Mastodon

Gyorstalpaló az előmoderált kommentelés jobb megértéséhez

speaker screaming into loudspeaker for announcing breaking news

Az elmúlt napok tapasztalata, hogy bár többször is elmagyaráztuk, sokan még mindig nem értik, mit is jelent a gyakorlatban az előmoderált hozzászólás, ezért pár szóban elmagyarázom.

  1. megírja a felhasználó a hozzászólását. Ez a hozzászólás mindaddig látszódik a böngészőjében, amíg rá nem frissít az oldalra, vagy amíg a Disqus gyorsítótárazása a felhasználó böngészőjében tartja a hozzászólást. Ez a hozzászólás ekkor még csak a beküldő felhasználó számára látható, és közben
  2. beérkezik a Disqus adminisztrációs felületére, és egy várakozó (pending) státuszt kap. Itt az adminisztrátornak a következő lehetőségei vannak:
    1. elfogadja (approve): ebben az esetben a hozzászólás megjelenik az éles felületen mindenki számára.
    2. válaszol rá (reply): ebben az esetben a válasz és az eredeti hozzászólás is megjelenik a felületen.
    3. kéretlennek minősíti (spam)
    4. törli (delete) [ezt a gombot még sosem nyomtuk meg]
    5. nem foglalkozik vele, és a pendingben hagyja.
  3. mivel a hozzászólások a beküldésüket követően várakoznak az adminisztrációs felületen, azok csak akkor kerülnek ki mindenki által látható formában a felületre, ha egy adminisztrátor jóváhagyja. Viszont
    1. az adminisztrátorok nem minden percben ülnek a gép előtt, és előfordulhat, hogy bizony várni kell a megjelenésre.
    2. ez volt ma is, mert egy szerelő jóvoltából órákon át tartó csőgörényezésbe bonyolódtunk a Futball Ház komfortfokozatának javítása érdekében, és miközben a csőgörénnyel foglalatoskodtunk (illetve ő foglalatoskodott, én pedig vittem neki sört, és beszélgettem vele), nyilvánvalóan nem ült senki az adminisztrációs felület előtt, hogy a kommenteket nézegesse. Vannak ugyanis fontosabb dolgok is az életben. Például a dugulások.
    3. illetve ma este én speciel Surdát (Forró szél) fogok nézni, bepótolva egy óriási lemaradásomat. Tehát előfordulhatnak, sőt, elő is fognak fordulni olyan órák, félnapok, napok, amikor senki sem foglalkozik azzal, hogy melyik komment mehet ki, melyik nem. Egyszerűen mert mást csinálunk.
  4. igen, vannak kommentek, amik azonnal megjelennek. Ennek a következő az oka:
    1. a Disqusnak van egy saját minősítő rendszere, ami alapján a felhasználóit osztályozza. Reputációnak nevezik, és áll az aktivitásból, a flagelésből (hogy mennyi hozzászólásást jelölték meg kifogásolhatónak más felhaszálók), és egyéb összetevőkből.
    2. ezt a reputációt, valamint egyéb dolgokat figyelembe véve, igen, egyes felhasználókat felmentettünk az előmoderációs megkötés alól, és az ő hozzászólásaik nem kerülnek a várólistára.
    3. a felhasználók listáját folyamatosan bővítjük, aminek van pár feltétele:
  5. a hozzászólás-rendszer reformja egy ideje már komoly téma volt, több megoldási javaslat is érkezett rá, és a többség a valamiféle moderáció, felügyelet bevezetése mellett érvelt, tette le a voksát. (Mármint azoknak a többsége, akik vették a fáradságot, és az elmúlt években segítségünkre voltak azzal, hogy javaslatokkal éltek, érveltek valami mellett, vagy ellen, beszélgettek velünk a lehetőségekről akár itt, a felületen, akár privát formában. Mivel az érdekelt felek meghallgatását követően ez a döntés született, neked nem maradt más lehetőséged, mint elfogadni a helyzetet.) A legegyszerűbb nyilván egy zárt rendszer kiépítése lett volna úgy, hogy megtartjuk a Disqust. Erre sajnos nincs technikai lehetőség, vagyis a másik irányból kellett megközelíteni: alapból mindenki számára zárt, és fokozatosan nyitjuk ki egyesek felé. Már csak az volt a kérdés, hogy milyen alapon történjék a nyitás? Itt a legegyszerűbb eszközt választottuk:
    1. akik folyamatosan a témával kapcsolatosan éltek a hozzászólás lehetőségével, ők szinte azonnal felmentést kaptak. Mindegy, hogy mi a véleményük tartalma, a lényeg, hogy rendre a témához kapcsolódóan fogalmazták meg. Beszélgetni, vitatkozni pedig csak úgy lehet, ha arról beszélgetünk, ami a téma.
    2. akik rendre viccre vették a dolgokat, szintén.
    3. és így tovább folyamatosan.
    4. a lényeg, hogy ha tartósan nyugodtan, vitaképesen és nem offtopic szólsz hozzá, akkor felmentünk az előmoderáció alól.
  6. amit viszont továbbra is fenntartani szándékozunk, hogy:
    1. a posztok elkészítése időbe telik, az üzemeltetés is munka, tehát elvárjuk, hogy a hozzászólások vagy a témába vágjanak (tiszteletben tartva más munkáját és nem elterelve annak témáját (l. rátelepedés) egy teljesen más irányba), vagy kivételes esetetekben valami nagyon fontos, egyéb témát dobjanak be, ami akár posztot is érne, viszont idő/kapacitás hiányában, esetleg kitárgyaltság okán mi nem írtunk/írunk meg.
    2. a személyeskedő, gyűlöletkeltésre alkalmas, szándékos vagy nem szándékos egyéb, a témával legfeljebb laza kapcsolatban álló, azonban provokatívnak tekinthető hozzászólások nagyon nagy valószínűséggel a várólistán ragadnak.
    3. tehát továbbra sem kizáró ok, ahogy eddig sem volt, ha valakinek az eredeti poszttól, vagy a már megjelenített hozzászólásoktól eltérő véleménye van, viszont az elvárás, hogy a témához kapcsolódjon, vélemény legyen, és ne egy oda nem illő egyéb közléssel telepedjen rá a beszélgetés fonalára.
    4. azzal nem tudunk mit kezdeni, hogy valaki szólásszabadságnak hiszi azt, ha egy kommentfelületre odaböfög valamit, kinyilatkozik valamit (ráadásul a témátó függetlenül) pusztán mert erre adott minden technikai lehetősége (be tud írni egy kommentet), majd hőbörög, hogy őt elhallgattatják. A szólásszabadság ugyanis nem ezt jelenti.
    5. amennyiben mégis valami halaszthatatlan közlendőd lenne, amit feltétlenül a blog, illetve a blog kapcsolt felületein szeretnél belemondani a nagyvilágba, akár azért is mert lusta vagy megdolgozni a saját elérésért és mindenképp egy élő gazdatestre van szükséged, akkor ajánljuk a teljesen szabad játszóterünket, a Kisközt. Ott szabadon arról és úgy lehet beszélni, ahogy csak szeretnéd, egyet kérünk, hogy maradj a magyar jog biztosította határokon belül. (2022 márciusában kivezetésre került funkció.)
  7. Mivel a korlátlan szabadság nem értelmezhető, rajtunk se tessék számon kérni.

címlapkép: Gabby K/Pexels.com

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||

“Gyorstalpaló az előmoderált kommentelés jobb megértéséhez” bejegyzéshez 68 hozzászólás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.