Mastodon

Az ország focijának büszkesége, a szimpatikus jugoszláv csapat hozta azt, amit elvártunk tőle: az igazán szimpatikus labdarúgást

Bp. Honvéd – Videoton 0-3

Danilo mellel átveszi, síp – kéz. A labda továbbkerül Gazdaghoz, érkezik a sárgás Vinicius, a többi mutatom:

25. perc, az állás 0-0, Juhász és Vinicius már húsz perce nem kapott lapot, Danilo nem kéz, nincs mit fújni, viszont ahogy Vinicius odamegy Gazdaghoz, az sípszó után is piros. Élből. Meg tizenegyes, mondjuk ahhoz viszont tényleg nem kellett volna fújni Danilonál, ami tényleg nem volt kéz. (Ilyenkor minek áll a maga hatalmas rutinjával a kapu mellett Solymosi Péter sokadik számú játékvezető?) Mutatom ezt is:

A kontránál Skvorc beragad, nincs les, a bepasszt ketten is benézik, Kovács gól, 0-1. Remek kezdés.

A kihagyott tizenegyest leszámítva, mármint Husztiét, amit Gróf védett, egészen eddig nekünk voltak helyzeteink (Vadócz fejese, Gazdag lövése), a Videotonon látszott, hogy bár szinte az alapcsapatával játszik, nem fog kiadni magából többet, mint ami kényelmes tempón kihozható a meccsből. Vagyis maradnak az alapsebességen, a második félidőben majd jönnek a pihentető cserék, de ha a Honvéd rúg netán az elején egyet-kettőt, akkor nem fogják megerőltetni magukat, hogy mégis három pont legyen.

Ennek talán ellentmond, hogy a fegyelmező részleg, vagyis a tiszteletbeli jugoszlávokok, Juhász és Vinicius már az első öt percben besárgult, de mindezt tudjuk be annak, hogy tényleg valami lazább sebességet gondoltak a meccsre, amihez képest a Honvéd jóval gyorsabban kezdett. Mindegy, jó lesz nekünk, két sárga az két sárga, két belsővédőnél pedig egészen parádés az elkövetkező 85 percre nézve.

Kolléga erre csak ennyit mondott: figyeld meg, nálunk lesz mégis az első piros.

Hülyebatik természetesen megcsinálta. Az összes kamera és a sajtószektor előtt, a partjelzőtől öt, a sporitól legfeljebb tíz méterre úgy rúg vissza Kovácsnak fektében, hogy nincs kérdés, sima piros. Mondjuk azzal, hogy nem sárga-piros, legalább két meccset kap, nem játszhat a Loki és az Újpest ellen, ami nem feltétlen lesz rossz nekünk, mert

bevallom, nekem egyelőre egyáltalán nem tetszik Batik játéka. Rettenetesen sokat hibázik, amit belsővédőként nem kéne, jóval többet, mint ahányszor ment az utolsó pillanatban, mint tette azt Kövesden többször is a második félidőben. Aztán ott van, hogy valamiért azt hiszi, kihagyhatja a középpályát a játékból, miközben képtelen mélységből irányítani, képtelen értelmesen passzolni hosszan előre, képtelen értelmesen megindulni. Tényleg nem értem, Supka miért őt nyomja Kamber és/vagy Lovric helyett? Nyilván, fiatalabb, talán több perspektívát lát benne, de ezek a sorozatos hibái, és a mostani hülyesége együtt már sok.

Kettőnél vége is lett a meccsnek. Azért Uzomát még lerúgják, csak úgy reflekxből, hogy Tonci bejöhessen már az első félidőben, de igazából mindegy, vége. Tíz emberrel, mínusz kettőről nem fogunk fordítani. Érezheti ezt Supka is, mert félidőben lehozza az elmúlt hetekben sérült Gazdit (Luki jön be), később a nagyot hajtó, amúgy erősen idegroncsnak látszó Danilót is (Májer jön be). Bakker, azt láttátok, ahogy odament az ünneplő fehérváriakhoz Huszti gólja után? Mármint amikor Huszti mutogatott ki a nézőknek, Danilo meg szóvá tette, erre az ilyenkor egy masszává összeálló jugoszlávok ellökdösték onnan. Mondom, rettenetesen szimpatikus csapat.

És erről a mutogatósdiról azért beszélni kéne. Azt már megszoktuk, hogy a Videoton gyűjti a legtöbb sárgát és pirosat az NB I-ben, és ezzel nagyjából a felét se kapják meg annak, ami járna, szóval azt megszoktuk, hogy rájuk mintha kicsit más szabályok lennének érvényesek, viszont ez a – nevezzük így – kivételezés azzal is jár, hogy a vidisták elvárják a védelmet a bíróktól és a szövetségtől, és mivel rendre meg is kapják, így elkanászodtak, és mostanra azt hiszik, bármit megengedhetnek maguknak. Nem csak én állítom, bárki ezt mondja, aki megnéz akár egyetlen Videoton-meccset,  és még csak nem is kell ellenérdekelt szurkolónak lenni a nézőpont felvételéhez.

Az, ahogy Juhász röhöghet a bírón, ha a sima piros helyett legfeljebb csak lefújja egy szabálytalanságát (láttunk már ilyet tőle, ellenünk is) egy általános kép lett a magyar fociban. Juhász mosolya a magyar Mona Lisa.

Juhász, Májer lerúgása után az áprilisi meccsünkön. A lap természetesen elmaradt

És a mutogatásaik. Jó, kapnak rendesen meccs közben, de basszus, ha 2007 néző, mert ennyi volt összesen, így fel tudja hergelni őket (akár hétről-hétre), akkor hogy beszélhet Hernádi Zsolt érett profizmusról? Az nem normális, ahogy kifelé mutogathatnak – büntetlenül. Még csak rájuk sem szól senki. Lazovic, Huszti és Juhász – elképesztő köcsögtrió. Fejlettebb futballkultúrákban teljesen normális, hogy akár utólag, videó alapján is eltiltást adnak a hasonló megnyilvánulásokra. (Az már mellékes, hogy alig játszottak még olyan meccset a magyar bajnokságban, ahol csak a szabálykönyvben foglaltaknak egy kicsit megfelelve, egyáltalán pályán maradhatott volna ez a hármas, annyi mindent néznek el nekik.)

Egyszerűen nevetséges ami megy a Videotonnál, és ahogy megkapják a védelmet. Tényleg, mi értelme így egyáltalán pályára lépni ellenük?

Tegnap például tisztán látszott, hogy baromira nem akarnak focizni, csak le akarják tudni a meccset valamiféle kímélő üzemmódban. Erre nem adnak meg ellenük egy tizenegyes/piros kombót, és belövik a kontrát. Jó, utána Hülyebatik, beragadó Kukoc, szóval találnak még egyet, és vége, lehet menni haza, csak valahogy csorgassuk le a maradék ötven percet.

Talán, és ez egy nagyon halvány talán, ha nincs Hülyebatik, akkor esetleg és ez is egy nagyon halvány esetleg, visszajöhettünk volna a meccsbe, de így képtelenség volt. Tíz ember ellen a hikomatra kapcsolt Videoton is kényelmesen elfocizgat.

Nagyjából ennyi. Nehéz mit írni egy olyan meccsről, amit – a tizenegyes leszámítva – 25 percig uraltuk (igaz, hagyták is) a meccset, majd jött egy rossz bírói ítélet, egy elmaradt kiállítás, egy elmaradt tizenegyes, és a kontrából egy gól. Itt még csak nehézzé vált (l. előző bekezdés), majd tíz perc múlva a kiállítással lehetetlenné.

Nem a legjobb debütálás a Hungárián.

Annyi viszont kiderült, hogy 2000 néző remek hangulatot tud teremteni egy ekkora tornateremben, vagyis nincs minden veszve, csak tessék, csak tessék kijönni a meccsekre, engedjük el ezt a szombatot, és bízzunk benne, hogy ugyanúgy képesek leszünk felállni, mint a szkopjei és a luxemburgi vereség után.

Videó egyelőre itt nézhető meg a meccsről, és az M4 Sport szokásaival ellentétben benne van a hibás ítélet is Danilo ellen, valamint Vinicius talpalása Gazdag ágyékára, mert ebből vezette a Videoton a kontrát, és talán ezt már ők is cikinek érezték volna kivágni.


Osztályozókönyv //

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||