Mastodon

Most vagy nagyon komoly szakmai stáb állt össze Kispesten, vagy egy totális fejreállás felé menetelünk

Az idő majd eldönti, addig pedig szurkoljunk az első verziónak.

Nyilvánosságra hozta a Honvéd Tam Courts vezetőedző stábját a 2022/23-as szezonra:

  • Chris Docherty, sportigazgató
  • Tam Courts, vezetőedző
  • Ramon Tribulietx, asszisztens edző
  • Marko Djordjevic, asszisztens edző
  • Djordje Kamber, asszisztens edző
  • Vlada Avramov, kapusedző
  • Lázár Zsolt, erőnléti edző
  • Sinkó Balázs, videóelemző
  • Ivan Kepcija, szakmai tanácsadó

Pár, tényleg apró kiegészítés a Honvéd oldalán megjelent anyaghoz [archive]:

Ramon Tribuiletx Spanyolországban kezdte karrierjét, majd 2010-től vezetőedzőként irányította az Auckland City csapatát, amellyel hétszer is kiharcolta a részvételt a FIFA-klubvilágbajnokságon, 2014-ben pedig a harmadik helyig menetelt a sorozatban. A 49 éves tréner dolgozott a kanadai válogatott mellett asszisztens edzőként, valamint tanácsadóként segítette a Kanadai Labdarúgó Szövetség munkáját.

írja a honvedfc.hu

Tribuiletx (tuti valami mágus fantázianeve az Asterixből) [ha valaki tudja, hogy kell kiejteni, mindenképp szóljon!] valóban nagy sikereket ért el az új-zélandi Auckland City vezetőedzőjeként, hiszen többszörös bajnok, és 2014-ben a FIFA klubvébéjén akkorát menetelt csapatával, hogy végül a mexikói Cruz Azul ellen megszerezték a bronzérmet.

Viszont a bemutatásának többi része hagy némi kívánnivalót maga után. Tribuiletx nem rendelkezik érdemi játékosmúlttal, ellenben több spanyol harmadosztályú csapatnál is pályaedzősködött, amíg el nem került Új-Zélandra – szintén pályaedzőnek. Egy évvel később rábízták a csapatot, és ott is ragadt egy jó tíz évre.

Közben azért fusizott egyéb helyeken is, mint például technikai tanácsadóként segítette a kanadai válogatottat a 2012-es olimpián, ahol remek eredménnyel, bronzzal zártak. A Honvéd cikkéből egyedül az maradt ki, hogy esetünkben a kanadai női válogatottról beszélünk.

Másik mellékese szintén technikai tanácsadóskodás volt, mégpedig a méltán rettegett Salamon-szigeteknél (apró szigetállam Ausztráliától északkeletre). A bronzérem itt sem kerülte el, miután az Óceániai Labdarúgó-szövetség 2016-os tornáján az Új-Zéland, Fidzsi-szigetek és Vanuatu csoportból továbbjutó Solomon-szigetek az elődöntőben kapott ki Pápua Új-Guineától.

Sajnos a futballvilág többi részéhez hasonlóan, az óceániai labdarúgást csak mérsékelten követi a Transfermarkt, ezért ha Tribulietx új-zélandi eredményességére vagy kíváncsi, akkor a Footballdatabase a barátod.

Tribulietx ezt követően kissé eltűnik a szemünk elől egészen addig, amíg 2021 decemberében vezetőedzőként át nem vette az orosz másodosztályban szereplő Akron Togliatti csapatát. Innen 2022 márciusában távozott, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az Akron végül 9. helyen zárta a bajnokságot.

A történet apró szépséghibája, hogy erről a vezetőedzőségről egyedül az angol Wikipedia ír tényként, ugyanis az orosz Wikipedia szerint bár tényleg kinevezték vezetőedzőnek, hamar kiderült, hogy nincs meg hozzá a megfelelő végzettsége (hatalmas profizmus lehet az oroszoknál is), és inkább átnevezték technikai igazgatónak. A tavaszi rajton már egy Vitalij Panov nevű csóka volt az Akron edzője. Érdekesség, hogy Tribulietx decemberi kinevezése és márciusi távozása között egyetlen meccset sem játszott az Akron.


A 39 éves Marko Djordjevic 2018-ban vonult vissza sportolói karrierjétől, majd előbb Szerbiában, később pedig Oroszországban szerzett tapasztalatot a pálya szélén.

A belsővédő Djordjevic némi szerbiai és kazahsztáni szerencsétlenkedés után, 2014-ben igazolt az új-zélandi Auckland City csapatához, ahol pont Tibulietix volt az edzője egészen 2018-ig, amikor átigazolt a városi vetélytárs Central Unitedhez. A Transfermarkt és a Footballdatabase szerint vagy 2018-ban az Aucklandnél, vagy 2020-ban a Central Unitednél fejezhette be a pályafutását, esetleg 2021-ben egy szerbiai csapatnál egy annyira alsó ligában, amit már nem érdemes mérni.

Az edzői pályája is homályos, a Transfermarkton mindössze annyi szerepel, hogy jelenleg a Napredak U19-es csapatának edzője.

Képernyőmentés a Transfermarkt oldaláról

Korábbi klubja, az Auckland City honlapja szerint Djordjevic 2018-tól játékosa és segédedzője volt annak az amatőr Central Unitednek, amiről képtelenek voltunk kideríteni, hogy a helyi labdarúgás melyik szintjéhez tartozik.

A 2022. január 22-én megjelent cikk szerint Djordjevic csatlakozik az akkor még edzőnek hitt Tribulietx stábjához Oroszországban, ahol egész véletlenül a pár hete Kispesten dolgozó Chris Docherty volt a sportigazgató. Djordjevic a védők edzéséért lett volna felelős, azonban ha minden igaz, március elején ő is távozott az országból. Vagyis az oroszországi tapasztalatszerzés nagyjából egy hónapig tarthatott.

A 2020 és 2021 közötti szerbiai korszakáról sajnos semmit sem sikerült kiderítenünk.

Több ismerős is felfedezhető az Akron fotóján: középen Docherty, jobbra tőle Tribulietx és Djordjevic. A további két alak (Yagiz Çekem és Hugo Klingor) egyelőre nem dolgozik Kispesten.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||