtam, és feltöltöttem ide.


Örülünk Videóbíró sporttársnak?

Betöltés ... Betöltés ...

? a hozzászólás // előmoderált
? az offtopicot // az offtopicba.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||