Megjött a tavasz – 3 hét késéssel

Végigszenvedett, végigbrusztolt meccs, kevés fantázia, görcsös akarás, egy adag szerencse (igaz, ez nagyrészt kiérdemelve), 1-2 kulcsemberi villanás, végül behúzott meccs.

Csodás futballidő, hol borongós, hol napsütéses, de alapvetően száraz április délután. Fű- (mármint gyep-), szotyola, zsírosdeszka- és hagymaillat a Bozsikban. Megjött a tavasz.

Ha ezt a két bekezdést 3 hete írhatom le, most már kiegyenesedett csapattal, vidáman készülünk az MK-elődöntőre és élvezzük az évszakot a maga teljességében. Kár, hogy mindkét aspektus késett jó 21 napot.

Most már persze kár nyavalyogni az MK-n, azt a “legszebb” kispesti balfaszkodások hagyományának oltárán áldozva engedtük el a Nagyerdőben. Vagyis úgy jártunk, mint az az egyszeri rocker arc, aki 1 éve csak legyintett a koncertfelhozatalra, hogy ennyiért hülye lesz megnézni a Metallicát, hakni már, öregek már, larsúgysetuddobolni és különben is – most meg szomorúan olvassa a beszámolókat, hogy hogyan ment át a Papp Lászlón a kurszki tankcsatát idéző mennyiségű szónikus lánctalp.  Így már mi is hiába tanakodunk azon, hogy mit kellett volna máshogy művelni kupafronton, maradt a nehezebb út a szezon megmentéséért, amin tegnap kellett elindulni – kiábrándult szurkolók, bennmaradásért fogcsikorgatva küzdő Balmaz, és lélektanilag földön lévő keret mellett.

A tavasznak való tiszteletadást mindenesetre elég korán kezdtük tegnap, már kora délután a Füvészkertben téve tiszteletünket, a Sakura (=cseresznyefavirágzás) Japánból importált kis ünnepén. Nos, a Füvész cseresznyefái a pesti tavaszhoz illően kissé bealudtak idén, és az egyhetes fesztivál startjára még csak 2 nyilasztott virágokat a kábé tucatból, de az autentikus (nak szánt) dobszólók, a zöldellő bambuszligetecskék és a csöndes csobogók közt sétálva az alaphang azért meg lett adva a szívemben a tavasznak, amihez a fő összetevő persze egy győzelem lenne, sóhajtottam, de mikor itt volt az idő, azért kellemes hangulatban szálltunk fel a pótlóbuszra, kizötyögni Kispestre, ahol egy Templom tér környéki kertvárosi séta, és némi baráti beszélgetés után következhetett a Bozsik.

Vendéggel az oldalamon érkezve a jegyvételi huzavonát most én is végigálltam, mit mondjak, nem volt egy népünnepély, és rá is ment az első negyed óra, de miután beértünk és felkaptattam a régi sztenderd lépcsőmön a WC mellett a korzó sáncára, végigtekintve a tavaszi délutánban fürdőző kis pályánkon, átjárt a jóérzés. A többiek ráadásul azzal fogadtak, semmi érdemlegesről sem maradtunk le, hisz egy Nagy Geri dugót leszámítva inkább csöndes gyürkőzéssel folyt a meccs.

Sajnos  ez a látlelet a továbbiakra is igaz volt, a félidő legnagyobb eseménye egy, a mögöttünk lévő sorból kolosszálisat a nyakunkba perecelő helyi erő volt, aki sűrű elnézést kérések között közölte, hogy “berobbantam a köztudtatba“, ennek mondjuk az alattam ülő, az eset nyomán csigolyáját fájlaló kolléga kevésbé örült.

Csak a szokásos: Kassai óberkodik (új kedvenc szavam, hihi). Fotó: Babar – 1909foto.hu.

A félidő végül elcsorgott, néhány Kassais feltűnési viszketegségi jelenetecskén túl sok minden sem maradt meg az emlékeimben. A második játékrészre így fel is másztunk a régi törzshelyre a többiek mellé, ahol minden a régi kerékvágásban folyt, a legnemesebb csakblog-hagyományok szerint: Hanta magasröptű, ám random észrevételeket szúr be 10 percente, Ábel és Salvatore felajzva éltetik Toncsi Kukokcs Petrocsellit, Gyuri csöndesen sírdogál mögöttük. Közben a két jómadár Kukocs minden megindulásakor extázisban üvölt egy odanézz-t, én csak hüledezek, mert a jó Toncsi mozgása és arca elég furi, Salvatore jön is a megfejtéssel, kora délelőtti szórakozóhely-látogatást gyanítva a háttérben, én inkább asztmát sejtek. Öcsém sztoikus nyugalomban áll és néha fejet ráz, néha azt sem. Lassan csorognak a percek.

A félidei (szerencsére csak sérülés miatti) Boti-Kossuth csere nem nyugtat, bár a szabadságharcos igazolás ma nem kockáztat, sallangmentesen rugdalja seggbe a labdákat a védősor belső bal oldalán. Supi cserét jelez közben, gondolom Kukocs jön le, mert Toncsink arca már olyan, mintha Tangara ülne a tüdején. De nem, King és Gazdi érkeznek le a kispadra, a pályára be pedig egy komplett jobbszárny, Luki hátra (?!), Dániel Ló előre. Hát, hajrá.

[Mindeközben csodás jelenetsorra figyelmeztet Fanta. Az előttem álló korzós bajtárs már 60 perce süvölti be a pályára Supka felé: “Attila nem látsz?” “Attila, cserélj!!!” “Attila a Heffler nem érti ezt a játékot, látsz?” “Attila, csere!” “Heffler kérj cserét!” “Attila, frissíts, hallod?” “Attila, cserélj már…!” – erre kettős csere, nyilván mi a reakció? “LEHOZOD a KINGET? Takarodj“. Priceless.]

Dániel Paripa rögvest egy jobbról fölé pörköléssel kezd, fáradtan suttogom magam elé: már nem a régi a jó öreg Ló. A King-Lukács cserén megoszlanak a vélemények, nem is tudok győztest hirdetni. A meccs csorog tovább, mígnem…

2011 ősz újratöltve, Dani csavarodik ki, a gól csavarodik be. Fotó: Babar – 1909foto.hu.

….mígnem hirtelen félelmetes időutazás kezdődik. Egyenesen 2011 őszére repülünk vissza, amikor is -jól emlékszünk- az Újpest elleni meccse az addig csak tizenegyesből eredményes Danilót Zelenka indította háttal megcsúsztatva a labdát, a braszileró csatár pedig kapuig száguldva Henry-zett egy remekbeszabott, kifacsarodott testtel a bal alsó kapufás sarokba tekerős gólt. Erre most mi történik? Előrefele ívelődik egy labda a bal oldalon, és a Zelenkát is homályosító idei játékmesterünk, Lenzfém Dévid csúsztat háttal a nagy haverja felé, Dániel, mit keresel ezen az oldalon, de amúgy jó, hogy itt vagy, Danipaci megindul, rajta egy védő, de bakker, megelőzi, mi az, fogyott a brazil?! Úgy látszik igen, mert begyújtódnak a rég elfeledett danilói rakéták, és a visszeresnek gondolt Pacicsülkök lendülnek, a törzs tekeredik, a labda pedig csodás kifliben vágódik a bal alsó kapufa mellé, 1:0, végre.

Ha nem is az év extázisa, de nagy boldogság a lelátón, Horváth Fecsó ólábai is sóbálványba dermednek egy percre, mi is örvendünk odafönn, pedig már 0:0-ra engedtük el lelkeinkben a meccset.

Ha már Metallica is volt a héten, tisztelegjünk nekik képcímmel is: “HERO(ES) OF THE DAY”. Fotó: Babar – 1909foto.hu.

De még nincs vége. A  kilátástalanabbnál kilátástalanabb balmazi akciók közül egy eljut a bal oldalukra, Luki üldözi Uzamát, már 10 méter óta rángatja, nem kéne, majd a 16-oson belül össze is akasztja a lábát  az ellenfélnek, jogos tizi. 85. perc. Bázzeg. Ez kellett. Supka szerintem már lomfűrésszel nyiszatolja nem létező bajszát. De az elmúlt hetekben topformát futó Gróf (tuti elmegy jövőre, kezd nagyon jó lenni, hehe) máshogy véli, és jó ütemű vetődéssel fogja a középgyenge próbálkozást. A lelátó egy óriási, kakofón “Gróf Gróf Gróf Gróf Gróf Gróf Gróf “-ba üvölti magát, szemben velünk a Kanyar egészíti ki a kánont.

És még mindig, de mindig nincs vége. A 90. minutában Dani beadását próbálná lekezelni Banó, akit felborítanak kb. véleményesen, Kassai pedig meglepő módon most ide ítél, el sem hiszem. Lanzát követeli a közönség, Lanza odaáll, és hát, nem élete tizije, a kapus is belekap, de bemegy a jobb alsóba, bevánszorog, a kövek zuhanása kihallatszik a lanzai szívről, rohan is ki a Kanyarhoz a talján, nyakában Nagy Gerivel, csodás.

Innen már csak a lefújás volt hátra, majd a hetek óta hiánycikk győzelmi ugrálás az Északi előtt, még Supka is kimegy, utoljára Rossitól láttunk ilyet, vidámabban indulunk haza.

Hát, így jött meg a tavasz Budapestre, és a legszebb kerületébe, annak is a ‘mizsei sorompó melletti szegletébe és a Honvéd öltözőjébe. Kicsit késett, kicsit hagyta elmenni mellettünk a fociszezont, de megjött, és ez a lényeg, most már tartsuk itt, amíg lehet.

Én pedig megmetszem a mályváim az ablak előtt, talán még időben leszek ezzel.

“Megjött a tavasz – 3 hét késéssel” bejegyzéshez 60 hozzászólás

  1. nagyon ki kell találni a taktikát szerdára, hogy ne fussunk bele 1 hasonló meccsbe, mint az Ute…
   újabb vizsgafeladat Atinak… :)

   1. Ujpest köztudottan minden áron támadó szellemű csapat, ezért fut bele ekkora zakókba. Tavaly mi a biztos védelemünk miatt lettünk bajnokok. Ezt kellene megint visszaállítanunk.

    1. a tavalyi csapatot kevésbé is félteném… de most pl a Kossuth-Kukac párosra gondolván nem mondhatom, hogy nyugalommal várom a meccset :)

    2. A Videoton nagyon sok gólt szerez kontrákból,főleg Nego és Stopira felfutásai kontráknál nagyon veszélyesek.Ha futóversenyre késztetnek minket,gondok lehetnek.Szerintem egyedül a pontrúgásainkban bízhatunk,hogy hátha egy Lanza szabadrúgásból ,esetleg egy szögletből valami történik.Sajnos ebben a szezonban a Vidi és a Fradi is más kategória,de remélem,szerdán a fiúk rámcáfolnak és akkor még bármi kisülhet a végén,főleg ha adott esetben a kupagyőztes végezne a 3. helyen,még a 4. hely is nemzetközi kupát érhetne.Viszont nem tudom,hogy az nekünk mennyire reális ,főleg ha azt nézzük,hogy erősítések terén valószínűleg megint csak a szokásos várható (NB2,lejárt szerződésű játékhiányos külföldi játékosok ,illetve az akadémiáról felkerülő fiatalok) és hogy Lanza-Eppel itt maradása is eléggé kérdőjeles.Örülnék a nemzetközi kupában indulásnak,de nem mindegy,hogy milyen csapattal.

 1. Ki lett az új PressFührer? Lehet tudni?
  Sok sikert neki és bizom benne, hogy elkezdődik valami új és pozitív dolog és beköszönt a tavasz ezen a téren is!

 2. Gyerekszáj rovat, 6369. rész (figyeljük meg, ahogy a “szerző” finoman még magát is ostorozza) :
  8 év körüli srác lemondóan a haverjának a 30. perc környékén, mikor már az ezredik támadásunk halt el nevetséges körülmények közt: “Hallod, ezeknél még mi is jobbak vagyunk…”
  :D na az ilyenek miatt éri meg meccsre járni még az ínségesebb időkben is…

  1. Valójában nem vagyok itt, ez csak optikai csalódás. Lélekben még mindig a debreceni Aquaticum termálfürdőjében áztatom magam, mert az utána következő 2 órában látott 3 “playstation-ös” bekapott gól után megszűntem létezni. :)

 3. Őket majd még valahogy lehet.Lanzat próbáld majd pótolni.ha egyszer elmegy!

  1. Lanza távozása, vagy hanyatlása elkerülhetetlen (persze szerepkörváltással kitolható). A Bobál – King párosnál ez azért messzebb van, ráadásul kevésbé piacképesek.

   1. Szerintem megjósolhatatlan,hogy Lanza következő szezonban is Kispesten rúgja-e a bőrt vagy sem.

   2. Még egy hanyatló ágban lévő Lanzafame is sokkal jobb, mint a magyar csatárok nyolcvanöt százaléka, szerintem.

    1. Gondolkodtam rajta, hogy felhozzam-e a CR-hasonlatot… Azért ott kellett az is, hogy legyen egy olyan edzője, mint ZZ, akinek kellő szakmai kreditje és múltja van ahhoz, hogy CR elfogadja tőle (a saját, jól felfogott érdekében) a döntést a pozicióváltásról.

  2. szerintem egyelőre úgy tűnik, hogy már őket sem tudjuk, nem hogy Lanzát… :/

 4. Kint vagyok a Szentlőrinc – Honvéd 2 meccsen. Iszonyat fiatal a keret, a cserék szinte csak U-19-esek

  1. Mindjárt kezdődik. Ahogy nézem a honlapot, online közvetítés nem lesz

    1. Pista végig irányítja a meccset. Most már elkezdtunk felebredni. De szegény Tomosvari még innen is kilog.

     1. A Lőrinc kapusának még nem kellett védenie fél óra alatt. Labdába is alig ért

        1. Majerben van fantázia. A lefujas előtt kihagyott a Lőrinc egy nagy helyzetet, épp hogy mellé fejeltek egy beadást. Szünetben 1-0 oda

         1. Kabangu nincs, Majerben az első félidőben volt fantázia, a másodikban eltűnt. Horváth Csanádot most cserélték le, szerintem iszonyat furcsa mozgás koordinációja van

          1. Fehér Imi játéka viszont tetszik, szerintem elegánsan, nagyvonalúan játszik. Soltész Dominik iszonyat buta módon felrúgta most az ellenfelét, ott se volt a labda, szerencséje volt, hogy sárgával megúszta.

          2. A pálya mondjuk nagyon szar, de ettől függetlenül látva a 2. csapatunkat nem vagyok elragadtatva a látványtól, nem túl jó jövőkép

          3. Krisunak se megy, csak káromkodik a sok technikai hiba utan

          4. Sok jóról és reményykeltőről nem tudtam beszánolni.,de azért azt hozzá kell tenni,hogy ez egy iszonyat fiatal csapat,ahol a 21 éves Fehér Imre korelnök volt.A cserepadon pedig 5 2000-es születésű játékos volt,ahol a pályára lepő Soltész Dominik majd csak novemberben lesz 18 éves.U19-es utánpótlás bajnokik után ahogy én látom,az NB3 is hatalmas lépcsőfok.A tegnapi keretből egyedül Májer volt a mai keretben benne,lehet,hogy néha egy-egy rutinosabb játékos jelenléte is jót tenne a csapatnak,akiknek lehet,hogy az NB1 túl nagy falat,de azért NB3-ban tudnák segíteni a fiatalokat.Ha meg itt se hajlandók,akkor meg nincs is helyük az NB1-es keretben sem.

         2. Nézem, ahogy a cserejatekosok melegítenek. A kis Pisont úgy fog beállni, hogy egy sprintet nem láttam tőle melegítés alatt, csak sétált öt méteres körzetben

   1. Nevezzük nevèn a gyereket;ha nem lesz stadion,azt nem a magas rèszvèteli arànynak,hanem a vèn hülyènek köszönhetjük.

 5. Ez baromság, akár kormány akár ellenzék akkor is megkapjuk az új Bozsikot!

   1. Mert a cidesztől már sok-sok éve kapjuk . Vagyok nem,de az biztos.

   2. Senkitől nem kapunk stadiont. Az immár üjraválasztott kormány eddig sem törte magát, ezután sem fogja. Simán kivéreztetnek. A bvsc, tatabánya, csepel, pécs és még sorolhatnám sorsára jutunk. Persze akkor is a lelátón leszek, és szurkolok a Kispestnek, mert ez örök szerelem.,

 6. A magas részvétel végül nem hozott változást, így sztm. tuti lesz új stadion.

  1. Akkor holnap hazaköltözöl Magyarországra, hogy élvezhesd a vidám hétköznapokat, vagy megvárod azt a pillanatot, amikor kiraknak/kilépünk?

    1. Hát izé. Én is remélem hogy a (nekem) szar eredmény után legalább annyi jó lesz, hogy lesz új stadion. Remélhetőleg a sok fiatalból aki a rendszer ellen szavazott marad néhány az országban és kimegy majd a meccsekre.

 7. A déli és nyugati törzsi háborúban amit jelenleg a fejünk felett vívnak, a tulaj a vesztes nyugati oldajon áll. Úgy hogy stadion felejtős, ha el nem adja.

  1. Sajnos, semmi remény nincs arra, hogy eladja, mert ma Magyarországon legfeljebb jelképes összegért hajlandó bárki futballcsapatot venni, hiszen nem üzlet. Ilyen ügyletbe meg nyilván nem megy bele, hogy veszni hagyja, amit eddig invesztált.

   Pedig vele, sajnos, nincs jövője a csapatnak…

 8. Sztm. meg igenis kapunk stadiont. Sajnos az up bázissal sokat tököltek, az is valószerű lehet, hogy Hemi nem akart addig stadiont amíg nincs meg az up bázis, hiszen az egész klubot a sok diákot nyílván nem egyszerű elhelyezni Budapesten és ami neki mindig a legfontosabb sokba is kerülne…
  Lehet naívnak nevezni – bár Márai szerint naivitás nélkül nem létezhet becsületes ember – , de én teljesen biztos vagyok benne, hogy lesz stadionunk!!!

  1. szerintem ezeket az aktuálpolitikai és pártpolitikai okfejtéseidet nyugodtan hanyagolhatod

 9. Jön Szijjártó Péter és épül a 15.000 – es szuperstadion! Klubunk színe megváltozik narancssárgára…
  Éljen a vezér!

  1. Ja, két év múlva már az új stadionban nézi 800 néző ahogy legyőzzük a Paksot 2:0-ra. (gsz.: Eppel (11esből), Gazdag).

 10. “…A Narancsnak rendületlenül légy híve óh Magyar, pártod az, s szemellenződ is, mely átver és eltakar! A kormánypárton kívül nincsen számodra hely, a naranccsal együtt itt érned és rohadnod kell!” Vörösmarty után szabadon CzéZéDé.

 11. Nyomják csak tovább, én kiváncsi vagyok hogy hol vannak az abszurditás határai.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.