Elszállni nem kell a 3 góltól, de vannak csatáraink

Gyuuuuu-la, Gyuuuu-la
Gyuuuuu-la, Gyuuuu-la

Azt hiszem, ezzel a mondattal foglalhatjuk össze a legjobban a tegnapi késődélután történéseit. Elindítottuk a szezont, az eredményt tekintve nem is rosszul, a baljós előzmények fényében (ad-hoc igazoláspolitika /politika…./, bábeli zűrzavar a taktikai megbeszéléseken, fura cséká-választás, elképesztő összeállítások az edzőmeccseken, stb.) egyenesen pozitív meglepetésekkel találkozva. Ugyanakkor a 3:0 jóval simább meccset tükröz a valósnál, ráadásul az emberelőnyben lenyomott majd’ 60 perc alatt  némileg nagyobb offenzívát is elviseltünk volna. De az utolsó 5 perc olyat hozott, amire rég (talán a Sanyi-Danlio kettős idején) volt példa Kispesten – klasszis csatármegoldásokat és – gólokat, így elképedten, de mosolyogva nézhettünk össze kis szurkolói csoportunkkal a korlátnál.

Ez pedig mindenképp pozitívum, a hurráoptimizmuson túlmutatva is. Az más kérdés, hogy sok még a kérdőjel, és a furcsa jelenet, a zavaró foltok a lencsén. A hosszas emberelőny alatti muja szenvelgés, a moralesi időket felidéző “csak nyerjünk egy góllal, lehetünk akár hármas emberfórban, akkor is 10 emberrel védekezni” vészterhes diszciplína felbukkanása bizony nem a jó szájíz irányába hatott. Amúgy igen sok volt az egykori breznicei defenzivitáspápa Massimo emlékére utaló momentum VW megoldásaiban: csere nuku, hogy maradjon időhúzóra a 85.-90. percek közé; emberelőnyben, a vezetés birtokában védekezőközép beküldése (Hidi) Báló (!!!) helyett, izgalommentes gyürkőzés a meccs nagyobb részében.

Viszont örömmel láthattuk – és ahogyan azt majd a klubhonlapon olvasható, nálunk pedig elvileg meghallgatható interjúnkban Vécseitől is hallhatjátok -, végre valaki a saját posztján, szervezőként nyomatja Bálintot az elejétől fogva (igaz, az edzőmeccseken még szűrőben égette, de legalább arra ráeszmélt Viercho, hogy bohóság).

Szintén a mérleg pozitív serpenyőjében regisztrálhatjuk a tegnapi kezdőt: Viercho edzőmeccseken tapasztalt poszt-hajmeresztései, Nagy, Holender jegelése, Vécse hol szűrőként szerepeltetése, hol eldugása, a kevés fiatal, a borzalmas középsővédő-kettősök nem köszöntek vissza. Jó volt látni, hogy szinte a csakblogos szavazáson kirajzolódó kezdő jelent meg  – nagy vonalakban legalábbis. Balhátvédként én örültem Sundas feltűnésének – még ha elég szolid, amolyan tipice bemutatkozómeccset hozott is le (de hát így kezdte anno Nagy Geri, Vécsei, Botka, vagy Vernes Rikárdó is, aztán ők is milyen szépen beértek…). Sundas helyett Fejest is láthattuk a második félidő felétől, ő sem szerepelt rosszul.

Egyedül pont a 2 éve rögvest érett játékkal debütáló, hihetetlen első félévet lehozó Baráth Boti az, aki eddig a VW-i csapatszűkítés nagy vesztesének tűnik az edzőmeccsek és a tegnap alapján, de reméljük, ahogy Rossi Vécseinél, úgy VW majd nála jön rá arra, hogy helye van a kezdő környékén. No és Vernes Ricsi. Akiről azt hallottuk az edzőmeccsek elején, hogy kölcsönadjuk. Majd elkezdték játszatni egyre masszívabban. Kezdtem is örülni, hogy na, megvan a közös hang VW és közte – erre az újabb pletykák megint arról szólnak, hogy akár ki is kölcsönöznénk és bizony sem a Csepel ellen, sem tegnap nem öltözhetett dresszbe az öntörvényű csatártehetség. Nem tudom… Ricsinek valóban vannak óvatosságra intő dolgai (hamar elszáll sárga- vagy piroslap-veszélyesen, eléggé kedv-játékos, ha egy edzővel nem jön ki, gyorsan be tud rágni), viszont továbbra is az egyik legrafkósabb játékos az akadémiai alomból a pályán, akiben benne lenne az a bizonyos pluszfaktor, akiből egy új Kabátot ki lehetne nevelni (a Warrior pozitívumaira gondolok itt természetesen új Kabát-kineveléskor, nem a szétvarrt testre és a bódédöntögetésre a harkovi éjben!), de úgy, hogy végre nálunk érjen be és ne máshol. Ehhez kéne egy jó pedagógus edző az egyik oldalon, no és a fogadókészség Rikitől a másik oldalon…. én nagyon sajnálnám, ha hagynánk veszni ezt a történetet – különösen, ha a tavalyi DVTK elleni MK-s, a Hali elleni bronzmeccses, vagy az idei nagyerdei zárás Vernes-góljaira gondolok. Már annyira unom a jól induló és rendre ótvar módon záródó kispesti játékoskarrier-sztorikat.

Csatárklasszis-szikrák. No, ennek viszont tényleg örülhetünk. Gyulát már sokszor magasztaltuk a felkészülésik alatt, Hanta is ajnározott, én is lelkendeztem, hogy egy szebb és jobb világban az ő igazolása igazi aranyhal-kifogás lett volna – ma maradjunk annyiban, hogy meglátjuk: a néhol követhetetlen keretalakító policynk tükrében hogy sül majd el kispesti karrierje. Eddig remekül indul – sokszor és jól volt megjátszható az új fekete gyöngyszem, gyorsnak is gyors tud lenni, no nem egy Ábrahám, de messze nem is Dzsodó-czukk! A labdát jól fedezi, és az edzőmeccsekhez képest rendre jól is passzolt, nem önzőzött. Csak a gól hiányát sajnáltuk – a meccs utolsó perceiig, amikor is Kemenes Debrecent és kisLötyi gólt idéző módon végrehajtott gólpassz-kirúgását (respekt, Szabi!!) verte be a dunaúji kapuba, előtte olyan tanítani való labdatakarással a védő elől, majd begyorsulással, hogy mind a tíz ujjunkat, bizony… Kandia Traoré beállása már csak hab volt a tortán, első labdaérintés, és rögvest gól, azon a 10 méteren, amikor kellett, még futni is tudott az edzőmeccseken sokszor darabosságával büntető tankocska, szóval akár kezdhetnénk is örömködni, de vigyázat, ez a Dunaújváros nagyon halovány alakulat (jó eséllyel az egyik idei kieső), másrészt 1 percet volt a pályán a derék Kandia, kérdés, 2-3 perc után is bírja-e majd a rohamokat? (Ide kapcsolódik Keita látványa is, aki szimpatikus mód örült a két afro társ góljainak, ám melegíteni indulása, és onnan visszatérése során a mozgása közelebb állt a pályakarbantartó Poszeidonéhoz – tudjátok, a czukor  csóka, aki vagy mágikus vasvillájával, vagy cipőorral tapodja szünetekben a pálya random egy négyzetméteres területét –, mintsem korábbi klasszis önmagához).

maxresdefault
…de melyik serpenyő lesz a nehezebb szezon végén, Jusztícia?

Összefoglalva: gyenge ellenfél ellen, nagyrészt emberelőnyben, egy edzőmeccs-iramú találkozón húztuk be a három pontot, sokszor a moralesi idők nézhetetlenségét felidéző motívumokkal a taktikánkban – ugyanakkor két remekbe szabott csatárgól, egy, az előzményekhez képest bőven vállalható alapfelállás, és mégiscsak biztos hazai győzelem, amit magyarázni nem is nagyon kéne. Lady Justice két serpenyője tehát egyensúlyban van, hogy Kemenes Szabi (és jómagam) egyik nagy kedvenc zenekarának kultikus borítóját idézzem meg, ám hogy a mérleg melyik fele felé dől majd el a szezon, erre a következő hetek-hónapok adnak választ. Csak ne a hetfield-i sorok ismétlődjenek meg:

Halls of Justice Painted Green
Money Talking
Power Wolves Beset Your Door
Hear Them Stalking

Fotó: Lovi – 1909foto.hu.

“Elszállni nem kell a 3 góltól, de vannak csatáraink” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. A 72. percben két dolgot döntöttem el: egyrészt, hogy ide több sorban nagy betűvel bevésem a “fúj!” szócskát, valamint, azt, hogy kisétálok a konyhába egy páleszért. Nyitom a hűtőt, erre nem elkezd ordibálni szpíker haverunk, hogy gól??? (Milinte…. tipszmikszűté???)
  Gyula szuper volt végig, a kicsit haloványabb Bálóval csináltak pár biztató dolgot (Bálókám, azért gól nélküli állásnál (53.perc) egy ilyen gyönyörűen lekészített labdát a Te szinteden már nem szabadna az egyetlen védő hátába (!!!) rúgni, mert így nem lesz Galatasaray…). Gyula gólja, Kemi gólpassza (és egyébként ma végre együtt élése a játékkal és jó kimozdulásai), valamint Traoré lövőcsele kissé megenyhített, de így is meg kell említenem, hogy a Job-Holender-Godoy hármas annyira buta ehhez a játékhoz, hogy az már fáj, valaki magyarázza már el nekik, hogy ha mozgó emberhez passzolnak, akkor nem oda kell, ahol abban a pillanatban áll a társ, hanem ahová mozogni fog… Filip, Te meg ha még egyszer feldobod magad, akkor fizetek egy védőnek, hogy most már tényleg rúgjon beléd egy rendeset, mert már kezd nagyon elegem lenni a kínosan nevetséges vetődéseidből…

 2. Nem láttam a meccset, de az összefoglalót igen. Az összefoglalóban volt 3 olyan kapura lövés/gurítás az ellenfél részéről, amire kivert a víz, Kemenes szemmel verte a labdát. Most bejött.
  Csak nehogy Holender legyen a mi Dombi Tiborunk…… Egy idő után a bírók nem fogják megenni.

 3. Rengeteg hiba, eladott labda-hegyek, ámde roppant segitőkész és amatőr ellenfél. Cca. ezt láthattuk. Gyula jó. Nagyon jó. Igazi zsugás. Az ilyen palik húzásai miatt érdemes meccsre járni. Holender gólt lőtt, gyors, hozsanna, de szerintem is kb. 0 esze van a focihoz. A Győr elleni sztori lesz az igazi premier. Nem lesz a háttérben celebmeccs, és a Győr (hazai viszonylatban) mérvadóbb ezerszer, mint a Dunaújváros. Önmagunk beárazására jóval megfelelőbb lesz az a meccs. Minden esetre hoztunk egy kötelezőt, mindig ezek a legnehezebbek. Van egy hetünk addig csiszolódni, kupálódni. Most úgy tűnik, nagy baj nincsen. Ha egy hét múlva is elmondhatjuk ezt, akkor tényleg nem is lesz, habár van egy házi ökölszabályom: csak az első 5 forduló után lehet faintosan besaccolni, hogy melyik csapat mit is tud és kb. hol fog végezni.

 4. Elsőre nem volt ez rossz.ha Holender higgadtabb,akkor még 2 gólpasszt is
  kioszthatott volna (első félidőben Youlának,a másodikban pedig
  Vécseinek kellett volna csak lepöciznie),azért Filip is elég jól
  hajtott.

  Bőven voltak pozitív dolgok is.

  Fejes jól mutatkozott be.Vécsei is jól nyomta.A félévet kihagyó Godoy
  jól bírta,ő a későbbiekben nagyon hasznos lehet majd a középpályán.

  Youla nagyon jó igazolás,egy igazi csatár,jól lő,jól cselez,elég gyors
  is,képzett,technikás és jól készít le a többieknek is lövésre (Vécsei
  helyzete).

  Traoré rutinja (ex-elefántcsontparti válogatott,200 meccs-60 gól a
  francia másod és első osztályban) is sokat érhet még,a helyzetét remekül
  oldotta meg,az a lövőcsel nagyon finom volt.

  A keretben is vannak még tartalékok,akik hozzá tudnak tenni majd.Hiszen
  ma nem lépett pályára Baráth Boti,Ihrig-Farkas,Vernes,Prosszer, Daud és
  Bobál Geri sem.

  Fiatal szerb csatárunk,Nikola Pantovic (20) viszont Mezőkövesdre kerül kölcsönbe.

  Nem bántam volna ha marad,de igazság szerint sok csatárunk van, így
  valószínűleg az nb1-ben nagyon kevesett játszott
  volna.(Youla,Traoré,Bobál G.,Holender,Keita,Vernes,Daud,Prosser)

  Lovric az MFA mai edzőmeccsén játszott a Soroksár ellen,nagyon jó lenne ha maradna esetleg.

 5. ha Rossinak van 2 ilyen feka tankja + Godoy, akkor dobogó közelben lettünk volna…Youla simán Lanza kaliber lehet. Traore még kérdéses, de biztató volt a kezdés ! persze ez a kohász, azért nem volt 1 tuti partner erőfelméréshez. Szélső védőink gyengék…Job iszonyatosan kilóg a csapatból… vicc, hogy Botka nem kellett és Baráth sincs a kezdő közelében vagy Job helyett nem Prosi vagy Valér tolja a szélen…

 6. Holender és a gravitáció védelmében… ha lendületben van egy 80 kilós test és keresztezi az útját 1 másik hasonló tömegű test, akkor ott vmelyik borul, vagy mind2 borul…persze ha dobálja magát, az más tészta, de néha a bíró akkor is képes sárgát adni, ha 1 csatárra hatott a gravitáció… inkább az önzőség miatt kéne kicsit elbeszélgetni Filippel, vagy akár lekapni a pályáról, a következő “kiszorított helyzetből elönzőzöm, miközben a 11es pontnál ketten érkeznek üresen” helyzetnél…tuti tanulna belőle ! ráadásul ragályos, mert pár perc múlva Gyula lekopírozta ugyanezt a szitut…DE a negatívumok ellenére, ez azt is mutatja, hogy most benne van a lehetőség és a kreativitás a támadó szekcióban !! ez óriási előny az elcseszett szezonokhoz képest, amikor Testardi vagy az olasz 4. ligába igazolt Bóna papa tolta elől.
  milyen kár, hogy most sokkal nehezebb lesz fehér bőrű, magyar, akadémistának bekerülni, mint eddig bármikor…legalábbis most úgy tűnik…CSAK!

  1. Fura gravitáció hathat szegényre, amitől nem tud egyből felállni, csak kérdően nézni a játékvezetőre… :)

   1. mondom,h ne dobálja magát !! :) de pl. ahogy a sárgás jelenetet mutatták másik kameraállásból, volt ott 1 kis bodicsek… szóval , a bírónak nincs még videója ! :) Filipnek meg nincs rutinja és önkontrollja, hogy jobban jöjjön ki az ilyen helyzetekből. :/ de remélem mind2 változni fog :)

 7. Minden szezon előtt bizakodva tekintek a jövőbe és mivel még csak 20 éves vagyok így pont lemaradtam az utolsó bajnoki címünkről . Szeretnék végre egy olyan csapatott látni amikor nem azon kell agyalni meccs előtt hogy melyik zoknim vagy ép honvédos holmim hozott legutoljára szerencsét ,vagy mikor kell megborotválkozni honvéd meccs előtt 2 nappal ,vagy rögtön utána … Megint voltak olyan dolgai a védelemnek pl a második gól előtt ha ott nincs észnél Szabika, 1-1 és most a komplett védelmet szidjuk mint a bokrot. Ha a Dunaújvárost ember előnyben nem gázoljuk el kit fogunk 11/11 ben ? Persze a Puskás akadémián kívül . Mert tök jó, meg van a három pont ,de ha az első fordulóban megint benyeltünk volna egy esetleges Pápa ,vagy Kecsó zakót?? Remélem összekapják magukat mert végre szeretnék úgy meccset nézni ahogy nekem kényelmes és ne a borotválkozási szokásaim, vagy a zokni választásszabják meg a jó játékot hanem bízzak annyira a csapatban, hogy rossz zokni választás esetén is bárkit megtudunk verni és nincs benne egy kellemetlen zakó a játékunkban.

 8. Semmit sem láttam sajnos a meccsből, de így látatlanban is: 1meccs/1gól az oké. Így tovább. A tököm televolt már azzal, hogy Délczeg milyen szimpatikus, meg hogy hajt, csak gólt nem lőtt soha. Palásthy meg Zsolnai külön kategória, náluk arra vártunk, hogy valami kurva nagy gát átszakadjon. De az a gát jól bevasalt bazaltbetonból épült, és valószínúleg egy atomtámadást is túlélt volna. Bonazzoli meg kurva jól mozgott, élmény volt nézni, de mégsem a Nagy duett szinpadán próbálkozott hanem itt.

 9. Viszont a Galatának az utolsó előtti percben olyan szabadrúgás gólt lőtt, hogy az ínyencek is megnyalhatják mind a tíz ujjukat. Játszatni kell, kicsit helyre kéne tenni a fejét, akárcsak Holendernek.

 10. Nekem nagyon ambivalens érzéseim vannak a szombattal kapcsolatban.

  Remélem nem az fog lejönni a játékosoknak, hogy itt van a Kánaán már végre.

  A mérkőzés háromnegyed része nekem nagyon kiábrándító játékot hozott a nagyrészt 10 emberrel játszó Dunaújváros ellen. Persze tudom a győzelmet nem kell megmagyarázni, de remélem nem szállnak el a fiúk. Az utolsó negyedóra a valóban szenzációs egyéni megoldásoknak köszönhetően (Fejes, Kemenes, Gyula, Hidi, Traore) nagy élmény volt.

  Azonban az igazi erőpróba a hétvégi Győr elleni meccs lesz. Itt nem másnap gálameccs, és bízom benne ez az összeállításban is tükröződni fog majd.

  Ami negatívum még Nekem az Job „játéka” elképesztő, hogy a pályán maradhatott ilyen teljesítménnyel, egyszerűen rossz volt nézni, mennyire alibi játékos.

  Kis színes momentumok még:

  – a mérkőzés elejéről, hogy az első 5 percben a vendégtábor 20 fős keménymagja rázendített a GFH gyalázó ismert rigmusra. Az öreg vette a telefont és perceken belül tele lett a szektor a zöld mellényes szekusokkal, akik elbeszélgettek a vendégszurkolókkal, hogy illik viselkedni. Mondjuk ha következetesek akarunk majd lenni, nem is tudom ez az eljárás, hogyan fog működni egy 1500 Fradi tábor esetében…… :)

  – amint látható volt Ideasport mentes mezben léptünk pályára, csak Én maradtam le a klub tájékoztatásáról, hogy mi van a nagy dirrel-dúrral beharangozott céggel most akkor?

  – nem egyedül mi vagyunk már csak Givovaban az nb1-ben, a Pápa is egy egész pofás sárga-fekete kombinációban kapott egy hármast :)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.