Mastodon

Valaki segítsen ki a kezezés pontos szabályaival

Videoton – Honvéd 2-0

mert kissé meg vagyok zavarodva. Eddig úgy tudtam, hogy a játékos testén (fején, lábán) megpattanó labda, ha kezet ér, akkor az nem kezezés. Ehhez képest a hatályos szabálykönyvben erről egy szó sincs, sőt, a 161. oldalon, a 2021/22-től érvényes módosítások között egyenesen azt találjuk, hogy a korábbi szövegezés, miszerint

A fenti szabálytalanságokat kivéve, nem szabálytalanság, ha a labda érinti egy játékos kezét/ karját:
• közvetlenül a játékos saját fejéről vagy testéről (a lábfejét is beleértve)
• közvetlenül egy közelben lévő másik játékos fejéről vagy testéről (a lábfejét is beleértve)

• ha a kéz/kar a testhez közel van, és nem teszi a testet természetellenesen nagyobbá
• amikor a játékos elesik és a kéz/kar a test és a talaj között van támaszként, de nem a testtől oldalirányba vagy függőlegesen kinyújtva

Igen, át van húzva.

Mutatom képernyőképen is:

12. szabály: Szabálytalanságok és sportszerűtlen viselkedés / 1. Közvetlen szabadrúgás / A labda kezezése (szabálykönyv, 100. o.)
A játékszabályok változásai 2021/22 / Az összes szabályváltozás részletezése // 12. szabály (szabálykönyv, 161. o.)
A játékszabályok változásai 2021/22 / Az összes szabályváltozás részletezése // 12. szabály (szabálykönyv, 162. o.)

Vagyis ha jól értem, akkor a saját testen megpattanó labda meghatározása ettől az évtől kikerült a szabálykönyvből, így teljesen mindegy, hogy kin és hogyan pattan meg (l. Böde és Lukic esetét), a lényeg a kezezés, illetve a szabálykönyvben bennmaradt fontos kitétel:

Szabálytalanság, ha egy játékos: (…) kezével/karjával érinti a labdát, amikor az a testét természetellenesen nagyobbá teszi. (…) Azzal, hogy keze/karja ilyen helyzetben van, a játékos felvállalja annak kockázatát, hogy kezét/karját eltalálhatja a labda, és ezért büntetik


Ezek után nézzük meg Stopira megmozdulását a Videoton tizenhatosán belül, a mérkőzés 1-0-ás állásánál:

Illetve megnéznénk, azonban az M4 Sport összefoglalójából kimaradt a jelenet, és a teljes meccs sem visszanézhető egyelőre (szerda délelőtt):

képernyőkép: mediaklikk.hu/m4sport.hu

Amíg nem láttam a felvételt, addig nem merek semmit állítani, viszont addig legalább van időn megkérdezni, hogy jól értjük, a korábban létező nem kezezések idénre megszűntek?

Vagyis 2021/22-től teljesen lényegtelen, hogy honnan és milyen módon érkezik kezedre a labda?

Segítsetek!

Mert, ugye, ha Stopirának egyértelműen a kezét érte a labda, és a szabály is a fent bemutatott irányba változott, akkor a VAR- kocsiban hogy a retekbe nem vették észre, illetve ha igen, akkor Berke hogy a retekbe nem ment ki megnézni a szituációt? Vagy nekik elfelejtettek szólni erről az apró változásról? (Ami egyébként – sajnálatos módon – nekem is csak most tűnt fel.)


A meccsről

amúgy semmit, továbbra is szégyen, a vezetőség szégyene, a klubnál uralkodó urambátyám-haversrác-szemlélet szégyene, ami aztán áttapadt a csapatra, az egész mentalitásra, és szépen közös szégyenné nőtte ki magát. A fejétől rohad, és a foglalkozás elérte a célját.


Osztályozókönyv


🗣️  a hozzászólás // előmoderált.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||