Mastodon

Ilyen ország márpedig nincs vol. k*rvasok

Soha nem volt ilyen drága az ingyenebéd.

Azt írja az összes, izé, nevezzük jobb híján felületnek, hogy a szemét RTL-nek hála, a magyar emberek fogják fizetni a Bajnokok Ligája-meccsek jogdíját! Az izék közül is az egyik legizébb még ennél is tovább megy, idézem a címsorát:

Így fizetteti meg a magyar emberekkel az RTL Klub a Bajnokok Ligájára elszórt milliárdokat

az, bzmg, Origo, mi más lenne?
Zsenik!

A történet lényege, hogy a 2024 őszén kezdődő következő ciklus jogaiért az RTL beszállt a licitbe, és iparági becslések szerint évente akár 9-11 millió eurót is hajlandó fizetni azért, hogy nála, illetve a közelében legyen az összes BL-meccs közvetítési joga. Ezzel pedig lenyomta a felelősen gazdálkodó köztévé ajánlatát.

A felületeknél, és az ott magukat újságírónak nevező névtelen alakoknál a végső biztosítékot – természetesen központi utasításra – a kizárólagos jogtulajdonossá váló RTL vezérigazgatójának egy bejegyzése verhette ki, ahol azt merte mondani, hogy az „RTL lesz az első azzal, hogy a digitális felületeire helyezi a hangsúlyt”. Értsd ez alatt az RTL+ néven futó streaming platformot.

Lefordítom magyarra:

  • az elmúlt években a köztévé közpénzből megvásárolta a BL jogait, és azt hozzáférhetővé tette mindenki számára. Tehát az is fizetett érte, akit egyáltalán nem érdekelt. Egy átlag magyarnak évi 4-500 forintjába került a nemzetközi labdarúgás a köztévén.
  • az RTL részben áttereli a BL-t az előfizetős csomagjába, tehát azok fognak fizetni egyes meccsekért, akiket valóban érdekel a BL, és nem elég nekik az ingyenesen hozzáférhető közvetítések az RTL-en és a SportTV-n. Cserébe meg lehet majd nézni a sorozat mindegyik, nagyjából 200 körüli meccsét, miközben az M4 összesen 29-et adott egy évben. Egy átlag magyar tehát innentől nulla forintot fizet a BL-ért, cserébe ugyanúgy nézhet reklámokat az ingyenes meccsek előtt/alatt/közben, mint a köztévén, viszont legalább megszabadul az egyperces, híradónak nevezett agymosásoktól. (Az RTL ugyanabban az ingyenes csomagban bárki számára hozzáférhető, mint az M4 Sport, így az országos lefedettségük is megegyezik.)

Utóbbit, tehát a nulla forintot értelmezik úgy az újságírónak látszó létformák, hogy a Magyar Emberekkel fizettetik meg. Érdekes apróság, hogy egyelőre azzal nincs bajuk, ha a Magyar Emberek fizetnek** a Netflixért, HBO-ért, Disneyért, miközben nézhetnék az ingyenes, de tízmilliárdokból fenntartott Duna TV-t, M3-at, vagy M5-öt is. És minek fizetnek a Magyar Emberek a Spotifynak, ha ott van nekik a Dankó rádió?

Ebbe a torz “nézők fizetik meg” narratívába természetesen simán beleállt

  • az állam által tavaly megvásárolt sportlap, a közpénzből is veszteséges Nemzeti Sport,
  • egy másik anyagában “Példátlan aljasságra készül az RTL Klub a magyar focirajongók ellen” címmel tutira ment az Origo,
  • a Ripost gyakorlatilag átveszi az Origo anyagát, azonban érdekes módon nem használ kiemelést, így el kell olvasni ahhoz az egész anyagot, hogy megtudjuk, megint mit művelt a bukott baloldal propagandatévéje,
  • a megyei lapok kötelezően az Origót szemlézik, külön kiemelve az RTL zuhanó nézettségét, és a többi kötelező elemet,
  • a Magyar Nemzet előbb a media1-et, majd az MTKA közleményét idézi, és simán lehozza az ilyesmi mondatokat: “Ezt az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető elvet eddig sosem írták felül kereskedelmi szempontok, azonban az ingyenes és mindenki számára elérhető szolgáltatás veszélybe került (…)”,
  • figyelve a szellemi épségünkre, tovább inkább nem sorolnánk.

Egyébként arról a köztévéről beszélünk, amelynek ugyan több csatornája is van, azonban értelmezhető nézettséget legfeljebb az M4 Sport tud felmutatni az NB I., a válogatott, a BL és a Forma-1 közvetítéseivel*. Mindezt évi 100+ milliárd forint közpénzből fenntartva.

És ennek a nézettségnek is komoly ára volt/van. Emlékezhetünk arra, hogy néhány éve hétvégente kettő, legfeljebb három NB I-es meccset közvetített a tévé, mert tombolt az az agyrém, hogy minden legyen egy időben, és ha nincs közvetítés, akkor majd több lesz a néző a helyszínen. Néző nem lett több, sőt, inkább kevesebb, cserébe a köztévé a heti két-három meccsért horribilis összeget fizetett a jogtulajdonos MLSZ-nek, elhappolva a Digi és a SportTV elől a jogokat. Ha nem jön közbe a koronavírus-járvány, akkor talán még mindig abban a világban élnénk. (Illetve nem biztos, mert akkor az MLSZ-nek öt VAR-kocsit kellett volna vennie, és nem hármat.)

Senki sem kötelez semmire, megteheted, ha akarod. Befizetheted, ha akarod. És ez az, amit egy adófizetés esetében sosem mondhatsz el magadról.

Szabó Gábor @ Europort

Értitek, egy olyan országban játssza a bedurcázott óvodást a közmédia, ahol simán lehet azzal vádolni egy piacról élő terméket, hogy nyereséges évet zárt. Mindezt téve szigorúan név nélkül, egy szinte kizárólag állami pénzből működő felületről, konkrétan a propagandagépezet részeként. Már az első bekezdés eleje egészen parádés:

Heti Világgazdaság Kiadói Zrt. a baloldali – sőt, egyre inkább szélsőbaloldali hangvételű – dollármédium, a Hvg.hu és a HVG hetilap kiadója. A Brüsszel által pénzelt internetes tartalmaknak felületet adó baloldali propagandaoldalak sorát erősíti a Telex, a Soros-blog 444 és Varga Zoltán vörösbáró 24.hu oldala mellett a HVG is. Sőt a Hvg.hu társoldalainak Soros-kapcsolatai is vannak. (…)

és így tovább hosszasan.

Komolyan, látom magam előtt Rákosi elvtárs vérvörös fejét, ahogy cipőtalppal veri a Kanizsa bútort, és ordítja, ezeket a gaz imperialistákat meg kell állítani! A titkára közben vadul tekergeti a tévé hangolóját, hátha bejön kódolatlanul a Budapest Vörös Pitypang – Manchester United.

A lakosságot természetesen egyáltalán nem érdekli az egész.


*_ szerk: hazudtam, a Duna TV is felfért egyszer a 15. helyre, amikor egy sokmilliárdos összeget húztak a közelmúltban a lottón.

**_ egy átlag magyar családnak (2,8 fős háztartásmérettel számolva) nagyjából 29.000 forintba kerül az MTVA éves fenntartása. Ehhez nyugodtan hozzá lehet számolni az állam további költéseit a KESMA-birodalomban (a KESMÁ-hoz tartozó Mediaworks tavaly 56 milliárd forint árbevételt ért el), és az egyéb helyeken, együtt nagyságrendileg hasonló értékben. Számoljunk csak évi 50.000 forinttal per család. A Disney+ egy évre 24.900, az HBO Max 18.990, a Netflix 2.490/hó, évi 29.880, a Spotify 4,99 €/hó (mai árfolyamon 1.837 forint, évi 22.044). A jövőre a BL-t is streamelő RTL+ havi díja jelenleg 1.990, vagyis évi 23.880 forint.

Ha választhatnál, mire költenél szívesebben ebből a kínálatból? És vajon hányan választanák a köztévét?


Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||