Szürke lapok a kispesti naplóban

Kristi Marku jó volt - a végeredmény kevésbé.
Kristi Marku jó volt – a végeredmény kevésbé.

…de igazából a szürke helyett írhatnék tré-t, gázos-t, vagy alpáribban ultrasz*rt is. Ilyen napokat élünk. Nem a legtragikusabb fajtákat, mint a kiesős idényben, vagy a klubmegszűnés-rémes hónapokban (ilyenből is sok volt), de nem tudom, hogy a mostani helyzet mennyivel jobb azoknál az outputját tekintve. Tényszerűen persze jobb, én aztán nem kultiválom a minden érdekesebb Hemy-döntésnél klubhalált vizionáló látásmódot. De tény: a mostani koncepciótlan szürkeség azért elég lélektépő, és kőkeményen próbára teszi a még kitartó drukkerek tűrőképességét. Ha meg elhisszük, hogy itt mégis van koncepció, pont az, amit látunk – abba inkább bele se gondolok, mert akkor ennek a blognak is annyi értelme van, mint kisMáncsónak az olasz válogatottságról álmodozni.

Mondjuk ő megteszi, nyalom a zokniját.

Megmondom őszintén, az 1909-es, és a Labdabiztos blogos tippjátékban egyaránt 4:1-es MTK sikert tippeltem a meccs előtt, és ezúttal nem az ismert babonám miatt – tényleg ettől a végkifejlettől tartottam. Nos, végül nem focizott szét minket az MTK, sőt, hovatovább egyenlő erők küzdelmét láthatta a Fejér megyébe importált két pesti törpetábor, de ahogy az lenni szokott, a jobb formában lévő, és jobb képességű játékosokat keretében tudó csapat 2 villanással nyerni tudott a meddőn erőlködő, és kátyúba ragadni látszó szekerét ezúttal se mozdítani képes ellenfele ellen. Amíg az MTK-ban a sok sérülés ellenére is olyan a kezdőcsapat, hogy egy Vass szűr, és leginkább Kanta irányítgat és lövöldöz (nekünk évente rendre) gólokat, míg nálunk a 4. meccsen a 4. védelmi variáció játszik, addig sokat amúgy nem érdemes várni (mondjuk azon most lépjünk túl, hogy a visszereslábú vén Vukmir, aki már nálunklétekor is darabosabb és lassabb volt egy 4 éves házicipó-diétán tartott BácsiSanyinál, ellenünk miért hoz mindig tanári liberójátékot, amiért tényleg tökönszúrja magát az egyszeri Honvéddrukker).

Kérdéseink megint lennének, de ezeket úgyse válaszolja meg senki, feltenni is csak az annalesek kedvéért teszem:

 • Ignja miért nem játszott? Sérült? Megint fegyelmi okok? Már megvan az új csapata, és inkább jegeljük, nehogy kútba essen az eladás?
 • Miért Vécseit cseréltük a szünetben? Mert gyenge volt (amúgy igen)? De abba belegondol valaki a kispadról, hogy más nem fog Kantásat villanni, mert nem tud?
 • Portilla szerződtetésével Drissa Diarra reinkarnálása volt a cél? Hogy a 2010-es évek Kispestje arról legyen híres, hogy neki vannak legszürkébb, előre passzolni képtelen, váratlant húzni képtelen visszavont irányítói?
 • Vadival számolunk, ha nem talál csapatot augusztus 31-ig? És ha netán igen, készüljünk fel, hogy januártól a Vidi/Győr/Fradi/Loki négyes mezét hordja?

Egyelőre ennyi.

Ha valami (valaki) tetszett ma este a ‘csúti éjszakában (a szénabálás tájképen túl), az 3 játékosunk volt + a kapusunk.

 • Kemenes Szabi mutatott bravúrokat, és végre a csöndesen végignézett hulló faleves kapufák csodálása helyett a hangját is hallatta, irányította a védelmet, űzte-hajtotta a csapatot – ilyen karakterből, amit ma hozott, kellene egy-egy a védelembe, a középpályára és a csatársorba, vagy közvetlen amögé. De hát sok minden kéne…
 • Kristi Markut a Nyíregy ellen szimplán nem értettem, s ma is húztam a szám a kezdőben látva őt. Aztán nyomott egy olyan 90 percet a skac, hogy Ignja mellett most már csak őt akarom látni idén a védelem tengelyében. (OK, túlzok, de e sarkított kirohanásommal akarom érzékeltetni, hogy fiatal kora és mindössze második bohócliger jelenése ellenére igen dicséretesen teljesített a szkipetár harcos!) Élményszámba menő megelőző szerelések vagy 3-4 alkalommal, jól olvasott játék, pontos becsúszások! Tényleg remek meló volt. Alci meg irány a padra.
 • Nagy Geri – na neki így kéne mostantól mindig. Végre nem csak harcosan, de sokat is vállalva, előrefele is hasznosan és bátran játszott, ha Vécse jó formát futott volna ma mellette, a 3 pont is megvan.
 • Szegény Baráth Botira e meccs kapcsán mindenki a tizi miatt emlékszik majd, noha azt leszámítva remekül védekezte végig a 90 percet a Nyíregy elleni meccs után magával szemben oly kritikus jobbhátvéd. Nagyon drukkolok neki, hogy a mai meccs valóban az első lépés legyen a régi(-új) ösvényen.

Aztán egy adag keserű megjegyzés.

 • Emlékezhettek, sokáig Job pártolója voltam itt a blogon, mondván, a kis gyűrött arcú kameruni a focizni tudó Zsivanovics. Nos, mostanra meggyőzettem, hogy ezt benéztem. A második félidőben majdnem magam ordítottam le a kispadra VW mesternek a korzó egyik színfoltjának minősülő Ultras Trógers környékéről gyakran hallott JOB OUT egysorost. És nem azért, mert nem hajt a srác, nem azért mert egy felelőtlen hülye lenne, mint Alci. Nem, a kis vénség szorgalmas és hajtós, de olyan fájdalmasan haszontalan, hogy arra nincs szó. És végig játssza a meccseket folyamatosan. Cordelláék még el akarják adni valahova? De hova? A Tonga szk.-i Premiership senior bajnokságába? Vicc. :(
 • Portilla. Már írtam fentebb. Pedig néhány megmozdulásán látszik, hogy nincs ellenséges viszonyban a labdával, és még passzolni is tud – de akkor mivégre ezek a borzalmas, értelmetlen ívelgetések, és a diarrai iskola lekövetése, az” inkább biztos helyre passzoljak, kockázatot nem vállalva, igaz, így gólt soha nem szerzünk, de az InStaton olyan kurva jó statisztikáim lesznek, hogy Hanta kézen állva ír rólam egy gyorselemzést” vonal… Érthetetlen. Ezt Csábi Misu is hozná, vezetőség, halló-halló-halló-hallóóóóóóóóóóóóóó.
 • Gyuluska és Kandia megint jók voltak elöl, főleg Gyula úr, nem annyira, mint az első 3 meccsén, ma nem igazán jöttek be a lefordulások, de benne van a veszély a srácban és kőkeményen leköti a védőket. Az más kérdés, hogy ez a “veszély” akkor jönne ki belőle, és Kandia bátyóból is, góllá érlelődve, ha kapnák az ihletett labdákat. De azt csak Bálótól kaphatnak, nincs alternatíva, ha Báló meg besül, akkor csokoládé-csőtészta van nekünk, hogy Doki barátom idézzem. Ma ez volt – ránk is rohadt a makaróni a risztorantéban. Kicsi Lőrinczy Ati meg pöröghet Békéscsabán. Riszpekt.
 • Filippel meg nem tudom mi lett. Vagy olyan szürke a srác, mint a Gálhidis ’99 tavaszi középpályánk (Schultz-Zováth-Bánföldi-Gabala…brrrrr) élvezeti faktora, vagy ha megy neki, akkor meg olyan önző, mint éhes Testardi a gyros büfében. Vécsei utáni második legnagyobb támadótehetségünk pozíciójából kezd süllyedni Filip, és nem akarom, hogy ez folytatódjon tovább. Valaki mentse meg, szakmai stáb, halló-halló-halló-hallóóóóóóóóóóóóóó.
 • Szakmai stáb… VW sajtós nyilatkozatától csöndben megint besírtam. Persze én sem vagyok már Honvéd-idegileg a toppon, ez is tény. Lehet, tiszta fejjel, valahogy fölülemelkedve a Kispest-féltésemen, megláthatnám a szőrös tökű profit Pietróban, ami ő ténylegesen volt játékosként is, de félek, itt a málé Pölő olasz verziója kezd manifesztálódni – csak VW nem attitűdben málé, mint a Füles volt, hanem a Cordella-burokban üldögélve, olyan masszív carrarai márványból épített fallal körülvéve, amit a nemzetközi igazgató és csapata húz köré, amit áttörni sem lehet. Csak ebben a csodálatos olasz projektben, ahogy kismancsó jellemezte a kísérletet, szép lassan elvész belőlünk minden csapatjelleg, minden csapathangulat, azonosulási pont, és itt vagyok pl. én, VW egykori egyik legnagyobb fanja, és egyszerűen nem tudok lelkesedni az arcért. Persze most veszek egy nagy levegőt, és kimondom: Rossival is ez volt, adjunk még időt a közhelybajnok taljánnak. … de nem tehetek róla, valahogy most nem jön a hurráoptimizmus.

Az nem. A Felcsút viszont igen, jövő héten. Ismét egy vízválasztó meccs. Ha ott meglátom legalább az első halvány jeleket a bizalom kiérdemlésére, akkor még lehet valami értékelhető ebből az idényből. De ha megy tovább az a nehezen körülírható valami, amit eddig láttunk az elmúlt hetekben, akkor hiába mantrázza VW, hogy “munka, munka, munka“, azt inkább neki kéne keresni, itt meg menteni a menthetőt.

Na. Elég a picsogásból. Arccal a jövő hétvége felé – aztán meglátjuk, mi lesz.

Fotó: nso.hu.

“Szürke lapok a kispesti naplóban” bejegyzéshez 38 hozzászólás

 1. Bejegyzésem címe: “Godoyra várva”

  Youla szerintem ma nagyon jó volt, nem rajta múlt a mérkőzés. Ebben az nb1-ben ő egy klasszis. Gyors, erős, technikás, leköti az ellenfél védőit, rá lehet építeni. A támadósor nálunk most nagyon veretes, nagy kár lenne ezt ilyen eredménytelenséggel párosítani és ezt a lehetőséget kihasználatlanul hagyni.

  Portillát nem bántanám, mert ennél ugyan jóval többet kell vállalnia később, de a dolgát és a feladatát végtére is megoldotta. Az biztos, hogy jóval több ő, mint egy Horváth Adrián. Megtartotta és leosztotta a labdákat, nem nagyon veszített zsugát, s az ő pozíciójában ez az egyik legfontosabb.
  VISZONT HOGY LEHETETT CSAPATKAPITÁNY KÉT MECCS UTÁN?????? Agyamat eldobom!! Alig hittem a szememnek.

  Prosser Dani volt nekem ma a pozitív élmény. Sokat kell még atletikailag és fizikálisan fejlődnie, de bátor volt és ügyes.

  A mérkőzés negatív szereplője: Filip Holender. Egészen elképesztő, milyen gyenge teljesítményekkel rukkol elő. Nagyon sokat kellene külön edzenie, gyakorolnia, ahogyan azt a legtöbb szélső csinálja (pl. Cristiano Ronaldo). Cseleket, labdavezetést, megindulásokat. Nála viszont egyenesen technikai és fizikai leépülés látható.

  Kristi Marku nem volt rossz, de neki még nagyon-nagyon sokat kell fejlődnie. Volt egy-két mentése, de technikailag és fizikálisan is erősítenie kell és néha nagyon gyengén helyezkedett. Ha valaki ismeri a labda nélküli pozíciós mozgásokat és figyeli azt a mérkőzés közben, láthatta, hogy a védelmünk a helyezkedésben és a mozgásban volt igazán gyenge. Nem volt igazán összhang és egység.

  Godoy nagyon kellene ebbe a csapatba. Hova tűnt már megint???

 2. Tavalyi zseniális támadójátékunk, ami annyiból állt, hogy Ignja vagy Alci előrebikázta a labdát, aztán majd történik valami, annyit változott, hogy most már egy középpályás (tegnap Portilla) sétál hátra a védővonalba, hogy ugyanezt megtegye. Így a “taktikánkról” nem is nagyon beszélnék, mert szóra sem érdemes, ehhez nem kell edző, ennyit én is ki tudnék találni…
  Emberekre lebontva:
  Szabinak köszönhetjük, hogy nem 4 lett a vége.
  Kristi tényleg jó volt, és lelkes srácnak is tűnik.
  Alci bánhatja, hogy évekkel ezelőtt bezárt az OPNI, neki oda kéne járni edzésekre. Játékát tekintve elég csak annyi, hogy lemértem, az első gólnál a beadás után a labda több, mint 3 másodpercet töltött a levegőben, ennyi idő nem volt neki elég, hogy megelőzze a tőle 4-5 méterre egy helyben ácsorgó Kantát. Innentől nincs miről beszélni. Nálam Ő Job-bal egy csomagban húzhatna vissza a hazájába.
  Botinál osztom, hogy a második gól összehozása kivételével jól teljesített, na de kérem, Botit itt sokan a válogatottba vizionálták 1-2 éve, erre ilyeneket csinál, belerúgja az előtte álló Kantába a labdát, aztán egy visszacselnél a 16-oson belül két kézzel nyomja el a nála 10 évvel idősebb és fokozatokkal lassabb VISSZAFELÉ CSELEZŐ ellenfelét??? MINEK?????
  Fejes nem lógott ki a csapatból egyik irányba sem, a labda azért néha nagyon tudja zavarni.
  Portilla lehet, hogy jó játékos lenne magyar szinten, de nem ezzel a szereppel, amit előbb már boncolgattam.
  Nagy Geri… khmmm… egyik legnagyobb kedvencem, de megint az első gólnál vajon miért nem támadta meg a labdát beadni szándékozó játékost? Ugyanez a jelenet történt meg pepitában a Nyíregy ellen is. (az az előtti fordulóban Győrött meg Job adta elő ugyanezt, 3 meccs, 3 oldalbeadásból kapott gól, csak nekem tűnik úgy, hogy ezzel komoly gondjaink vannak?)
  Jobról nem mondok semmit, mert minden leütött karakter felesleges az Ő személyénél. Nála reménytelenebb játékos talán csak Moreira személyében kergette nálunk a labdát.
  Bááááálint… mi történik mostanában ezzel a sráccal? Soha nem hittem volna, hogy egy meccs 30. percében azt fogom ordibálni, hogy “Bálint, most már menj a pi…ba, kérjél végre cserét!”… Ez most tényleg valami borzalom volt… de abban meg osztom Rob véleményét, hogy nélküle meg aztán egy minimális ész sem maradt a pályán.
  Filip… nála kicsit a szurkolók felelősségét is érzem. Mikor feltűnt mind rajongani kezdtünk érte, aztán meg az első pár kimaradt lövésénél egyből önzőséggel vádolta mindenki. Lehet, szerintetek hülye példa, de Dzsudzsi sem azért került ki külföldre, mert fantasztikus előkészítő lett volna, hanem mert meghúzta a szélt, aztán kapura bombázott, ami elég sűrűn be is akadt. Úgy érzem annyit cseszegetik Filipet az önzősége miatt, hogy már akkor is passzol, mikor egyáltalán nem kéne (főleg az Ő passz-képességével…). Filip, én azt mondom, ne passzolj, hanem minden helyzetből lőj!!!!
  Gyuszi jó, Gyuszi jó, csak kérdés, mikor unja meg szerencsétlen ezt a “taktikát”, ami szinte csak az Ő szivatásából áll…
  A cserékről különösebbet nem tudok elmondani, Traoré tette a dolgát, a többiek pedig egy már lefutott meccsbe szálltak be.
  És akkor VW… a taktikai felkészültségén túl még egy dolog róla, sokan szidták itt annak idején Rossi-t, amiért ordibált és osztotta a játékosokat. Kérdem én, most elégedettek vagytok? Végre van egy olyan edzőnk, aki 0-2 állásnál, mikor 2 MTK játékos megtámadja 5 védőnket, és nagy nehezen kicicázzuk őket több, mint 10 másodperc alatt, képes azt beordítani, hogy “Bravo, bravo!!!” Hát nooooooormális??? Hányinger ez az egész gyerekek….

  1. Szerintem a Fejes akkor ment a Kantára, amikor az már passzolt, a Portilla meg csak nézte a Kantához szálló labdát, és ha magasabb jól helyezkedő kapus van, akkor az kiüti !

  2. Teljes mértékben egyet kell hogy értsek,mint ahogy a multkor is említettem Nagy Gergőben van akarat,egyedül a fizikumával vannak gondok,de úgy ahogyan Lahm Ő is ezt lefogja küzdeni.Most az mellékes,hogy mennyit futott szerintem,mert köztudottan sokat robotol,inkább a Vécseivel vannak gondok mostanában,aki egy végtelenűl akarat gyenge játékosnak tűnik mostanában.Holender mentalitása hiányzik belőle,de miért csak azokkal vannak gondok akiktől a legtöbbet várná el a szurkoló.Ignja nem játszott,Godoy ejsze még a kispadon sem űlt,és itt van Vércse,aki az egész magyar labdarúgásért szívét-lelkét ki kéne hogy tegye,és nem teszi.Miért? Belefáradt az egészbe,amikor Ő lehetne a válogatott Nyilasija?

 3. Nso tv-n Szabi nyilatkozik. A vezetőséget is megemliti, amikor a ‘mindenkinek el kéne gondolkoznia, hogy mi a fontos neki’ részhez ér. Szolid rendszerkritika nagy nyilvánosság előtt – Orbánfalva ellen a padon kezd?

  1. Az már szinte teljesen mindegy, fura hogy ekkora pofája van egy meccs után, ahol végre elég jól védett.. Eddig főleg neki kellett volna elgondolkodni!!!
   Fiúk mutassátok meg hogy még ennél is van lejjebb és szívjatok egy hármast a Panchoban!

 4. Kicsit a Vasashoz kezdünk hasonlítani…….évtizedekig nem nyerünk semmit, egyre rosszabbak az eredményeink, egyre kevesebb a néző, és totál lejtő az egész klub………sírás kerülget

  1. Tévedsz. Ugyanis nem kicsit, hanem nagyon kezdünk rájuk hasonlitani… Ad-hoc kapkodó vezetés, szerencselovagok, 0 pedigréjű edzők. Hozzáértő, jó szemű, a klub iránt elkötelezett ember nélkül a vezetésben megyünk a levesbe. Nagy Anti, Garaba Imi, Gyimesi Laci, LAJOS, Marci, Pisont Pista, stb… Szakmai igazgatónak valamelyiket teljhatalommal! A bdsrstnt! Ki a kufárokkal a kispesti futballtemplomból!

 5. Végre választ kaptam arra,hogy ki volt a cséká,és csak ismételni tudom önmagam amiért Ignja nem játszott,de szerintem kevesebbet kellene tippmixszűnie az állítólagos”sportigazgatónak”.
  Én ebben látom a megoldást,a többi csak feltételezés.

 6. abba belegondoltál már, hogy a jó képességű fiatalok nagy része miért épül le az 1. csapatnál ? hogy mennyiben a srác és mennyiben az edzők kérdése ?

 7. Prosser Dani 20 éves . Az akadémián miért nem foglalkoznak fizikai képzéssel?

  1. foglalkoznak. Ő 1 nagyon vézna gyerek volt… sokat erősödött már :)

 8. Valaki meg tudná mondani az a kigyúrt agyon tetovált nagy darab “biztonsági őr féle” fazon aki Kispesten is a hazai meccseken adó-vevővel a kezében kóvályog az ki a f..sz?? Tegnap Felcsúton a fél táborral össze veszett …. volt akit ki akart hívni a stadion mellé “megbeszélni” az őt ért sérelmeket. Felháborítóan agresszív figura , és azt mondták többen is hogy az MLSZ biztonsági embere!

    1. Mire gondolsz? Nyilvános helyen készített felvétel publikálása engedélyezett.
     Vagy akkor egy ilyen képnél engedélyt kéne kérni mindenkitől? Ugye nem. Ennyi.

     1. Nem, de neked viszont kellett volna attól, aki készítette, mielőtt megosztod. :) Illetve nem, ha Te voltál. :)

    2. Na szerencsétlent jól beszarattad! Szerintem még az internet elofizetését is lemondta úgy megijedt. Pedig csak segítséget kért, egy tahó beazonosításában.

      1. Basszus, most hogy dugózzam vissza a pezsgősüveget? Na mindjárt kitalálok valamit, amit kénytelen leszel törölni. :)

  1. Sokszor a bűnüldözőt és a bűnözőt egy hajszálvékony határvonalka választja el egymástól. Ez így volt 200 éve is és így van ma is… Nem azt mondom, hogy ez így jó és el kell fogadni, de attól még sajnos ez és így van. (Tisztelet a kivételnek!)

 9. Debreceni Bandinak ma született meg első gyermeke. Jó egészséget az egész családnak! :)

   1. Az egy dolog, de én is. :) A Kobuciban voltam valami blues-fesztiválon, nem győztem előkapni a telefont, amint frissített a Livescore… :D Azt hittem világverők leszünk, és olasz centerünk lesz a gólkirály… (akinek már a neve sem jut eszembe, de meg ne mondd, jobb ez így…)

    1. Neked el van nézve, mert nem láttad ! :) de aki látta kapusuk mozgását, azért ott átjött, hogy nem kicsit mixes a csávó…és hogy mennyire vérszemet kapott : idén már felugrott a lapos lövésnél, hogy véletlenül se akadjon el benne laszti… :D brutális, hogy ezek több szezont lenyomhattak az EU fociban…

 10. U18 : BHFC: Ivicevic (Balogh I. 80′) – Patkós (Hegedűs Á. 68′), Fehér Imre, Fék Zs. (Makrai 46′), Varga M. (Sallay 46′) – Kiss V. (Szellák 46′), Mendebaba…… NSOnline : Donald Bende Bende egy plusz egy éves szerződést kötött a Honvéddal… Gyerekek…. ! azért , ha egyszer összeáll a “Mendebaba, Bende Bende” tengely, akkor szerintem rendben leszünk…… :D :(

   1. Kész vagyok. Ezek ketten úgy elaltatják az ellenfelet, mint állat. :)

   2. szerintem az ellenfél is ezt fogja tenni, be fognak sz@rni a röhögéstől, ha meglátják a Tentebaba,Tente Bende párosunkat…:) a csúcspoén az volna, ha tényleg jók lesznek a csávók.. elképzelem a riporterek hogy kapnak röhögőgörcsöt, ha pl. egymás után többször kell mondják a 2 csávó nevét, felváltva….:D

    1. Valahogy az ősrégi NS-es hírt juttatja eszembe, mikor Éllő Vivien asztaliteniszezőnk bejutott egy nemzetközi verseny döntőjébe: “A másik ágon az esélyesebbnek tartott angol játékos búcsúzott, így sokak legnagyobb bánatára nem jött össze a várva-várt Éllő-Holt összecsapás.” :)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.