Mastodon

Csertői

Igazából most az a meglepetés, hogy nem történt meglepetés.

Valamikor el kellett jönnie ennek a pillanatnak. Mármint egy komolyabb visszatáncolásnak az elmúlt évek ámokfutása után. Csertői a Metalcom-éra alatt kinevezett edzők viszonyában kiemelkedően érti a magyar focit, stabilan dolgozik/dolgozott benne, relatíve eredményes, és ha olyan a környezet, akkor évekig marad egy helyben.

Nyilván, Csertőiről először mindenkinek az a bizonyos 1998 novemberi Kispest-Fradi jut eszébe, amikor Mátyus csúszott rá a lábára. A legendagyáros Bodnár Zalán szerint ez volt egyben az utolsó NB I-es meccse, azonban ez egyáltalán nem igaz, mert áprilisban visszatért. Az viszont igaz, hogy az ekkor már harminchárom és fél éves játékosnak a következő idénytől nem volt hely az NB I-ben. (Bodnárról sok mindent elmond, hogy egészen korán bevállalta a Felcsútot, és tolta onnan a kultúrpolitikát, majd azóta is Szöllősi feneke környékén kell keresnünk, ha ilyesmire vetemednénk.)

De visszatérve Csertőire, reális döntésnek kell értékelni a kinevezését. Nincs ebben semmi várakozás, hiszen ilyesmi luxussal Kispesten már jó ideje nem próbálkozunk, pusztán egy keresztmetszeti helyzetleírás van: reális döntés.

Egy edző, akinek van tapasztalata, dolgozott már hosszabban egy klubnál, ismeri az NB II. logikáját, és elvállalta annyiért, amennyit kínáltunk neki, illetve elvállalta azzal a stábbal és feltételekkel, amit adni tudunk.


A tomboló hírversenyben a Csakfoci reggel, az NSO délelőtt, és a Sportal is délelőtt hozta le, hogy Csertői az új edző. A Csakfoci anyagában semmi konkrétum, az NSO és a Sportal azonban már azt is megemlíti, hogy szerdán Csertői vezette az edzést. Nyilván, a név már tegnap kiszivárgott, igazából nem kockáztattak sokat. Az NSO viszont legalább egy eggyel közelebbi embernél kérdezett rá, vagy más fórumokat olvasgat, mint a címadásai miatt nálam gyakorlatilag indexen lévő Csakfoci. A Honvéd bejelentésére egészen 15:05-ig kellett várni. Mi pedig megvártuk a Honvédot, mert egyrészt onnantól bejelentés, másrészt kellett egy nyitókép nekünk is, és azt tőlük vesszük át.

[Amúgy ha működne nálam a sportal.hu, és nem fagyna ki bármelyik böngészőmben, hálózattól függetlenül, mert valami el van cseszve valószínűleg a sütisávval, és onnan az alapvető biztonsági csomagok már nem engednek tovább, akkor mindenkinek csak ajánlani tudnám, mert bármennyire is fura ilyet mondani, de a Blikk licenszelt brandje jelenleg messze a legolvashatóbb magyar sportoldal.]

Mivel délelőtt volt egy kis időnk, a posztunk kényelmesen kész lett nagyjából tizenegyezer karakterrel 11 magasságára.


Siófok, 2003-04

Ugyan korábban irányította az akkoriban másodosztályú Pápát, majd egy tavasz alatt volt Tamási Zsolt és Varga Zoltán pályaedzője az ETO-nál, azonban az első valódi kispadját Siófokon kapta 2003. július 2-án. A döntés könnyen nevezhető bevállalósnak, ugyanis az előző idényben Csankkal ötödik helyen zártak, vagyis a Siófok akkoriban amolyan felsőközép csapatnak számított.

Nemzeti Sport, 2004.05.13. (via ADT/Arcanum)

Csertőivel még előrébb léptek, és hatalmas meglepetésre, egészen a 28. fordulóig(!) a második helyen álltak, pontegyenlőségben a Debrecennel. Ezt követően azonban jött négy zakó, és idény végén végül csak a negyedik hely marad.

A tündérmesének az vetett véget, hogy a következő bajnokságra a Siófok nem nevezett, ugyanis összeolvadt a másodosztályból feljutó Diósgyőrrel, mert utóbbi egyszerűen nem kapott klublicencet az induláshoz. Mindeközben az osztályozón bentmaradó Haladás licence Pápára vándorolt (Lombard), és így a helycsere miatt mégis másodosztályú lett, valamint az előző idényben csak nyolcadik Pápa feljutott. A helyzet abszurditását fokozta, hogy végül a Haladás ellen az osztályozón vesztes Nyíregyháza is feljutott, hiszen a Diósgyőr nem kapott licenct, és a Siófok jogán indult el. Magyarfoci, így szeretünk.

Videoton, 2004-06

A szó szerint klub nélkül maradt Csertői a nyáron ismét Csankot váltotta: ezúttal a Videoton padján. Az első idényében egy sima középcsapatot rakott össze, azonban a másodikban már kilőtt, és bár két fordulóval a vége előtt még volt esély a bajnoki címre, végül csak bronz lett belőle, azonban közben összejött a kupagyőzelem, ami a Videoton történekének első országos szintű aranyérme lett. Sőt, igazából maga a bronz is hatalmas számnak nevezhető, ugyanis 1984/85, vagyis a legendás év óta nem végzett dobogón a klub, és története során 2005-ig is csak mindössze háromszor.

A következő idényben kilenc forduló (négy győzelem, egy döntetlen, négy vereség) megváltak tőle, és a helyére kerülő Marian Vlakkal végül hatodikak lettek.

Haladás 2007-09(-10)

Egy rövid soproni kitérőt (Selymest váltotta és Dario Bonettinek adta tovább) követően 2007 nyarán vette át a licencátadás óta az NB II-ben szenvedő Haladást, és azonnal, valamint elképesztően simán, mindössze egyetlen verséggel jutott fel vele. A tempó aztán az NB I-ben sem lassult, és a Hali története során először végzett a dobogón.

Ahogy a Videotonnál, úgy a Haladásnál is megugorhattak az elvárások az egyetlen sikeres évet követően, ugyanis egy rossz idényrajt (egy győzelem, egy döntetlen, három vereség) után leváltották, és végül Róth Antallal futottak be a nyolcadik helyre.

Egy rövid és sikertelen kecskeméti kalandot követően (idény közben hívták megmentőnek, azonban a bajnokságot már nem vele, hanem végül egy negyedik edzővel fejezték be) a 2010/11-es bajnokságra visszahívta a Haladás, azonban ezúttal tíz fordulót követően nyeretlenül, mindössze négy döntetlennel lett vége a kalandnak. A helyére érkező Aczél a hátra lévő húsz fordulót lehozta öt vereséggel, és nyolcadik helyre mentette a nagyon rosszul induló idényt.

ETO, 2011-12

2011 tavaszán hazatért Győrbe, és mindössze két tavaszi fordulót (március 5.) követően Pintér Attilát váltotta a padon. Tizedik helyen vette át a gyengélkedő csapatot, és hozta fel a kilencedikre.

Alig egy évvel később 2011/12-es bajnokság 18. fordulója után (március 4.), a DVSC mögött hat ponttal lemaradva, a második helyen álló ETO padjáról azért rúgták ki, mert nem látták biztosítottnak a kitűzött célok elérését.

Már nem Csertői Aurél a Győri ETO vezetőedzője. A 46 esztendős szakember hétfőn még edzést tartott a labdarúgóknak, majd a klub elöljárói közös megegyezéssel megszüntették a jogviszonyt.

írja a Nemzeti Sport 2012. március 6-i lapszáma.

Nyilván sose tudjuk meg mi lehetett valójában a háttérben, azonban azt el kell ismerni, hogy az ETO a Csertőit váltó Pintérrel végül egy helyet visszaesve harmadik lett az idény végén, azonban a következő bajnokságot már behúzta.

2012/13-ra elfogadta az NB II-es Tatabánya padját, azonban se az idényt nem sikerült kihúznia, sem a feljutás nem jött össze.

Paks, 2014-19

Nyolc hónap klubnélküliség után, a 2013/14-es idény tavaszán váltotta az akkor már kilenc meccse nyeretlen Horváth Ferit, és toldotta meg a sorozatot újabb nyolc nyeretlen meccsel. Azonban hiába kezdtünk el reménykedni a huszonötödik forduló után, hogy végre megszabadulhatunk a Pakstól, gyorsan nyertek egymás után négyet, és ennyi elég volt ahhoz, hogy tíz ponttal távolodjanak el a kieső helyektől.

A következő idénytől aztán a Paks valódi középcsapattá vált Csertőivel. A korábban az egyetlen 2010/11-es, Ligakupa-győzelemmel súlyosbított második helyet leszámítva, tipikus alsóházi, tizenpluszos csapatot felemelte az öt-hetedik helyekre. Mi sem jellemzőbb a csapatának stabilitására, hogy az első, már nem csertőis idényben, 2019/20-ban Sziviccsel, majd Osztermájerrel újra a kiesés szélére sodródott a Paks, és csak az utolsó fordulós debreceni döntetlenje tartotta bent. Azóta egy kisebb megszakítással Bognár csinál középcsapatot ugyanott.

Gyirmót, 2019-23

2019/20-ban vette át az előző idényben az NB I-es feljutásról lemaradó csapatot, és a Covid miatt megszakított bajnokságban mindössze a hetedik helyen végzett. Ennek ellenére maradhatott, és a következő idényben a Debrecen (80 pont) mögött, és a Vasas (78 pont) előtt sikerült a feljutás (78 pont) úgy, hogy tavasszal egyetlen meccsen sem szenvedtek vereséget. 13 győzelem, 4 döntetlen, 43 pont. (A vicc, hogy idén valószínűleg egy ehhez hasonló teljesítmény is kevés lenne nekünk.)

Az NB I. már nem sikerült fényesre, és jó gyirmóti szokás szerint azonnal és utolsóként estek ki. [Kis magyar edzőkeringő: Csertőit Kecskeméten az az Urbányi váltotta, aki a Gyirmót első NB I-es szezonjában volt a csapat edzője, majd most Csertői ahhoz a klubhoz igazol a Honvédnál, ahol Urbányi volt nemrég a szakmai igazgató. Sőt, Kecskeméten egy ideig a padra sem ülhetett le, mert az eltiltását töltötte, miután volt egy kis afférja Bódoggal, aki ugye, később szintén volt edzőnk.] Csertői a kiesés ellenére maradhatott, azonban a negyedik idényében mindössze egy hatodik hely jött össze a visszajutás bármiféle reménye nélkül. (Tizennégy fordulót követően tavaly a Gyirmótnak 26 pontja volt, nekünk most 16.) Több kapcsolat is nagy valószínűséggel megfáradhatott, mert a Gyirmót a nyáron nem csak a padon, hanem a keretben is nagytakarítást tartott. Jött és gyorsan bukott Csizmadia, aki azóta az MLSZ alkalmazásában szövetségi edző (nem hagyunk senkit az út szélén), majd a távozása után, az addig nyeretlen csapat Tamási Zsolttal hirtelen négyből négyet húzott be, és ugrott fel a középmezőnybe.

További apróság, hogy Gyirmóton tele volt a csapata lepattanó kispesti akadémistákkal (többek között: Csörgő, Herjeczki, Juhász Zsombor, Kovács Dominik, Májer Milán, Soltész Dominik), valamint egyéb korábbi játékosainkkal (Hajdú Ádám, Heffler Norbert, Villám Balázs), és velük többre ment, mint mi idén a hivatalosan első vonallal. Némiképp túlozva akár azt is mondhatnánk, Csertői eddig is Honvéd-edző volt, viszont csak most nevezték ki hivatalosan.

Eredményei

idénykluberedmény
2003/04SiófokNB I., 4. hely
2004/05VideotonNB I., 8. hely
2005/06VideotonNB I., bronz, kupagyőzelem
2006/07Videoton
Sopron
NB I., idény közben távozott
NB I., idény közben érkezett és távozott
2007/08HaladásNB II., bajnok [feljutás]
2008/09HaladásNB I., bronz
2009/10Haladás
Kecskemét
NB I., idény közben távozott
NB I., idény közben érkezett és távozott
2010/11Haladás
ETO
NB I., idény közben távozott (nyeretlenül)
NB I., 9., idény közben érkezett
2011/12ETONB I., a második helyről rúgták ki (vége: bronz)
2012/13TatabányaNB II. középmezőny, idény közben távozott
2013/14PaksNB I., 11., idény közben vette át
2014/15PaksNB I., 5.
2015/16PaksNB I., 7.
2016/17PaksNB I., 5.
2017/18PaksNB I., 7.
2018/19PaksNB I., 8.
2019/20GyirmótNB II., 7. (félbeszakadt)
2020/21GyirmótNB II., ezüst [feljutás]
2021/22GyirmótNB I., 12.
2022/23GyirmótNB II., 6.
2023/24HonvédNB II., idény közben vette át a csapatot
Érdekesség, hogy a 2006-os kupagyőzelem óta még a kupa elődöntőjében sem járt.

Érdemes megfigyelni, hogy 2003/04 óta minden idényben ült vezetőedzőként valamilyen padon, és a húsz idényből tizenhármat is az elsőtől az utolsó fordulóig végigcsinált. Tisztán ez a tény önmagában óriási érdem a magyar fociban, azonban azt hozzá kell tenni, vagyis inkább kontextusba kell helyezni, hogy tehette ennek nagy részét gyakorlatilag minden eredménykényszer nélkül a Paks és a Gyirmót padjain.

Szorosan vett eredménykényszer idén a Honvédnál sem lesz, azonban a következő szezonnak már úgy kell nekimenni, hogy nem lehet kérdés a feljutás. Mindezt természetesen annyi nehezítéssel kellene elérni, hogy jelen állás szerint lehetetlen akár még egy olyan egyszerű apróságot is megmondani, hogy januárban kikkel kezdheti el egyáltalán a felkészülést, nemhogy jövő nyáron mi lesz itt.

Részletek a bejelentésből

A klub stratégiája az edzőváltás ellenére sem változik, Csertői Auréllal szemben is elvárás a fiatalok beépítése. Viszont a fiataloknak, akik ilyen lehetőséget kapnak, igenis felelősséget kell vállalniuk, annak tükrében is, hogy akiket mi itthon fiatalnak titulálunk, azok a nemzetközi futballban már nem számítanak annak. És tegyük hozzá azt is, hogy amikor egy klub rövid idő alatt sokszor kényszerül edzőváltásra, mint az utóbbi években mi is, akkor mélyebb elemzésre is szükség van a háttérben húzódó problémák azonosítására, amely folyamatosan zajlik.

Kun Gergely
  1. Tehát marad a fiatalos vonal – mondjuk nagyon másra nincs is jelenleg lehetőség. Ez persze önmagában még nem stratégia, csak az aktuális helyzet helyén kezelése.
  2. A fiatalok felelőssége – valamikor el kellett jönnie, hogy hivatalosan is kimondjuk.
  3. Vajon mik lehetnek azok a „héttérben húzódó problémák”? Sejtéseink nyilván vannak.

(…) mindenáron az eredményességre kell helyezni a hangsúlyt, (…). A Honvéd egy tradicionális egyesület, egy komoly brand, jelentős közönséggel, így még nagyobbak a követelmények, mindenkinek meg kell érteni, hogy felelősséggel tartozunk a klub felé.“ 

Csertői Aurél
  1. Végre – Kispesten első az eredményesség, és második, hogy felépítsünk valamit. Vagyis nem második, hanem helyesen inkább: párhuzamos feladat. Az előző száztíz évben általában sikerült megoldani, most se legyen másként.
  2. Nagyobbak a követelmények – ezt is ki kellett mondani végre.

Egyedül azt sajnálom, hogy nem hozott (hozhatott?) magával bizalmi embert, és csak remélem, nem esünk abba a hibába, mint Bódog idején, hogy volt fölötte egy főnök (Urbányi), de mellette senki, akivel korábban már együtt dolgozott volna.

A Honvéd nem közölte, hogy mennyi időre írtak alá Csertőivel.


címlepkép: honvedfc.hu

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||