Mastodon

Az m4 a szurkolókért van elsősorban

hiszen a szurkolók és a nem szurkolók pénzéből lát el közfeladatot. Ezen közfeladatának ellátása közben gondosan figyel arra, hogy a megrendelői, az ún. társadalom a lehető legjobban járjon, mert a közfeladatot ellátó közmédia nem pazarolhatja a közpénzt. Inkább kitereli az embereket a napra aszalódni.

Aztán ott van a másik közpénzből közfeladatot ellátó intézmény, az Országos Meteorológiai Szolgálat, aminek például az is a feladata, hogy tájékoztassa az MTI-t, meg a többi leányát az MTVA néven futó közmédiának, amit ők feldolgoznak, és ezt hívjuk időjárás-jelentésnek. Aztán ők kezelik még a hőségriadót is, amit hagyományosan – asszem – a belügyminiszter is bejelent, majd kéri a lakosságot, hogy ne menjen a napra, mert különben nagyon rossz lesz neki.

Szombatra az OMSZ ezt mondja például:

omsz_wctz20150724_0815Vagyis annyira vörös az ország, mint az 1994-es választási eredmények közlése óta egyszer sem. Szavakkal az OMSZ hangján így hangzik mindez:

Fronthatás ugyan nincs, de a hosszan tartó hőhullám tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre, az idősekre jelent veszélyt a meleg. Ilyenkor ugyanis a keringésünk jelentősen leterhelt, mert a szervezet számára nehezebb a plusz hőt leadni, ezért fennáll a hőguta veszélye, különösen a szabadban dolgozóknál. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására. Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magas, ezért nyugtalanul aludhatunk, nem tudjuk kipihenni igazán magunkat, így a szervezet egyre jobban elfárad. Aki teheti, vízparton, vagy klimatizált helyen keressen menedéket a forró déli órákban.

Foglaljuk azért össze a lényeget.

Lett egy olyanunk, hogy m4 sportcsatorna, mert az jó. Lesz majd olyan feladata, hogy közfeladatot ellátva közvetít olyan sporteseményeket, amik esetleg nem érik el a professzionális, vagy profitorientált sportcsatornák ingerküszöbét. Ez egy nagyon, de nagyon jó ötlet, mert ebben az országban nem csak spanyol, olasz, angol, német foci és NB I. van, hanem kosárlabda, tenisz, kézilabda, mezei futás, bármi. Utóbbiak közül rendre csak a nagyobb események jutottak el a nézők szélesebb tömegeihez, így sosem baj, ha valaki ezt megoldja.

Emlékezzünk vissza a kertévék előtti időkre. Fejből fújtuk még a ZTE kosárcsapatának az összeállítását is, tudtunk rettegni Dzunictól, ma pedig azt sem tudjuk, hogy egyáltalán van-e kosárlabda Egerszegen. Akkor az volt a tévében, azt néztük. Erre lesz most remek válasz az m4. A réteg, és nem is annyira rétegsportok visszaköltöznek az emberek nappalijába.

Jogos például az is, hogy 4,3 milliárd forintért megveszik három évre az NB I. közvetítési jogait, majd – és ez már nem jogos – úgy döntenek, hogy mégsem adják a meccseket, csak kettőt, max hármat belőle. Az meg legyen a rendszerszintű hibájuk, hogy képtelenek leközvetíteni egy meccset Szombathelyről, majd amikor ezt észlelik, átkapcsolnak Békéscsabára, ahonnan hanghibásan adnak egy feliratok nélküli másikat. Persze, röhögünk az egészen, mert emlékszünk, márciusban pont így indult a megújult közmédia, hogy mára lassan ennek a blognak több olvasója van, mint nekik nézőjük. Bár meg kell jegyeznem, az m4-től sokat várok, szentül hiszem, hogy az MTVA zászlóshajója lesz heteken belül nézettségben.

Az MLSZ eközben szépen lefeküdt az m4 révén újabb csápjával ölelő államnak, és úgy tesz, mintha a bajnokságot nem ők rendeznék, hanem a közsporttévé, vagyis a sportköztévé. A kedvencem, hogy bár a dokumentumtárukban található hivatalos értesítők egyikében sem szerepel, az eredetileg szombat hatra kiírt Honvéd-MTK-t áttették fél négyre. Mondom, mindezt úgy, hogy erről határozat nincsen egyelőre publikálva, alig egy nappal a meccs előtt. Hogy ezen jobban nem akadok, ki az nagyjából az MLSZ elmúlt fél-egy évben folytatott elképesztő ámokfutásának és árnyékra vetődések sorozatából álló menetelésének köszönhető.

Tehát jött az m4 aki adja a dellát, és kérte, hogy toljuk át a meccset a jó előre bejelentett hőségriadó kellős közepére, mert nekik más, fontosabb közvetítenivalójuk támadt. Történetesen egy világbajnoki selejtezőcsoport-sorsolás, amit le is adnak, csak éppen neccesen, mert ha a Honvéd-MTK-n lesz ivószünet (lesz), és félidő (az is), akkor sehogy sem jön ki időben. Mindegy, kicsire nem adunk.

Ellenben ha lehet szólnom, és mivel én (is) finanszírozom ezt az egész kócerájt ezért úgy gondolom lehet, akkor azt kell mondjam, hogy Hemibával fogok egyetérteni. Hogy is írja a blogjában?

Viszont az én értelmezésem szerint a közvetítő riporternek két feladata van: 1.) hogy élvezetesebbé tegye a televízió nézést, és 2.) hogy „eladja” a produktumot a nézőnek, vagy ha már nagyon közgazdászok akarunk lenni, akkor a vásárlónak. Ezekben a feladatokban negatív, pikírt megjegyzések, a gúny, a más pályákon folyó történésekkel való összehasonlítás, a nagyképűség, az öntelt irónia nem segítene. Amikor egy riporter azt mondja „most már csak a futball hiányzik”, a saját termékét ócsárolja.

Igen, pontosan így van. Az m4 egy terméket vett a mi pénzünkből, így elvárom tőle, hogy azt a terméket a legszélesebb valójában mutassa be (vagyis adja le az összes meccset), és dolgozzon azért, hogy az a termék megérje a ráfordítást, hogy értékálló legyen, sőt, hogy értéktöbbletet gyártson. Magyarán az m4-nek igenis legyen érdeke, hogy a futballt futballidőben játsszák, mert akkor élvezhetőbb, mint a negyven fokban kóválygás a semmiben, díszként kilátogató, szintén kókadozó nézőkkel.

Az m4 ilyenformán futballunk egyik legnagyobb ellenségévé lépett elő, és öles léptekkel halad, hogy behozhassa az MLSZ-t.

Eddig tartott a mammutok fejezete, mert közben ugye jött Kemenes Szabi, aki kijelentette, hogy bár dolgozni ilyen időben is lehet, élvezhető futballt csinálni azonban nem igazán, pláne ha annak a bázisa a mindenkori magyar futball színvonala. Vagyis, hogy attól lesz majd rosszabb. Mondom, jajj nekünk.

Erre a HLSZ is ugrott, és a klubok játékosainak kérésére levéllel fordult az MLSZ versenyigazgatójához, hogy a jövőben ilyen ne történhessék. Levelükben külön kiemelik, hogy a FIFA vizsgálatai szerint az ilyen hőmérsékleten rendezett mérkőzések kifejezetten rossz hatással lehetnek a játékosok egészségére, és ami a legfőbb, a mérkőzések színvonalára. Ergo: az m4 és az MLSZ valóban mégsem érdekelt a jó (jobb) magyar fociban? (Ezt már nem írták bele, én vezettem le józan paraszti logikával.)

Amíg a HLSZ kiáll a futballisták mellett, addig a Honvéd inkább kihátrál Kemenes partizánakciója mögül, ami egyrészt érthető, mert alkalmazóként jogosan érezheti úgy, hogy alkalmazottja érdekei ellenére cselekedett, másrészt egyet is ért vele, amikor így fogalmaz:

A labdarúgó társadalomban senki, sem a klubvezetés, sem a játékosok, és szerintem az MLSZ funkcionáriusai sem gondolják, hogy elfogadható 38 °C-os kánikulában délután fél négykor mérkőzést játszani a Bozsik Stadionban. Ezért tartották meghökkentőnek a klubok játékosai, szurkolói, hogy az MLSZ Versenybizottsága szombaton, 2015. július 25-én 15:30-ra időzítette a Budapest Honvéd – MTK labdarúgó mérkőzést.

Alakul a nevetséges börleszk, mert mindezek után sajtóközleményt ad ki az m4:

Kedves Olvasóink!

A mai napon több sajtótermék is foglalkozott azzal a hírrel, hogy a szombati Budapest Honvéd – MTK OTP Bank Liga találkozó az eredeti időponthoz képest korábban, 15:30-kor kezdődik a televíziós közvetítés miatt. Az időpont módosítás oka, hogy az M4 Sport 18 órától élőben közvetíti Szentpétervárról a 2018-as világbajnoki selejtezősorozat sorsolását, amelyen a magyar válogatott is érdekelt.

Az említett bajnoki mérkőzés időpontjának módosítására azért volt szükség, hogy a magyar sportrajongók érdekeit szolgáljuk, hiszen ezáltal sem a fővárosi rangadóról, sem a nagy érdeklődésre számot tartó sorsolásról nem marad le, aki az M4 Sportra kapcsol. Ezúttal is köszönjük a két csapat vezetőinek, játékosainak és szurkolóinak a megértését.

Tehát vegyünk takarékra, az m4 mindent a mi érdekünkben csinált. Én bevallom elakadtam. A mi érdekünk, hogy a meccs közvetítve legyen, még akkor is, ha a világbajnoki sorsolás miatt más időre kell tenni, de az nem a mi érdekünk, hogy az összes meccs le legyen adva? Most akkor hogy is van ez, mi az én érdekem, amit az m4 kitalál magában? Tényleg elakadtam.

A megértésemet kéri egy olyan csatorna, amelyik alig egy hete indult, és amelyik máris szőröstül-bőröstül felborította az NB I. eddig megszokott menetrendjét, rendszerét. Szerintem a normális inkább az lenne, hogy figyelnek, átveszik a korábban bevált sémákat, és egyeztetés után próbálnak finomítani a finomításra váró dolgokon. Ehelyett azt kaptuk, hogy páros lábbal berúgták az ajtót, mindeninek kuss, majd mi megmondjuk a ti érdekeiteket. Köszönjük.

Mindezt egy olyan országban, ahol tavaly is délutáni hőségben kellett játszani nyáron, majd vasárnap este nyolckor leutazni Pápára decemberben szarrá fagyni. Ahol néhány éve az Eger azért nem játszhatott otthon, mert nincs pályavilágítása és az egyrészt nevezési feltétel, másrészt a televíziós közvetítésekhez kell, hogy aztán az Eger egész évben talán ha kétszer játsszék hazai (bérelt) pályán villanyfény mellett. Erre szokta azt mondani Laár András egyik legendás szerepében: nooooormális? Nem, nyilván nem.

A változás mindössze annyi, hogy az m4 nem piaci cég, hanem közfeladatot ellátó közbizbasz, akinél fontosabbnak kellene lennie a terméknek, a tájékoztatásnak, mint a kibaszásnak, ha érdekei éppen mást kívánnak. Valahol mégis itt kell keresni a közszolgálatiság lényegét.

Maradt tehát a lényeg, hogy az m1, m2, Duna, Duna World, m3 és m4, tehát a hat közszolgálati csatorna annyira, de annyira leterhelt, hogy ha az m4-re nem fér el valami, akkor annak nem tudunk máshol helyet találni. Az m1 ugye permanens Híradó kormánypropaganda, az m2-n délután gyerekműsor megy, az m3 ismétlőcsatorna, maradt tehát a Duna és a Duna World, ahol korábban is adtak már meccseket. A Dunán – a mérkőzés eredeti, hat órás időpontjában – Híradó és Szerencse szombat megy, a Duna Worldön pedig a remekül izzadságszagúra sikeredett Szabadság tér ’89, ami szintén nem leadható máskor. Valóban feszes az ütemterv. Basszus, egy állami hírcsatorna árnyékában elmaradna egy Híradó a Dunán!%%!%!!! Világvége-szagot érzek.

Tehát annyira máris nem fontosak a közleményben megnevezett szurkolók, akinek az érdekében cselekszik a – minden demagógiámat összekaparva – soktízmilliárd közforinttal dobálódzó közmédia, aki mindezek mellett úgy ül a magas lovon, hogy hiszi, az egy és igaz valót a Kunigunda utcai Olümpuszon szarják ki spanyolviaszként a főfunkcionáriusaik. A mi érdekünkben ugyebár, hogy köszönjem meg nektek, cuncik.

Ezek után vegyem komolyan klubunk kérését:

A magyar labdarúgásban megszokott dolog, hogy mindenért, a silány gabonaterméstől az időjárásig a Magyar Labdarúgó Szövetséget okolják.

… és ne szidjam habzó szájjal a mi kedves szövetségünket? Idézném az MLSZ alapszabályát:

PREAMBULUM

A magyar labdarúgás évszázados történetének sikerei, kimagasló tudású játékosai, edzői és sportvezetői a magyar történelem és kultúra részévé emelték a sportágat. A Magyar Labdarúgó Szövetség elkötelezett a sportág hagyományainak ápolása, művelőinek segítése mellett.

A Magyar Labdarúgó Szövetség megismerteti és népszerűsíti a labdarúgó sportágat a gyermekek és ifjak körében; segíti és támogatja, hogy minél többen szenteljék szabadidejüket a labdarúgásnak; versenyeket szervez annak érdekében, hogy a labdarúgó sport magas színvonalú, szerethető legyen és nemzetközi sikereket érjen el.

A Magyar Labdarúgó Szövetség elkötelezett, hogy a labdarúgásban, mint a legnépszerűbb sportágban a Fair Play szelleme érvényesüljön. Elkötelezett, hogy a labdarúgó mérkőzések ajándékozzák meg a nézőket a játék szórakoztató jellegével és a vetélkedés izgalmával.

… majd néhány bekezdéssel később:

7. § Az MLSZ központi feladatai

Az MLSZ központi feladatai:

h) amatőr, vegyes (nyílt), hivatásos versenyrendszer kialakítása, továbbá a Nemzeti Bajnokságok és a Magyar Kupák megrendezése;

Tehát az MLSZ azért van, hogy versenyeket szervezzen, védje és pátyolgassa a sportágat, a Fair Play szellemét hagyja érvényesülni, mellékesen kiírja a Nemzeti Bajnokságot, azaz az NB I-et. Tehát ha valaki szidni lehet a

  • bajnoki versenykiírásért,
  • a mérkőzések időpontjáért,
  • a színvonal növelésének akadályozásáért,
  • a Fair Play szellemének kiirtásáért, akkor az pont

a Magyar Labdarúgó Szövetség, amely éppen ezekért a feladatokért jött létre és működik jelenleg is. Az már csak hab a mi kis futballocskánk tortáján, hogy megkapta méltó társnak az m4 sportcsatornát.

A legszebb persze az egészben az, hogy már rég nem a futballjátékunk színvonala a legszánalmasabb a futballunk egészét tekintve, mégis azt próbáljuk minden erővel megjavítani.


frissítés: Még mielőtt valaki félreértene, én kimondottan örülök az m4 létrejöttének, mert végre felfedeztem valamit az MTVA berkeiben ami közelít a valódi közszolgálatisághoz. Az m4 értelme, hogy azokat a sportokat is bemutassuk a társadalomnak, amiket sokan űznek, relatíve sokakat érdekel, de esélye sincs máshol képernyőre kerülni. A gyerekek végre láthatnak majd egy szélesebb spektrumot, ami nem csak a foci, a forma1 és az olimpia, hogy vannak más sportok, amit érdemes lenne kipróbálniuk. Erre, ha közfeladatból és komolyan gondolják sosem fogom sajnálni az állam pénzét.

Az viszont más kérdés, hogy az NB I. (és a BL!)  jogainak megvételével hogyan torzítják a piacot, hiszen az NB I. bőven elevickélt eddig is, tisztességes bevételt termelve – piaci alapon. Ez utóbbit fogadom el nehezen, és nem a csatorna deklarált, vagy deklarálatlan, esetleg csak általam elképzelt alapfeladatát.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||