Mastodon

Nagy Dominik out

jelentette be január elsején honlapján a Honvéd. (Egyelőre a hír nem jelent meg a klub másodlagos kommunikációs felületén, a Facebookon. Helyette viszont jött minden más: cikk a KAC 1932-es franciaországi túrájáról, köszöntő Mitrovic 36. szülinapjára. Ja, és természetesen a honvedfc.hu-n se vezető anyag. Máris hiányzol, Csaba!) [update // mintegy 20 órával a cikk megjelenése után, kikerült a Fácséra is.]

Mondhatnánk, ez az év is jól kezdődik, azonban inkább nem tesszük, pedig kéne sajnos. Nagy Dominik ugyanis az áprilisi sérüléséig az egyik legfontosabb kulcsjátékosa volt a keretnek, és a pótlása csaknem lehetetlen a jelenlegi körülmények között. Az állítás bizonyítékaként fogadjátok el a teljes őszünket.

Nagy Dominik egész története, mármint a leigazolása, és most a távozása annyira is, de annyira gyönyörű képek a Metalcom-éra Kispestjének.

Kezdődött ott, hogy 2021 telén egy hónapok óta meccset sem játszó játékossal írtunk alá. Illetve nem is eggyel, hanem hárommal, mert Bőle, Klemenz és Bardea is ekkor érkezett.

Két belsővédő és két szélső (ma már csak Klemenz tartozik a keretünkhöz, miközben legalább kétszer meg akartak tőle szabadulni idő közben, azonban valahogy mindig visszaeszi magát a kezdőbe), erős meccshiány, kissé hunyorogva rá lehetett fogni az igazolásokra, hogy végre a jövőnek terveznek, és a 2021 tavasza a csapatépítésről fog szólni. Négy kifejezetten tapasztalt, külföldi bajnokságokban sokat játszó játékos érkezett Kispestre.

A reménykedés, hogy itt valami tervezettség lehet a háttérben, tartott úgy másfél hónapig, amikor újra leváltották Pisontot, és érkezett Horváth Feri. Nagy Dominik is nagyjából ekkorra került olyan állapotba, hogy egy félidőnél többet bírjon.

Az első gólját Egerszegen szerezte áprilisban, nyertünk vele 1-0-ra, majd ráduplázott a következő héten, azonban hiába vezettünk 2-1-re a Videoton ellen, a végén fordítani tudtak.

Érdekesség, hogy a fél szezon óta Kispesten játszó Nagy Dominik a koronavírus miatt elrendelt zárt kapus meccsek miatt csak az utolsó előtti fordulóban, Budafokon mutatkozott be a nézőknek. A helyzet egyszerű volt: ha nyerünk bentmaradtunk. Nagy nehezen sikerült 1-0-ra (Aliji passzából Mezghrani) egy olyan Budafok ellen,

  • amely ekkor már kiesett, és
  • ahol a meccs előtti napokban edzőt váltottak (Pacsi Bálint!), valamint
  • ahol az utolsó négy meccsükön 20 gólt kaptak, és ebből mindössze 1 (egy!) voltunk mi.

Nagy Dominik 63 percet kapott, és nem játszott jól.

Nyáron megerősítették Ferit a kispadon, távozott Gazdag, visszavonult Kamber, és mivel még tartott a lóvé, elkezdtek vadul igazolni. Érkezett Szappanos, Nono, Lukic, valamint Machach, Pantelic és Talys. Hosszabbított Eppel, Baráth, Nagy Geri, szóval utólag akár úgy is jellemezhetnénk a történteket, hogy próbáltunk előre lépni. Természetesen nem tesszük, ugyanis nem véletlenül vezetünk itt egy krónikát, elég csak visszalapozni a kérdéses hónapokat, hogy kiderüljön: ismét rossz szerkezetben igazoltunk, ismét csak kölcsönbe, ismét nem látszott semmiféle tervezettség. Egyedül a pénzszórás.

Az eredmény egy orrnehéz, relatíve sok gólt rúgó csapat lett az őszre, azonban mivel még mindig többet kapott, mint amennyit rúgott, az eredmények továbbra is elmaradtak. Az első jelet, hogy a Nagy Nyári Reménykedés ismét nem több valamiféle marketing/médiafogásnál, rögtön az új Bozsik első tétmeccsén, a DVSC elleni 1-4-en megkaptuk.

Ősszel Feri egyre többször jött a nem volt szerencsénk szöveg 2021-es verziójával, a millióból egy dumával, azonban amikor Debrecenben a félidei 3-1-es vezetés után 5-3-ra kikapunk, és az eltiltott Feri helyett meccselő Szamosi helyett valami harmadik ember nyilatkozik, majd sunnyogva jönnek haza a közben szekusokkal megerősített akadémiára, hogy utána napokig kussoljon az egész klub, és végül még mindig ne rúgják ki Ferit, szóval ezekben a pillanatokban szállt el minden remény a bármiféle előrelépésről. (Nagy Dominik eltiltás miatt nem játszott Debrecenben.)

Sőt, Feri még a telet is túlélte, és csak az első meccs után engedik el, miután kikaptunk otthon a gyirmóti ifitől 1-0-ra. Érkezett Vignjevic, pár hét alatt összerázza a csapatot, Nagy Dominiket azonban a váltás nem érintette, továbbra is alapember, továbbra is jól játszik, és a csapat egyik húzóarca.

A szurkolók (vagyis ennek az oldalnak a követői) ekkoriban kifejezetten kedvelték (a játékát, és nem feltétlen a személyét!), mert a sérüléséig Szappanos és Lukic mögött a harmadik helyen állt az osztályozókönyvünkben.

Aztán áprilisban a Fradi ellen megsérült, és már akkor lehetett tudni, hogy a felépülése nagyjából egybe fog esni a 2022. december 31-én lejáró szerződésével. Vagyis amikor nyáron minden jel arra utalt, hogy elfogyott a korlátlan pénz Kispesten, akkor felhagyhattunk a reménnyel, hogy Dominik majd hosszabbít, és tavasszal minden egy kicsit jobb lehet.

Eljött 2023, lejárt a szerződés, és csodák csodájára, tényleg nem hosszabbított.

A pazarlás tetőfokán érkező Nagy Dominik alig két év után akkor távozik, amikor végre leváltják a klubot szétverő ügyvezetőt, és hoznak a helyére egy kb. csődgondnok hangulatú figurát, amikor egyre nyilvánvalóbb, hogy Állambácsi nem tömi be korlátlanul a felelőtlen gazdálkodás miatt keletkezett lyukakat, és ezeket bizony a Tulajdonosi Körnek kéne, akiknek viszont vagy nincs rá, vagy baromira nem akarnak ilyesmire költeni. Ne lepődjünk meg hát semmin, ami a költségcsökkentés irányába mutat, legyen az akármilyen fejetlennek tűnő dolog.

(Állítólag Nagy Dominiknek ajánlottak új szerződést, azonban a módosított feltételeket nem fogadta el.)


Miféle hála?

Nyilván, nem teljesen a homokba dugott fejjel élek, belefutottam én is olyan nézőpontba, hogy csaknem nyolc hónapon át fizettük a kurvamagas fizuját egy sérült játékosnak, majd amikor lehet, az első pillanatban lekoccol. Hála, vagy ilyesmi lóf*sz.

Igen, ez is egy olvasat, azonban az ne felejtsük el, hogy

  • ezt a szerződést valakinek oda kellett raknia a játékos elé, nem ő írta a részleteket,
  • mérkőzésen, vagyis munka közben sérült meg.

Ha egy kicsit is úgy működnénk, mint egy normális klub, akkor

  • Nagy Dominik kb. az alapfizetését kapta csak ebben az időben, ami bár lehet viszonylag magas, az igazi lóvé inkább a prémiumokban, az eredményesség után járó pénzekben van, és ezekből kimaradt.
  • a klubnak van valamilyen biztosítása ilyen esetekre, és a kieső játékos bérének egy részét ebből fedezték.

(Nem reménykedem. Simán kinézem belőlük, hogy aránytalan alapfizetésekkel írtak alá, és hogy _saját zsebből_ állták mindvégig.)

Nincs abban semmi meglepő, hogy egy morális válságba zuhanó, süllyedő hajónak tűnő klubtól menekül, aki csak teheti. Nagy Dominiknek semmiféle kötődése a Kispesthez/Honvédhoz, nála az egyetlen reményünk az lehetett, hogy bevállal mondjuk egy fél évet csökkentett fizuért, felépíti magát a sérülését követően, és csak nyáron megy. Azonban mi is hasonló helyzetben hoztuk, szóval, simán lehet, talál egy újabb balekot, aki jó pénzért aláír vele.


Nagy Dominik számai

idénymgólgp
2020-21bajnoki162
felkészülési21
2021-22bajnoki237 (1)4 (+3)
kupa43
felkészülési81
összesenbajnoki3994
tétmeccs439 (1)7 (+3)
minden53108
Nem tudom a Honvédnál honnan van a 44 meccse és a 10 gólpassza, mert meccsből az MLSZ szerint is csak 43-at játszott, és a gólpasszait se találjuk, pedig jegyezzük mi is őket. || Gólnál zárójelben a tizenegyesből lőtt gólok száma, gólpassznál (gp) zárójelben a kiharcolt tizenegyesek száma (utóbbit nem számoltuk bele a gólpasszokba, vagyis ezeken felül értelmezendő).

Az alig másfél kispesti idénye alatt nyolcszor végzett dobogón az osztályozókönyvünkben:

  • 2021.04.18. Honvéd – Videoton 2-3 második
  • 2021.08.21. Honvéd – Paks 3-1 győztes
  • 2021.08.27. ZTE – Honvéd 1-3 harmadik
  • 2021.09.11. Honvéd – FTC 0-1 harmadik
  • 2021.09.25. Gyirmót – Honvéd 2-4 második
  • 2022.11.21. Honvéd – MTK 3-0 harmadik
  • 2022.02.13. Honvéd – Videoton 3-1 győztes
  • 2022.03.04. Honvéd – DVSC 4-2 győztes

A négy téli igazolás 21-ből

név2020/212021/222022/23összesen
Nagy Dominik1623sérült39
Bőle Lukács1122eligazolt33
Bardea, Nir51*eligazolt6
Klemenz, Lukas617427
Bajnoki meccsek (* Bardeát idény közben kitették a keretből, majd visszavették, de az első meccsén azonnal kiállították, majd hamarosan újra kikerült a keretből.)

Nagy Dominik a sérülései ellenére is többet játszott mindenkinél az egy időben érkezettek közül, még úgy is, hogy Klemenz plusz fél évet kapott hozzá képest.


címlapkép: Nagy Dominik egy MTK elleni meccsen fotó: honvedfc.hu

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||