Mastodon

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk vele: elképesztően nagy a baj Kispesten, köszönhetően az elmúlt évek hozzá nem értő vezetésének

bearded man wearing a ripped gray jacket

Az előző részek tartalmából:

  • Az NB I-ben az utóbbi években több csapatnál is elszabadultak a fizetések és a költségek.
  • A Honvédnál a tulajdonosváltást követően szintén elszabadultak a fizetések és a költségek.
  • A Honvéd ennek ellenére folyamatosan gyengén szerepel a bajnokságban, gyorsan cserélgeti a keretét, és
  • úgy tűnik, három év után elfogyott az eddig szinte korlátlanul rendelkezésre álló pénz.

Milyen kilátásaink lehetnek a következő hónapokra?


Mit tudunk egyáltalán?

Az energiaválság, a drasztikusan növekvő rezsiköltségek és az ennek következtében kialakuló negatív gazdasági folyamatok minden felelősen gazdálkodó intézményt költségcsökkentésre és racionalizálásra kényszerítenek. (…) A válságkezelési intézkedések célja a Budapest Honvéd FC működőképességének fenntartása, amelyet első körben a fentebb leírt takarékoskodással, átszervezésekkel, racionalizálással próbál a klub megoldani. Mindezek mellett vizsgáljuk, hogy milyen további lehetőségeink vannak a drasztikusan megnövekedett költségek fedezésére ebben a rendkívüli gazdasági helyzetben.

A Bp. Honvéd közleménye, 2022.11.02. (honvedfc.hu)

(…) ebben az évben pedig az energiaválság okozta krízissel kellett és kell megküzdenünk. (…) mostani kihívások azonban egy más típusú, elsősorban gazdaságossági-pénzügyi szemléletű vezetést igényelnek.

Mendelényi Dániel, tulajdonos, 2022.11.22. (honvedfc.hu)

Tulajdonosi kérésre már korábban is segítettem a klub munkáját, elsősorban pénzügyi területen. A mindenki számára ismert, háború okozta válságsorozat azonban új helyzetet teremtett, most mindenhol a működőképességet megőrző gazdálkodásra fókuszálnak, így kerültem én is képbe. (…) 1. Áttekinthető, racionális és fegyelmezett gazdálkodás kialakítása, jól felépített folyamatok és felelősségi viszonyok mentén (…) 2. A sporteredmény-központú, igazolásorientált modellt felváltjuk a képzésre és annak hatékonyságára fókuszáló modellre. (…) Külföldi játékost csak akkor igazolunk, ha belső erőforrásaink – a saját nevelésű játékosaink – az adott posztra nem állnak rendelkezésre, de ebben az esetben is kizárólag olyan játékost, aki komoly potenciállal bír. (…) most a legfontosabb feladatunk, hogy ebben az elképesztően nehéz gazdasági helyzetben stabilizáljuk a klubot és biztosítsuk a működőképességét.

Kun Gergely, ügyvezető, 2022.11.22. (honvedfc.hu)

Három szöveg az elmúlt hónapból, ami arról tanúskodik, hogy nagy lehet a baj. Ha egy kis mázlink van, akkor az ingatlanokkal kapcsolatos költségek nagy részét megúszhatjuk, amennyiben a Bozsik Aréna és a Dél-Pesti Utánpótlásnevelési Centrum, vagyis az akadémia üzemeltetése is visszakerül január 1-től az államhoz. Ettől még számlák lesznek, a mérkőzéseket valahol meg kell rendezni, azonban úgy tűnik, állambácsi talált egy megoldást arra, hogy a költségek egy részét átvállalja.

A másik hatalmas költség (a talán túlméretezett hátteret leszámítva) a felnőtt csapat. Ha csak a 2022-ben történteket nézzük, akkor:

  • ki kellett fizetni három edzői stáb lelépési pénzét (Horváth, Vignjevic, Courts);
  • nyáron kifejezetten pénzért igazolták Courts edzőt, vagyis érte duplán kellett fizetni;
  • nyáron szintén pénzért igazolták le a korábban kölcsönben itt játszó Dokát;
  • 2022-ben távozott mindegy húsz játékos a felnőttcsapat keretéből, és érkezett a helyükre 14 játékos, kizárólag légiósok. (Az átigazolásokat lásd itt: télen, nyáron.)
  • ha minden igaz, akkor nyáron döntően a legnagyobb keresetű játékosok távoztak, köztük a bajnoki rajt előtti utolsó pillanatban a csapatkapitány, Batik Bence,
  • Samperio augusztus 29-én, Domingues szeptember 1-én, Capan szeptember 2-án ír alá Kispestre, amikor már látszott, hogy rettenetesen kevés lesz a szezonra összerakott keret.

Nyáron úgy tűnt, teljes a fejetlenség, és felsejlett annak a lehetősége, hogy fejetlenség mögött valójában az elapadó források miatt kialakuló pénzhiány lehet. Azt pontosan nem tudni, hogy Metalcom (értsd: a tulajdonosok saját zsebből) mennyivel száll, vagy szállt be évente, azt sem lehet tudni, hogy nagyjából mekkora a klub hitel-, illetve kötvényállománya (tartozása), és csak tippelni lehet, hogy az állam mennyit tesz bele évente a klubba a TAO-n és az akadémiai támogatásokon felül, mert az nagyjából kalkulálható, hogy a klubnak saját bevétele gyakorlatilag nincs. A játékoskereskedelem egyenlege vélhetően erősen mínuszos, a bajnoki szereplések alapján komolyabb prémiumokra sem lehet számítani, ahogy a jegyeladások, ajándékbolt és egyéb saját bevételek se talicskaszám termelik a pénzet.

És mindezt a pénztelenséget sikerült akkor a nyakunkba kapni, amikor a klub csúcsán éveken át egy herdáló, pazarló, a sportvállalkozásokhoz látványosan nem értő vezetőség ücsörgött. Ha az ingyenpénz korszakát képtelenek voltak legalább közepes eredményekkel lemenedzselni, akkor mit várhatunk tőlük akkor, amikor minden forintért fényesre kell nyalni az összes szembejövő kilincset. És reméljük, csak a kilincseket.


a man in denim jeans sitting on the street with his hands on his head
Photo by MART PRODUCTION on Pexels.com

Szpojlermentesen a télről, hiszen

megközelítőleg fogalmunk sincs egyelőre arról, hogy mi várható.

Ami viszont pletyka, és erősen tartja magát hónapok óta, hogy

  • Szappanost vinné a Videoton, azonban mi 6-800ezer eurót kérünk érte (tehát pénzt!), a Videoton viszont inkább játékosokat adna.
  • Tamás és Zsótér iránt is van érdeklődés.
  • Lukic is távozhat.
  • Nagy Dominik szerződése lejár, és valószínűleg nem tudunk olyan feltételeket kínálni neki, hogy maradjon.

Ha a 2022-es szerepléseket nézzük, akkor négy (Nagy sérüléséig öt) olyan játékosról beszélünk, akik alapemberei a csapatnak, vagyis érzékeny veszteség lenne a távozásuk. Ha viszont azt nézzük, hogy 2022-ben milyen eredményeket ért el a klub ezekkel az alapemberekkel, akkor az a furcsa helyzet áll elő, hogy egyikükért sincs értelme sírni, hiszen kiesni sokkal olcsóbban is ki lehet.

tavaszősz2022
FTC*363470
Kisvárda252550
Felcsút202545
Újpest271643
DVSC212041
Paks*192140
Videoton191938
ZTE*162238
Honvéd181634
Mezőkövesd161632
Kecskemét2626
MTK2121
Gyirmót1818
Vasas1515
Szerzett pontok tavasszal és ősszel, 16-16 meccsen. (* A Fradi kettő, a Paks és a ZTE egy-egy meccsel kevesebbet játszott.)
rgkggkpt
MTKtavasz1519-421
Felcsúttavasz1716120
DVSCősz2626020
Pakstavasz3327619
Videotontavasz2525019
Videotonősz2023-319
Honvédtavasz1819-118
Gyirmóttavasz1721-416
Mezőkövesdtavasz1822-416
ZTEtavasz1925-616
Mezőkövesdősz1826-816
Újpestősz1929-1016
Honvédősz1627-1116
Vasasősz1320-715
A legrosszabb teljesítmények 2022-ben (rg: rúgott gól, kg: kapott gól, gk: gólkülönbség).

Az NB II-ből frissen felkerült, hozzánk a lehetőségeiben egyáltalán nem mérhető Kecskemét a szokatlanul rövid őszi szezonban közel annyi pontot gyűjtött, mint a Honvéd az egész naptári évben. A két tavalyi kieső, az MTK és a Gyirmót is kényelmesen hozta a tavaszi teljesítményünket, és az ősszel szerzett 16 pontunknál csak a Vasas villantott ebben az évben rosszabbat. Egészen elképesztően gyenge eredményesség, és úgy látszik, édes mindegy, hogy kik játszanak:

tavaszősz
összes játékperc1584015840
légiós6885 (43,5%)8875 (56%)
akadémia610 (3,9%)3042 (19,2%)
öt pletyka*5159 (32,6%)4282 (27%)
pontszám1816
* Szappanos, Tamás, Zsótér, Lukic és Nagy Dominik játékpercei

A tavaszhoz képest radikálisan megnőtt a saját nevelésű játékosok játékperceinek száma, és – érdekes módon – vele párhuzamosan a légiósoké is. Utóbbiak ősszel már az összes játékperc több, mint felét adták. (Mivel az akadémisták összes perce 2432, a légiósoké 1990 perccel nőtt a tavaszhoz képest, és a különbség nagyjából annyi, mint az akadémisták összes tavaszi játékperce (442), így nehéz megállapítani, hogy mekkora hatással vannak az egyes csoportok a csapat szereplésére. Annyi biztos, hogy az akadémista percek növekedése nem ártott látványosan az eredményességnek, és mondom ezt úgy, hogy tisztában vagyok vele, külön meg kellene vizsgálni, véletlenül nem arról van szó, hogy a légiósok ember felett teljesítve ellensúlyozták az akadémisták hiányosságait. Mert ha igen, akkor vivát, légiósok! Sajnos azonban úgy tűnik, semmi ilyesmiről nincs szó.)

A keret tehát nem lett jelentősen eredménytelenebb a nyári átalakításokat, és az akadémisták szerepeltetését követően, vagyis jogosan láthatja azt az új vezetőség, hogy felesleges ide drága pénzen légiósokat igazolni. Főleg a padra és az ún. töltelékposztokra.

Az idény nyári igazolások közül például Plakushchenko 860 percet töltött a kispadon, kétszer a meccsre sem nevezték, miközben a pályán mindössze 295-öt szaladgált. A szeptemberben érkezett Domingues 463 perc padozására (egyszer keretben sem volt) 257 perc játékidő jut. Több nyári igazolásnak, név szerint Cirkovicnak (825 perc az 1440-ből), Enninnek (831) és Mitrovicnak (800) épphogy megvan az összes játékidő fele, de nem sokkal jobb náluk a nyáron kivásárolt Doka sem (836).

Ezért valóban felesleges nagy pénzeket kiszórni az ablakon. Konkrétan a padra igazolunk drága légiósokat. Ha valamire azt lehet mondani, hogy értelmetlen, akkor erre engedtessék meg.

Amikor Kun Gergely azt nyilatkozza, hogy

Külföldi játékost csak akkor igazolunk, ha belső erőforrásaink – a saját nevelésű játékosaink – az adott posztra nem állnak rendelkezésre, de ebben az esetben is kizárólag olyan játékost, aki komoly potenciállal bír.

akkor nagyon egyet lehet érteni vele. Nem ő az első, aki hasonlót mond, vagy ígér, azonban ha valóban a pénzügyi és gazdálkodási fegyelem megteremtése miatt kapta meg az ügyvezetői posztot, akkor érdemes lenne elővennie azt a folyamatot, aminek a végén Plakushchenkók és Enninek kerültek a kispadunkra. Pláne, hogy utóbbi kölcsönbe érkezett, tehát ha játszatnánk és jó lenne, akkor valószínűleg másnak építenénk fel, és nem magunknak.

Kispesten a játékosgazdálkodás teljes csőd.

Olyan mégis hogy a retekbe fordulhat elő, hogy játékosok besértődnek, és szarokbele hozzáállással kezdenek el játszani, majd ezt követően is a keretben, sőt, a kezdőben maradhatnak? Milyen klub az, ahol ha nem tetszik valami egy játékosnak, akkor minden hivatali utat megkerülve, közvetlenül az ügyvezetőnél, esetleg a tulajdonosnál kopogtat, őket hívogatja? Milyen morált és szakmai munkát lehet egy ilyen közösségben fenntartani?

Az elmúlt három és fél év (hét átigazolási időszak!) fényesen bizonyította, hogy bármilyen modellel is próbálkoztak, egyik sem hozta meg a remélt eredményt. A hirtelen megnövekedett pénzek és az alapvető fegyelem hiánya együtt megtették a hatásukat.


homeless man picking up leftovers on a trashbin
Photo by MART PRODUCTION on Pexels.com

Akkor ebből NB II. lesz?

Komolyan benne van a lehetőség.

Ezt a klubot nagyon mélyről és nagyon alaposan újra kell építeni. Először is le kell róla hántolni mindent, ami az elmúlt évek problémáit okozta. Kun Gábor távozása az első, és talán legfontosabb lépés.

Kun és Mendelényi rendszeresen együtt mozgott, mondhatni Kun volt Mendelényi embere a klubnál. Az érdekkijárások is valószínűleg ezt az utat használták ki, vagyis a sportszakmához nem értő két vezető közül elég volt az egyiket meggyőzni valamiről, és máris átment a rendszeren. Ha Kun Gergely (vagyis az új ügyvezető) valódi felelősségi kört és valódi autonómiát kap a tulajdonosoktól, akkor talán, de csak talán elindulhat valami.

A legfontosabb, hogy végre valódi gazdája legyen a klubnak, mert az kiderült, hogy sem a tulajdonosok, sem az előző ügyvezető nem volt képes betölteni ezt a szerepet.

A tél most valószínűleg arról fog szólni, hogy

  • rendbe kell tenni a klubot és a keretet(!) pénzügyileg,
  • megerősíteni a keretet a lehetőségekhez mérten,
  • nyugodt felkészülést biztosítani,
  • és mentálisan visszahozni a csapatot arra a szintre, hogy képes legyen futballcsapatként funkcionálni.

Régi tapasztalat, hogy nem feltétlen a legjobb játékosoktól lesz jó egy csapat, hanem a belső csoportdinamikájának, az egymásba vetett, valamint az önbizalomnak köszönhetően. Ha egy Nagy Dominiknek zsenánt kevesebbért maradni, menjen. Ha egy Lukic annyit hajlandó tenni, amennyit láttunk tőle, akkor menjen, sőt, takarodjon. Ha valaki úgy érzi, menekülni kell a süllyedő hajóról, menjen. Legfeljebb utólag megkapja a patkány jelzőt. Úgy hiszem, túl fogja élni.

Ha kivételesen sikerülne végre valamit jól csinálni, akkor tavaszra egy olyan keret maradna Kispesten, ami a nevekben nem biztos, hogy klasszikus bentmaradós keret, azonban a legfőbb feladata egy gerinc kialakítása lenne, amire később fel lehet húzni a jövő csapatát. Egyébként meg a Kecskemét se klasszikus bentmaradós keret, mégis a dobogón telel (l. az előző bekezdést).

Mielőtt félremenne, nem feltétlen akadémistákat értem a jövő, és különösen a közeljövő csapata alatt, hanem olyan játékosokat, akik

  • hajlandóak futballistaként viselkedni a hétköznapokban és a pályán is,
  • megfelelő kiválasztás alapján kerültek Kispestre, és nem elégednek meg a havi fizetésért padozással,
  • átérzik a felelősségüket.

Nekem tényleg mindegy, hogy Jonsson itt lesz öt év múlva is, vagy sem, ha megfelel, akkor legyen itt egészen addig, amíg egy jobb játékos ki nem szorítja a keretből. Viszont ha már most sem felel meg, ha már most is van nála egy vagy két jobb, esetleg hasonló kategóriájú játékos a keretben, akkor felmerül a kérdés: minek van itt, és pláne: ki hozta ide?

Baromi nehéz tavaszunk lesz, az már most látszik.

A cél természetesen a bentmaradás – a szurkolóknál, azonban kérdés, a klub mit tud tenni ennek érdekében? Egyáltalán célja az NB I. jövőre, vagy akkora a gond, hogy még mélyebbre kell menni, és tényleg az alapoktól újragondolni az egész működést, majd bevallani: nem futja másra, csak egy akadémiai csapatra, kiegészítve pár játékossal, és a jövő egy lehetőségektől függően ingázó nevelőklub, amit az MTK-nál látunk évek óta?

Apróságnak tűnik ugyan, de azzal fontos tisztában lenni, hogy ha nincs valódi tulajdonos a klub mögött, akkor egy kiesés könnyen a végét jelentheti a dalnak. Az NB II-ben nagyságrendekkel kevesebb az éves fix a szövetségtől (sportfogadás, tévés pénzek), miközben a költségek nagy része megmarad. Az NB II-ben nem lehet csak úgy lébecolni és eléldegélni szerényen olyan infrastruktúrával és elvárásokkal a hátad mögött, mint a Honvéd.


címlapkép: MART PRODUCTION/Pexels.com

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||