A katarzis most elmaradt – a győzelem nem

honv_csutMegvan a kötelező. Nem esett meg a szégyen. Behúztuk a 3 pontot. Stb., stb. Még folytathatnánk napestig a klasszikus közhelyekkel. Ami jó, az tényleg az, hogy a Bohóc torzszülöttje továbbra is nyeretlen, ponttalan és góltalan ellenünk. Ami nem jó, az az, hogy a tavalyi, főleg a fehérvári vendégjátékkal összevetve bizony a minimális katarzis is elmaradt. Ironikus, hogy majdnem így is összejött a minicsúcspont, így, hogy 85 percen át valami kegyetlen tré módon toltuk. De jött Alci, aztán ha utána Proszi higgadtabb, vagy King gyorsabban gondolkozik, akkor egy miniatűr alázás is lett volna, de az idei idény már csak ilyen. Átlagoska, szürkécske.

Hátha ezzel most megindul valami…

De valahogy nem jön most az optimista közelítés. (Belőlem persze mikor jön, kérdezhetitek. Jogos.). Az még nagyobb baj, hogy Hantából se jön, nemhogy itt, de a korlátnál sem. Pedig ő az, aki pár éve még a Kecsó elleni 0:4-es állásnál is a 88. percben bedobta, hogy “oké, akkor most már csak a döntetlenre megyünk valószínűleg“. Most már ilyeneket se mond. Vagy Gyuri, aki év elején mindig optimista. Tegnap ő is elég csöndes volt.

Az elképesztő viszont az, hogy az idei keret nem olyan szar, mint ahogy játszunk (vagyis ahogy nem játszunk). Hantával állandóan azzal keserítjük egymást, hogy miért nem lehet egyszer egy abszolút komplett keretet összehozni (költői kérdés, ne válaszoljatok)? Ha Rossi az ő stabil Ignjás-Tandiás-Lovreszes-Botis védelme és az agyonszűrősített középpályája mellé Testardik, Bóna bácsik, és 2 nap alatt a javasolt fogyási helyett fagyási sérüléseket a magyar télelőben összeszedő Perea helyett kap stabilan egy Gyula-Kandia kettőst, még Lanza mellé, meddig megy az a csapat? Hát most megjött a két csatár, és látszik minden megmozdulásukon a gólveszély, főleg Gyula labdaátvételein, elfutásain, van egy klasszik mozdulata, mint Sasunak volt az az egy csele anno, de ezeket mindig megeszik meccsenként 1-2 alkalommal a védők. Csak odáig nem jutunk el, hogy Gyuszkó kapjon 8-10 ilyen labdát, amivel megindulhat, mert jó ha egyet kap meccsenként, azt is az ellenfél labdaeladásából, vagy Szabi kirúgásából. Nem jó ez így.

Tegnap bűn szar meccset játszottunk – ami felmenti a csapatot, az az, hogy a győzni akarás, a kezdeményezés, ha nyomokban is, de nálunk volt látható, a (névleg) nálunk már jobb kerettel büszkélkedő Nitrites PácSó Akadémia (ahogy a Cink-en nevezték találóan) úgy poroszkálta végig a 90 percet, mint Dubecz a ’90-esek végi jobbszeles produkcióit egy-egy hétközi fordulón, a már akkor is penetráns iramhoz igazodva. Lencse, akit az NS félévente a válogatottba követel, kivezeti a labdát gólhelyzetben az alapvonalon túlra, ilyet utoljára az SZTK-s orvosi igazolással csípőficamossá nyilvánított Karim Rouanitól láttam a Bozsikban. Polonkai, Czvitkovics, a közelmúlt “nagy” hazai irányítói… Mezey Gyuri bá erre suttogná elhaló hangon, hogy kurva gyenge, ugye (mondjuk ő is rendszeresen foglalkoztatta az előbbi, és a válogatottba tolta be az utóbbi delikvenst, úgyhogy psssszt!).

Csak az a baj, hogy mi se voltunk jók. Így a Névrablók gyalázása sem esik olyan jól, mint ahogy “kéne”. A középpályánk…tragédia. Megint 3 szűrővel kezdtünk, köztük kb. Portilla lenne a mélységi irányító, de az arc csak diarrázik, ha meg néha vállal előrefele is indítást, az kimerül a supkai értelmetlen ívelgetésben. Hidi és Nagy Geri nagyrészt oké volt tegnap, főleg Geri, de ők ütközők, nem ők nyerik majd meg a meccset. Amikor az utolsó meccsdekádban VW előrevezényelte Hidit balcsatárnak, azt hittem, besírok. Persze a publikum rögvest szidta Patrikot a szerencsétlenebb/lassabb megoldások miatt, de könyörgöm, ki teszi őt oda ki, meghúzni a széleket? Tavaly neki is megtaláltuk a helyét, volt egy tök jó éve, most Portillával kísérletezünk. Gerit is -most olvasom- megtalálták sok fórumon, ezt sem értem, szerintem idén tök jól játszik, de ő egy Vécsei-Nagy G.-Hidi(vagy valaki erős szűrő) típusú/összetételű középpályán működik teljes hatékonysággal. Erre minden edzőnknek kell vagy egy év, mire rájön.

Apropó, kísérletezés. Az ötödik meccsünkön az 5. csékánkat nézzük idén. Feszült már a szalag az erre a posztra központilag kijelölt Ignján, pár edzőmeccs-percen át a helyettesének kijelölt Traorén, rövid ideig Botin, Felcsúton még Portillán (!!!!! WTF !!!!!) is egy félidőn át, előtte Bálón, aki ennek örömére ma alig 30 percet kapott, tegnap meg Hidin, aki eddig alig játszott VW-nél. Normális a Mister? Vagy sorsolja a karszalagot meccsek előtt? Ez mi??

honv_csut_cz
Két Bozsik-beli fotóslegenda és good old Disztl Petya. Czukrok.

És hát mondom, illetve írtam: a katarzis – az bizony elmaradt. Alci begyűrte azt a fontos fejest, yeah, ezzel megkezdte a győri bakija törlesztését (én akkor bocsájtok meg teljesen, ha Lilákiában is vállal egyet), és utána még megvolt a lehetőség, hogy bevigyünk egy-egy megsemmisítő tőrdöfést a névbitorló szívébe – de nem. Pedig Gyulus gyönyörűen tette a megszerzett labdát a tavaszi felcsútverő hős, Proszi elé, de most nem szólalhatott meg a lelátóról a Torghelléből Prosszeresített mondóka a be… lőtt gólról, miután a most is lelkes és cseles, ám ezúttal feltűnően pontatlan ifjonc a ‘csúti kapusba lőtt. Pár perc eltelik, szöglet a kapunk előtt, a kapusuk is feljön, nekik minden mindegy, de nekünk nem, megszerezzük a labdát, eladjuk, de Tóth Balázs is, Kinghez kerül a játékszer, a csöppnyi Uralkodó felnéz, lép, lő? Nem, még egyet tol, megvárja, míg Danilovics, vagy ki, visszaér, és akkor ível kapura, amit aztán a délszláv portás így fölésimít. Nagy kár! Katarzis így nincs, csak lefújás. És a csöndes megnyugvás, hogy a kreatúracsapat továbbra is pórázon van tartva, továbbra sem ehet meg sok sót Kispesten, vagy ellenünk odahaza. Továbbra sem, de ez most alig volt meg.

Ha mégis optimistába váltok, legyen, azt még felhozhatjuk, hogy a tét nyomta a mieinket, és nyugodtabb körülmények közt lesz ez még jobb is (?); hogy Kristi Marku zsinórban másodszor játszott remekül, tanítani való ütemérzékkel dolgozva, ezúttal ráadásul balszélen állomásoztatva; hogy VW-n az első emberi gesztust láttam a lefújáskor, ahogy felszabadultan ölelkezett szárnysegédjével (de bakker, azt látnám, hogy a játékosokkal vagy Simon Mikivel teszi ezt, így olyan lábszagú, belső kör bukéja van ennek), és a sajtón is picit vidámabb volt, kiemelve, hogy fontos volt ez a siker (a picit vidámabb itt azt jelenti , hogy visszavett 2 fokozatot a tekintete szúrósságából, és 3 tőmondat helyett 3 és félben fogalmazta meg a totál nem az újságírói kérdésre válaszoló aktuálközhelyeit). 5 meccs, 15-ből 6 pont, ha ezzel most tényleg elindulunk felfele, akkor még nem vészes mérleg. Nálam jobban szerintem senki nem akar hinni VW-ban, mondom, olyan volt nekem ő játékosként, mint Csepregi a Honvédunkból, a csöndes, intelligens középhátvéd, erre most azt kell látnom, hogy a cordellai umbuldateam részeként halászik ő is a zavarosban? Nagyon szeretném, ha tévednék, nagyon jó lenne VW-t is ünnepelni Rossihoz hasonlóan az év végén, de ehhez sok mindennek át kell kattannia (a szakmai stáb döntéseiben, attitűdjében, a klubkommunikációban, a szurkolói hangulatban). Ez még eddig nem következett be.

Ehhez lehet a tegnapi győzelem az első lépés – de ezt a lépést rengetegnek kellene még követnie. Hát, meglátjuk!

A Gyakadémiának pedg továbbra is szeretettel üzenjük:

keep-calm-because-you-shall-not-pass-5

Képek: www.keepcalm-o-matic.co.uk és Babar – 1909foto.hu.

“A katarzis most elmaradt – a győzelem nem” bejegyzéshez 38 hozzászólás

 1. Milyen sokan voltak a vendég szurkolok ! (1 azaz egy db.) erre stadiont? Ebből látszik hogy akik felcsuton kimennek a hazaiaknak szurkolni, mind fizetett statiszták.
  Mondjuk mi is kevesen voltunk, még úgy is, hogy ingyen osztogatták a jegyeket+az akadémistákat is beultették a tribünre.
  A meccs az első 15 perc lekesedését követően, a végére élénkült meg a cserék után.

  1. Azért az minősíti a csatárokat, hogy a sárga lapjaival világbajnok, de tenni akaró, pörgő Alci bólint bele úgy egy lasztiba , hogy gól legyen. Ez minősíti a csatárokat. Holender teljesen ötlettelen, mintha kivették volna a szelepet belőle, tök le van eresztve, kreativitás=0. Gyula vezér csak harcol, harcolgat, de semmi eredménye. Azzal a pár góllal ellőtte volna a puskaporát?

   1. Gyula vezér nem volt rossz.Majdnem gólt fejelt (felső léc),volt jó lövése (kapus védett), és remek ziccer labdát adott Prossernek (kvázi gólpassz) + az a sarokkal átvett labda parádés volt.

    1. Így van, Gyulához hasonló futballista a 80-as évek óta nem fordult meg Kispesten!

  2. Igy vagyon, ahogy Prosser, Vécse és Godoy a pályára lépett, egyből lett élet. Megnézzük a Dózsát a Paks ellen, aztán lehet latolgatni ismét.
   Másfelől meg azt mondom: lehet, vw nem akkora edzői antitálentum. Baromi későn jött és esett be a kapun, még forrt az átigazolási piac, azt sem tudtuk, ő sem, hogy ki megy kölcsönbe, ki marad, stb. Szerintem (gondolom naivan) most kezd reálisabban látni, ki mire, mikor, miként jó. Ki az, aki valóban használható és ki az, aki csak “bizonyos sugallmazók” szerint érdemes a bizalomra… Miközben törjük a pálcát a feje felett, azt is látni kell, hogy mire elkezd tisztán látni a hamiskártyások klubjában, az sem 2 perc. “Egy dolog, az idő igaz, s eldönti, ami nem az” irja Petőfi. A magam részéről, ha egyedül is maradok ezzel, még adok neki 3-4 fordulónyi fórt. Inkább sajnálom jelenleg, sem hogy kutyázzam. Nem vagyunk jók, dinamikusak végképp nem, a taktika az ivelés és majd Gyula megoldja TALÁN, stb., de nah. Idő kell a jó munkához és nem akarom (merem) elhinni, hogy egy ilyen múltú pali ne látná, mit, hol, kivel, kikkel kéne megoldani és hogyan.
   Az feltűnt, hogy a gól után milyen felszabadultan játszott a csapat? Vw is ezt emlegette, hogy a görcs, az önbizalom, a hit… Van a csapatban kraft, csak béklyók vannak a lábakon. Lejön az és szétütünk mindenkit, meglássátok!

   1. De csak ezt mi látjuk, vagy más is észreveszi? Legalább Jobapó nem kezdett, az már talán valami. Ha van szeme VW-nek akkor tudja, hogy kikkel lehet nyerni. Legalább egyszer rakna össze egy fasza csapatot, én is azt mondanám, hogy va bene, de ez így még nem az igazi.

    A Próféta szóljon belőled :)

   2. Úgy legyen! Csak még meddig kell várni,hogy meglegyen a dinamika,a harcosság,amelyek nélkül focipályán eredményt nem lehet elérni?Szerintem a fiúk kondija még nem az igazi,majdhogynem a béka segge alatt van,egy-két kivételtől eltekintve.Valaki említette közülünk,hogy a futómennyiség édeskevés,és tényleg,akárcsak a korzón csak sétálgatnak egyesek.
    Prosszer gólpassza csodálatos volt.

   3. Örülök, hogy valaki még reménykedik rajtam kívül. Sok rossz jel mellett megtalálta Markut (bátran próbálkozott!), kivágta Jobot a keretből, szóval van miben hinnünk. Ettől még a játék tényleg nuilla eddig.

 2. Ha nem is játszottunk parádésan ,de mindenki hajtott.Sikerült elég sok
  helyzetet kialakítani,miközben a Felcsútot teljesen jól levédekeztük.A
  Felcsútnak 2 gólhelyzete volt összesen.Nekünk 12,benne 5 nagy
  gólhelyzet,kapufák.

  Én sokalltam a 3 hasonló középpályást (Hidi,Nagy G.,Portilla).egyikük
  helyett kezdhetett volna Vécsei hogy még inkább támadószelleműek
  legyünk.

  King nagyon jó volt.Kristi remekelt,sokat szerelt,többször nagyon jó
  ütemben,csak 19éves,benne nagy jövő van.Alcibiade védőmunkáját
  magabiztosan látta el+ gólt szerzett.

  A védelemre nem lehet panasz, a King-Ignja-Alci-Kristi sor jól működött.

  Hidinek volt jó lövése + majdnem gólt fejelt (kapufa).Portilla az első
  félidőben jól tolta.Youla sem volt rossz,az a labdaátvevése sarokkal
  parádés volt,minőségi csatár,benne még sok örömünk lesz.

  A három csere jól szállt be,Godoy remekül mozgott (Nagy G. helyett kezdhetne szerintem az Újpest ellen).

  Prosser gólhelyzeténél a kapus bravúrral védett,ha Proszi elviszi a
  kapus mellett jobbra,vagy ha bepasszol Vécseinek akkor biztos hogy gól
  van.Ennek ellenére Prosser is jól mozgott,van benne dinamika,jó lesz ő
  csak játszatni kell.

  Vécsei ha hozza a formáját és Holender végre feljavulna (most azért elég
  szépen faragták),na meg jobb helyzet kihasználással,Újpesten is
  nyerhetünk.

  CSAK

 3. Nagyon furcsa felállás volt,három középhátvéd a védelem Alci a jobb oldalon ( eddig baloldali középső védőt és balhátvédet játszott ),Ignja,Kristi.King jobb felfutót játszott,Nagy Geri,Portilla és Hidi volt a középpálya és a támadók Traore,Youla és Hollender.Nem tudom miért nem játszatja Godoyt,talán még mindig sérült,egyáltalán meggyógyul valamikor.Nem játszatja Barát botit,Vécseit,talán mérkőzés közbeni erősítésnek tartogatja ???
  A középpályánk előrejátéka katasztrofális nincs aki egy használható jó labdát adna Youlának,Traorenak,igaz nem nagyon mozgékonyak,de ha kapnak labdát jól kezelik,csak a középpálya nem zárkózik fel,nem mennek a szélen a védők mögé,Hollendernek is használható labdákat kellene adni.
  Most hogy Kristit megtaláltuk idehozzák Vidovic-ot,ki játszik majd ??
  Talán Alci is megtalálja magát,bár így nehéz ha mindig máshol játszik ( b.hátv. ,b.közép,most meg jobboldal ),talán még egy középső védőre lenne szükség nem Vidovic.ra.Nem tudom mi van azzal a Santacroce k.hátvéddal és Ihring-Farkasra is azt mondta Hemi hogy már a mi játékosunk,hol van,mikortól,csak a nemhivatalos meccseken játszik.Vadócz is itt maradhatna.

 4. Ismét nem sikerült klubkártyát csináltatnunk. 20 percig sorban álltunk, ezalatt 0 embernek sikerült csináltatnia, mert valami gond volt a géppel. A sor meg csak nőtt. Aztán eljöttünk. Nem csoda, hogy ennyien lézengenek a meccsen. Szeptember 15. után ennyien sem fognak.

  A csapatról: évekig mosolyogtam magamban, amikor olyan véleményt halottam, hogy “jobb ez a keret” annál, ami kijön belőle (a sors különös kegyelméből összeállt Tandia – Ignja – Lanza – Martinez féle csapat persze kivétel). Most viszont én is így érzem. Gyula bá klasszis, Prosszer, Traore sem rossz, de a középpálya lehetne a legütősebb Godoy-jal, jó formában lévő, hajtós Vécseivel, Nagy Gerivel, Portilla-val. Egyedül a védelem nem állt még össze, de a Baráth, Kristi, Ignja, King sor igazából egyáltalán nem lenne gyenge.
  Tehát hosszú ideje először még meg is lenne az alapanyag. Főleg, ha nem adogattuk volna kölcsönbe a jól szereplő akadémistákat. Nem mondom, hogy tuti dobogó esély, de akár kijöhetne egy jó szereplés. Csak sajnos nincs csapat, nincs elképzelés és sokszor nem a legjobb emberek játszanak.
  Ez egyértelműen a gyenge “szakmai vezetés” bűne, értve ezalatt az edzőt és a “nemzetközi igazgatóság”-ot…

  1. Ha gonosz lennék, azt mondanám, hogy szeptember 15.-ig, “sajnos elromlott a gép”, utána majd amikor már nem lesz ingyenes a kiállítás, megjavul. Bár ennyire piti még Hemingway sem lehet.

   Ha továbbra sem sikerülne: Az MLSZ-es emberem azt mondta, hogy szept 1-15- ig lehet majd kiváltani a ” mindent vivő ” MLSZ kártyát a Kozraktar utcában a Bálna épületében.

  1. A magyar nép megérdemli, mivel az igazi futball évekig hiányzott innen. Az állam is segít, mivel legalább hét vagy nyolc új stadion épült fel, és hamarosan a miénk építése is elkezdődik” – tette hozzá a sportigazgató.
   mit dumál ez a szerencsétlen ? milyen magyar néppel szokott beszélgetni ez a nímand ??
   „A mezt visszavonultatták évekkel ezelőtt, de Hemingway elnök úr szívesen odaadná Del Pierónak, és ez a Puskás családnak is megtisztelő lehetne” – mondta Cordella

   Puskás mezét 1 évek óta levezető légiósnak ?? ezt én érzem csak iszonyat gáznak és valami olyan határvonalnak, amit még szabó sem léphetne át ??!!

   1. ISZONYAT GÁZ és még annál is nagyobb gaztett lenne.
    Na ne már…..akármilyen nagy játékos volt, de már bocsánat 39 éves…….
    Nekem ez már nagyon durva.

    Egyébként ki az a SZPONZOR akit Cordella említ, hogy állná a bérét? Valamiről lemaradtam??

     1. Akkor csak leázott a mezünkről a feliratuk az új idényben?
      Annyira rühellem ezt az egész kommunikációt és marketinget ami itt van! Teljesen hülyére vesznek mindenkit és csodálkoznak, hogy csak ennyien vagyunk kint.

     2. Szerintem a Dinamic Land Élmény és kalandpark Kft. nyitotta ki a pénztárcáját :) :)

   2. Lehet, hogy a mez-kérdést lezsírozta a felcsútiakkal… :-(

    1. Az Ő rábólintásuk nélkül nem is lehet dönteni egy ilyen ügyben az már biztos :)

  2. GFH REAKCIÓJA AZ ÜGYBEN:

   A honlap szerint Del Pierónak vonzó indiai ajánlata is van, és még
   nem döntött, hol folytassa a pályafutását. George F. Hemingway, a Bp.
   Honvéd tulajdonosa a hírre reagálva ennyit mondott az nb1.hu-nak: “Én meg még nem döntöttem el, hogy Tibetbe megyek lámának vagy a Budapesti Állatkertbe oroszlánnak.” Elismerte, hogy Fabio Cordella valóban érdeklődött Del Piero iránt, de nincs esély arra, hogy a csatár Kispestre szerződjön.

   http://www.nb1.hu/hirek/honved-erdeklodott-am-del-piero-nem-jon-kispestre

   Már megint a kommunikáció! Ennyire ne égessük már magunkat! Nem beszél a tulaj és a nemzetközi igazgatója egymással az ügyben?? Röhej az egész!

   1. azt is nehéz eldönteni, hogy melyik nagyobb gáz ,szabó vagy cordella ?? össze-vissza dumálnak nyilatkoznak , vicc-klub lettünk !! :( és mit képzel ez a macskazabáló banda ? idehoznak minden leamortizált valamikori sztárt, úgy kezelnek minket, mind a hódítók bennszülötteket :szórják a sz@r üveggyöngyöket és komolyan azt hiszik, hogy milyen qrva jó fejek… hányinger ez az egész banda ! :(
    és hogy Puskás mezét….na, álljon megy a menet, szabó gyurka, kapkodj már kicsit a fejedhez !!

  1. Szép munka.
   Ezzel csak 1 baj van.
   Mi vagyunk itt 20- an, mi olvassuk az infódat.
   Az ország többi része ( 99.9%) meg azt mondja: de fasza gyerek ez a Cordella hogy ilyeneket próbál ide igazolni…

   Mondjuk az újságírókat sem értem, hogy nem néznek utána mielőtt leirnak valamit.

  2. Nincs szerződése sehol Del Pierónak,szabadon igazolható.Valószínűleg csak sajtóhírek alapján tették be tévesen,hogy az indiai csapathoz igazolt.Tavaly pont velünk is volt egy ilyen eset,a neves bolgár csatár Bojinov is jó pár napon át a Honvéd keretében szerepelt a Transfermarktnál.

 5. Azért kíváncsi lennék ki az a tökös titkos szponzor a Honvédnál aki állná Del Piero 470 000 000 milliós fizetését???

  “A Nemzeti Sport számítása szerint
  a fizetési igény is komoly akadály lehet, Del Piero ugyanis azért
  távozott a Sydney FC-től, mert az nem tudta tovább fizetni a 2 millió
  dolláros (nagyjából 470 millió forint) fizetését, az olasz pedig
  továbbra is ennyit szeretne kapni. Ez az összeg viszont magasabb az NB
  I.-es csapat teljes éves költségvetésénél.”

  http://sportgeza.hu/futball/2014/08/23/del_piero/

 6. Hatalmas volt a kontraszt Holender és Prosser Pici játéka és úgy általában hozzáállása között. Proszinak nagyon fekszik ez az utolsó fél órás lubickolás, egész ősszel ezt kellene tolni neki. Filipet pedig leküldeni pár hétre a tarcsiba, gondolkodjon el pár dolgon… életemben nem láttam még olyan szerb sportolót, akinek már az arcán látszik, hogy leszarja az egészet…
  A “játékunk” most is katasztrófális volt, kész szerencse, hogy a túloldalon egy olyan ember volt az “ész”, mint Szakály Dénes, akire csak azért nem tudom azt mondani, hogy az NB1 legreménytelenebb középpályása, mert van a keretünkben egy Mancini nevű képződmény. De látjátok, még így is három védőre mondogatjuk, hogy a legjobbak voltak pénteken, hazai pályán egy Cvitkovics nélküli Névrablók FC ellen… WTF???

 7. Megérdemelten nyertünk, ha nem is sziporkáztunk, de sokkal több helyzetünk volt mint a Felcsútnak, 1 góllal mindenképpen jobbak voltunk. Kristi valóban jól játszott, kár a sárgáért, még a végén lesz belőle Tandia utód? nálam Godoy kezdene, Portilla abszolút nem győzött meg. Elől pedig Youla óriási, ha lenne mellette egy Lanzafame akkor mehetnénk a dobogóért. Prosser tegnap sajnos nagyon gyengus volt. A lendülete az szokás szerint megvolt, de semmi nem jött be neki, sok rossz passz, és még a ziccer is kimaradt, de sabaj, lesz ez jobb is. Nekem ez lenne a kezdőm: Kemenes-Baráth,Ignjatovic,Kristi,Alcibiade-Nagy,Godoy-King,Vécsei,Holender-Youla. Szerintem Kinget vétek hátul pazarolni, ő szélső középpályásként jobb lenne.

  1. max akkor, ha van vmi genetikai szorzó (mondjuk 100as) :) , bár szerintem 1000-ret sem ér ez a csóró…. :/

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.