Mastodon

Kérdések sora…

durer…merül fel most sokunkban ha a Honvédra gondolunk.

Kiesünk? Bennmaradunk?

Nagy baj lenne ha kiesnénk? Vagy…?

Érdemes egyáltalán ezen gondolkozni? Érdemes kijárni? Vagy távolmaradással tüntessünk?

Mit akarunk egyáltalán?

A hét elején már épp készültem írni egy nihilista posztot, de hanta szokás szerint megelőzött (nem tudom, de egy jó fél éve ez megy, mire elkap az ihlet, ott figyel az ő írása, én meg már nem csinálom azt, mint a blog indulásakor, hogy csakazértis tolom a külön posztot. Ha 90%-ban leírta az én gondolataimat is, hova vitézkedjek tovább?), úgyhogy  megkíméltem mindenkit az újabb sirámoktól. Mert sokkal többet nem tudtam volna írni a szomorú fejleményeknél: hogy megtörtént az, amire kb. 2003 tavasza óta nem volt példa, azaz idegenben játszik a csapat, és én még csak az online közvetítést se nézem, inkább az Atletit a TV-ben. Emlékeztek még a nagy hősködő posztjaimra 2010-11 tájáról, amikor téli szünetkezdetekkor azon ríttam, hogy “az NB1 OFF, jöhetnek a sportTV-s külföldi meccsek, de az kit érdekel?”. Hát most jobban érdekelt. Ez sok mindent elmond.

Visszatérve a bevezetőre, ha a lelkesedés fogyóban is van, hát mindez pont nem mondható el a kérdőjelekről a klub körül, a Kispestiségünk körül.

A legfontosabb, akárhogy is, idén a kiesés vagy bennmaradás kérdése. Nehéz dió. Nem tudnám megválaszolni, hogy mi lesz a sorsunk. Tegnap a sport1 Zuhanyhíradójában a 3 vendég (Hajdú “Fodball” Ati, Bábhidi Bajusz és Lázár Bence) közül az első kettő a búcsúnkra voksolt, az exújpesti csatár mondta egyedül, hogy vért izzadva bennmaradunk. Én most valószínűbbnek mondanám a 12 évvel ezelőtti szégyen újratöltését, de még minimális esélyt arra is látok, hogy megússzuk. Bár tavaszkezdeti tippem, mely szerint a Pápa gyengesége és a Pécs vagy a Hali bénázása megment minket, besülni látszik: a Pápa nem gyengébb, mint mi e tavaszon, Jarniról kiderült, hogy nem VW (ők a jóedző exJuvés ászt hozták el, mi nem…), Szentes Blézert meg megmenti a Leó Martinez. Marad a Dunaújcity, akik viszont otthon játszanak sorban tavasszal, ráadásul a pénz-indikátor Egervári Sanci bá is ott szimatol a klubház körül, sportigazgatói posztra kacsingatva, ami nem csak azt jelenti, hogy 2 éven belül valamelyik újvárosi potentát faszrajzot találhat a fiókjában, de azt is: az MVM beérkezésével ott lesz pénz. ergo nem hiszem, hogy hagyják őket kiesni… Akkor ki marad? Pápa, és? Nehéz, nagyon nehéz. Talán, ha holnap valahogy egy jó régiRossis mázlival ütjük a lilákat és még inkább régiRossis mázlival és védekezéssel elkezdjük gyűjteni az idegenbeli egy pontokat és kicatenacciózzuk a Halit és a Pécset, itthon meg a Diókat elkapjuk… akkor…

…de az a baj hogy ebben már én sem hiszek. Jobban félek attól a forgatókönyvtől, hogy a kopter tréner elposszan az újabb vereségek miatt, besértődik, és nem vállalva a felelősséget és a kiesés mellé odabiggyesztődő nevét, kövér gázzal távozik. Mondjuk, mint tavaly tavasszal. Nálam akkor kapott máig sem gyógyuló sebet korábban istenített Rossi-kép egyébként, a fiatalokra kent szenvedés-magyarázattal, a letiplizéssel, a szurkolókra besértődéssel, mert ketten Testardiztak a lelátón. Ne má’….

Szóval esélyes a kiesés (ne legyen így, és tényleg én fogok a legjobban örülni!). Következő kérdésünk:

Nagyon nagy baj ez?

Hanta ugye hitvallásként közölné: a kiesés nem opció. Mások szerint az, mert így

  • Hemy úr távozik
  • vagy legalábbis magába száll, hogy itt valami nem jó.

Én az első lehetőségre kevés esélyt látok, és nem is örülnék penetráns módon, amíg nem látok alternatívát. És az állami csöcs se jó, ebben osztom sok olvasónk és my old Hanta nézetét. De akkor mi? Amúgy valami kellene, valami váltás, ebben őszintén egyetértek bárkivel. De ki, mi jönne ide? Tényleg csak kérdezem.

A második opcióra viszont látok valami sanszot. Ne feledjük, nagyobb krízisekkor a Hemy érában a Papa is tudott váltani, emlékezzünk a nerc-gyanús keret lecserélésére Sisa öltözőtakarításakor, melyben partner volt az Öreg, emlékezzünk, hogy Hfalvi soha többé nem játszhatott itt tétmeccset, igaz ehhez valszeg kellett Supka 2011 őszi karakánsága is (igen, jól olvassátok). És a moralesi út félcsődje és a magával hozott drukkeri érdektelenség után hajlandó volt megint váltani Hemingway és visszaállni az eredeti supkai útra. Igaz, amit azóta tol a Papa, az a totál káosz, tavaly tavasz óta félévente, illetve mostanság már egyenesen 2 havonta váltogatott koncepciókkal. Mindenesetre én egy halovány esélyt adok arra, hogy mivel veszíteni utál az Öreg, kiesni szerintem még jobban, így ha ez megtörténne, legalább a fostartály légiósoktól búcsúznánk, és lenne valami esély egy Csábi-szerűbb edzőre és egy szerethetőbb keretre.

De meddig? -szól a következő kérdés. Na ez a baj, és az elmúlt hetek Hantás JeSuisJocós posztjai meg az RW hőzöngések-posszanatok pont erről szóltak. Ki tudja meddig tartana a jó időszak? Amíg újból elszabadul a klubházi hajóágyú. Random. Nincs értelme így semminek.

Mit tehetünk akkor? Most és hosszú távon?

Tüntessünk mi is a távollétünkkel? Idegenben valszeg ezt tesszük tavasszal, otthon még nem. Otthon is ezt kéne? Ki tudja… A vélemények finoman szólva is széles spektrumon szóródnak.

  • Még mindig van jópár olyan drukkerünk akik azt mondják: nem Hemyért, nem a Palaciosokért és Projicsokért, pléne nem Cordella zsíros tokájáért járok ki, hanem a vörös-fekete színekért, már 10-20-30-40 éve, nem árulom el a klubot, és a többi drukker se hisztizzen holmi kártya meg elszabadult hajóágyúk miatt…
  • Megint más azt mondja, ezzel, hogy távol maradok, jelzem a vezetésnek, nem kell a sz.r, amit kínál, s mivel piaci alapon gondolkozik a tulaj, hátha kapcsol.
  • Megint más már oly régóta meggyűlölte a mostani vezetést, a “modern focit”, hogy kérdéses, visszatér-e egyáltalán valaha. Ők mondják azt, a kijárásunkkal csak legitimáljuk azt a gagyi terméket, amit a kezünkbe adnak. És valóban, van abban valami, hogy sírunk a szánalmas (=alig létező) magyar sörkultúra miatt, mégis az átlagsörös megveszi a dobozos ászokot, ha az az olcsó, akkor viszont ne rinyáljunk, hogy itthon nem tud megélni egy Cerna Hora vagy humpoleci Bernard kaliberű főzde. (Bassza meg, de hiányzik a sör).

Hát sok a kérdés, az biztos. És én is csak felteszem őket, a válaszokkal teli Grál az sajnos nem nálam van.

2015-03-20 19.47.20Amit tudok, az most annyi, hogy még a fékezettnél is korlátosabb habzású lelkesedéssel (inkább egy előkelő idegen érdeklődésével) holnap összeszorított foggal feldobom a bokaszorítót, hacsak nem sz.rik be teljesen a kaputtó jobbláb napközben,(persze hogy a lövőlábamat lőtték amúgy el, hogy még szebb legyen az idei tavasz) és valahogy kisántikálok a Bozsikba. Nem, nem érdemes, én is úgy érzem, de magamat is épp eléggé ismerem, és tudom, hogy túl hamar leírok mindent, ergo, picit bízni kell még, vagy igazából nem is… itt már rohadtul nem a bizalomról van szó. Szomorúbb a helyzet.

Az embernek ez a hobbija, és még ha ölik is ki alóla ezerrel ezt a hobbit, ő ragaszkodik hozzá, kétségbeesve kap utána, és lehet, hogy az lenne az értelmes választás tőlem is, ha már hagynám a fenébe ezt az egészet, hisz annyiszor bebizonyosodott hogy a klubvezetést és egyáltalán a magyarfoci dilettáns korifeusait minden érdekli, csak a szurkoló nem… Mindennek tetejébe már azt látom (vagy csak látom bele? remélem), hogy a játékosaink is legszívesebben máshol lennének, a légiósaink meg azt se tudják, hogy ez most éppen Prága vagy Temesvár vagy Nagyszombat, és annyi minden értelmes dolgot csinálhatna egy szombaton az ember (mondjuk nem repedt bokával), és akkor megint kimegyek seggberúgatni magam a látottakkal?

Látjátok? Megint kérdőjel… ez is a vége a posztnak.

Ha pedig tegnapelőtt Hanta az esős látképpel büntetett, én a mostani tavaszunk soundtrackjét tudom csak mellékelni.

címkép innen.