Mastodon

Az MLSZ utolsó nagyjából működő dolga volt a jegyrendszer, erre sorra vonulnak ki mögüle a klubok, miközben az egész alapja marad ugyanúgy az MLSZ jegyrendszere

Érthetetlen, hogy mi történik.

Senki nem vette a fáradságot arra, hogy elmagyarázza, miért jó nekünk a megszokott MLSZ-féle jegyrendszer helyett a kezelési költséges Jegymester? A mi nézőpontunkból ugyanazt tudja a kettő, legfeljebb annyi különbséggel, hogy az utóbbinál lehet mindenféle kuponkódos megoldásokkal élni – viszont mivel van hozzá kezelési költség, és az mindenkire vonatkozik, így összességében jóval szarabbul járunk vele.

Az MLSZ-nek volt/van egy vállalható rendszere, amit az évek alatt megszoktunk, és amit akár lehetett volna kicsit fejleszteni, például

  • hogy a klubkártyához rendelje a meccsjegyet, és akkor elég egy vonalkódot magunkkal vinni, és nem kell bohóckodni a telefonok kijelzőjével, vagy az előre nyomtatott PDF-fel.
  • hogy kezelje mondjuk az Apple Walletet, és a hasonló alkalmazásokat, hogy letölthető dokumentum helyett a telefonunkon jelenne meg szabvány elemként.
  • ilyesmik.

Nem így történt, és az egyetlen tényleg jó és szurkolóbarát dolgukat sem fejlesztették.


Jegyértékesítés 2022/23-ban

  • DVSC // hazaira saját rendszert használ, a vendégek eddig az MLSZ rendszerén keresztül vásárolhattak elővételben. Ja, és Debrecenben van az egyik legmenőbb szolgáltatás: a stadionkártya, ahol például sikerült egy helyre összevonni a jegyet, bérletet, a pénztáraknál használt egyenleget, stb. Például ha veszel egy jegyet, akkor a kártyádhoz rendelik, és a kártyáddal mész be a meccsre.
  • FTC // hazaira saját rendszert használ, a vendégek eddig az MLSZ rendszerén keresztül vásárolhattak elővételben.
  • Felcsút // már a 2021/22-es bajnokságban átköltözött a Jegymesterre.
  • Kecskemét // egyelőre stadion sincs.
  • Kisvárda // semmi infó, viszont mind a klub neve, mind a kisvárdai stadion felkerült a Jegymester rendszerébe.
  • Honvéd // bejelentette, hogy átköltözik az online elővétel a Jegymesterre.
  • Mezőkövesd // semmi infó, azonban ez Kövesden nem meglepő. Velük rendszeresen levelezni kell, hogy egyáltalán megnyissák az elővétel lehetőségét legalább két nappal a meccs előtt.
  • Paks // semmi infó, és a Jegymesteren sincs paksi helyszín.
  • Újpest // semmi infó, és a Szusza sincs fent a Jegymesternél.
  • Vasas // semmi infó, és az Illovszky sincs fent a Jegymesternél.
  • Videoton // egyelőre a Gabala elleni EKL-meccs (ami amúgy fent van az MLSZ-nél is, igaz, nem értékesíthető módon), azonban a vidi.hu jegyértékesítési ÁSZF-je szerint, az online elővétel a Jegymesterre költözik.
  • ZTE // egyelőre az éves bérletet találtuk a Jegymesteren.

Külön öröm, hogy a kezelési díjtól mentes MLSZ helyett a klubok a Jegymestert választották. Ismét egy valóban szurkolóbarát lépés.

E-díj jegyenként (bérletenként) 0 Ft – 999 Ft között180 Ft
E-díj jegyenként (bérletenként) 1000 Ft-tól360 Ft
A Jegymester díjtételei. Vagyis egy jegy – egy pluszköltség, két jegy – két pluszköltség, és így tovább. (A rendszer használatának alapdíja jegyenként/bérletenként. Tartalmazza az elektronikus jegyértékesítő rendszer használatát, az elektronikus utalvány, e-jegy, e-számla előállításának költségét.)

Egyelőre teljesen érthetetlen számomra az egész, mert például ha az idegenbeli meccseinkre marad az elővétel a Bozsikban és a Futball Házban, és az továbbra is az MLSZ rendszerén keresztül történik mindenféle többletdíj nélkül, akkor miért volt szükség az egész jegyrendszeres bohóckodásra? Mi miért ne használhatnánk a megszokott felületet?

Vagyis nyilván lesz egy másik rendszer, mert a helyszínen nem a Jegymesterhez jelentkezik be a pénztáros, és nyomtat onnan számodra jegyet, majd csap rá kezelési költséget. Nem, mert a helyszínen helyszíni jegyár lesz, viszont kell egy rendszer, ami össze van kötve a Jegymesterrel, hogy ugyanoda ne lehessen több jegyet kiadni. Vajon ez a rendszer ugyanúgy az MLSZ lesz, mint ami eddig volt? És ha igen, akkor újra feltehetjük a kérdést: mi miért ne használhatnánk a továbbiakban is?

Vagy az MLSZ csak liszenszelte a Jegymester rendszerét, átcímkézte, és sajátként használta, és most ez szűnik meg, és nem akarnak tovább fizetni érte? Mert akkor a rendszer pont ugyanaz lesz, annyi különbséggel, hogy az autentikációt (és user profilt) nem az MLSZ, hanem a Jegymester adja hozzá.


Idén tizenhét idegenbeli meccsünk lesz, kérdés, mennyien állnak át az MLSZ-ről a Jegymesterre. Tavaly egyedül a Felcsút volt náluk, idén megyünk mi, a Videoton és a ZTE, és várhatóan még többen lesznek. Külön öröm, hogy azár az is előállhat, hogy teljesen fölöslegesen 17 x 360 = 6120 forinttal drágul ismét az életünk, ha otthon, saját nyomtatóval/mobilos kijelzővel szeretnénk továbbra is jegyet vásárolni az idegenbeli meccseinkre.


A tizenhat hazai meccsünkből hat kiemelt (mert ezekre, ugye, külön jegyár vonatkozik), tíz nem kiemelt, vagyis ha valaki online, elővételben szeretné megvenni a jegyeit, akkor

  • a korzóra 10x3300 + 6x3650 = 54900 forint helyett 57610 forintot,
  • a kanyarba pedig 10x2150 + 6x2450 = 36200 forint helyett 37260 forintot kell kipengessen.

Hazai pályán nem is ez a pár ezer forint eltérés az érdekes, hanem az elv, hogy a kedvezményesnek beállított online elővétel drágább, mint a helyszíni, meccsnapi vásárlás. Ilyen váratlan helyről érkező idiotizmusra még a magyar futballban se voltunk felkészülve.

Elképesztően szélsőséges esetben, ha minden jegy a Jegymesteren keresztül megy, és alanyunk mindet elővételben veszi meg, akkor számára ez az idény 11880 forint kezelési költség (kényelmi díj, nevezzük bárhogy) kifizetéséről fog szólni – szemben az éveken át használt MLSZ rendszerével, ami pont ugyanezt tudta, és nulla forintunkba került.


Könyörgöm, legalább valaki mondjon egy épkézláb érvet a Jegymester mellett! Az se baj, ha teljes hülyeség.


Összehasonlító grafikon


Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||