Olasz meló, pesti dugó

ujphon640Mikor tegnap este háromnegyed 8 fele Hantával az anyósülésen bekanyarodtam az Üllőire a Hungáriáról, nem sejtettük, hogy nap negatív csúcspontja vár ránk: 35 perc alatt csorogtunk le a Népligettől az Ecseri útig a négy sávnyi kocsit egy sávba szűkítő 3-mas villamos sínrekonstrukció okozta útlezárás okán. Miután a meccset a Hungárián már teljesen kiveséztük, a népligeti vasúti felüljáró alatt Hanta mester csak annyit nyögött be üveges szemmel az akkor már 2-3 perce honoló csendünkbe: “nem mondom, hogy nem unatkozom“.  És bár az unalom az újpesti meccsünk kapcsán is sok emberben előjöhetett, mint első szó, ami eszébe jut (ha nem Honvédos és nem épp az utolsó 10 percet nézte a delikvens), az, hogy a negatív élménycentrum nem a Szuszában, hanem ebben a későnyáresti dugóban ért el minket, az azt is mutatja: pesszimista várakozásaimhoz képest nem lettünk kivéreztetve a liláknál, sőt. Végül is lehet örülni az egy pontnak. Csak ez a moralesi időket idéző “játék”, ez piszkálja kicsit a kispesti ínyenc-csőrt.

De akkor itt és most el is halkulok, mert joggal mondhatjuk a tromfot: jelenlegi helyzetünkben (bármennyire is utáljuk ezt a jelenlegi helyzetet) igen is örülni kell minden pont(ocská)nak, főleg, ha azt egy idén még veretlen csapat ellen szerezzük. Mert stabil ez az idei Újpest – stabil. Azt viszont picit túlzásnak érzem, hogy VW nagyon-nagyon erős csapatként aposztrofálta őket, mert azért ez Újpest se lesz dobogón idén szerintem. Bár…bár az is igaz: nem véletlen kaptak idén alig gólt a lilák, s hogy csak keveset lőnek, az meg azért van, mert a Warrioron kívül nincs csatáruk, az egykori kőbányai hős pedig sérült. A kései támadóigazolások még csak most esnek be a Megyerire. Szóval jó lehet ez az Újpest, de most azért meg nem az a verhetetlen szupercsapat. Oké, mi meg korántsem vagyunk a korábbi évekbeli bravúrcsapat most, így, innen nézve érthető VW atombunker taktikája, és a felszabadult öröme a végén. Csak így meg nekünk lesz hosszabb távon kevés örömünk a játékban. Persze annak örülnék, ha szépen játszva esnénk ki? Nyilván nem! De talán -nem talán, biztos- van arany középút. Szeretném hinni. Kell legyen! Megannyi dilemma, mint látjátok – nehéz semlegesen értékelni a tegnapi meccset.

Szóval vissza a taktikára. Amellett, hogy majdnem eltaláltam a kezdőt, és a cseréinket is (kérem a tapsot… viccelek, nyilván nem nagy kunszt a mostani merítési lehetőségeink mellett belőni egy potens kezdőt, ami kábé egyezik is a VW-i döntéssel), azt láthattuk, hogy itt bizony egyrészt egy picit újított a felálláson az egykori derék Juve liberó, másrészt, hogy a középpálya még védekezőbb lett. Portilla mélységi irányító és Nagy Geri főállású kullancs mellé ugyanis bekerült Vidó, tehát nem Báló volt itt a harmadik ember, hanem a hármas alakzat bal oldalán a korábban nálunk balszélső hátvédet és baloldali támadóközepet is játszó Vidovics került be. Vidót sokan szeretik, én pl. annyira nem, ő volt számomra az “Alci előtt korszak Alcija“, aki védőként előremegy állandóan, néha ver egy kapufát, vagy szétrúg egy védőt a löketével, ezekből meg rendre gólt kapunk. Na hát ő kezdett – de most el kell ismernem, nem kambodzsázott felelőtlenül az arc, viszonylag fegyelmezett volt – ugyanakkor sótlan, alig valamit vállaló, rendre rosszul passzoló. Remélem nem a Szmicsó-Sztojakovics vonal újjáéledését látjuk, bízom benne, hogy nem, de nem mernék rá fogadni (khm).

Báló pedig egy lépéssel előbbre került, amolyan Totti pozícióba, trequartistába, ahogy a nálam műveltebb futball-taktikusok mondják – hogy elöl pedig Proszi és Gyula rohamozzon. Ez így pedig az elmúlt hetek 4-3-3-mához képest egy egyfajta 4-3-1-2-vé változott, és nem is tűnt hülyeségnek – nem is volt az. A megvalósításban viszont VW kőkeményen kicsapta az asztalra a talján szakácskönyvet, catenacció colt ez, a legbetonabb fajtából, a Portilla-Geri-Vidó hármas oly masszívan állt a kapunktól 40 m-re, hogy a lilák nem nagyon tudtak áttörni, Ignja és Alci fegyelmezetten takarított hátul, King és Kristi sem törtek előre, King max 1-2 alkalommal, de slussz. Viszont középpályán Báló gyakran egészen a Porti-Geri-Vidó soriig zárt vissza, szinte negyediknek, feladva így az összeköttetés lehetőségét a csatársorral, ahol Gyula az előrevagdosott labdák utáni futkosásra, szóló átvételére és önmaga szöktetésére volt kárhoztatva, Proszi dettó, csak ő még kevesebb zsugát kapott.

Ekkor még abban bíztam, hogy Rossi-san kifárasztjuk a lilákat, aztán majd jön 1-2 életveszélyes támadásunk a meccs második részében. Nem jött, a bunker viszont erősödött, ekkor már King se kóborolt előre, Gyula és Proszi felé alig szállt labda, ha szállt is, befuthatatlan, és ekkor jöttek a meleg pillanataink is, Szuljics villant egyet-kettőt, de Szabi ma óriási volt, a túloldalon meg az irányítóagy Vasziljevics -akit Hantával Kantához hasonlóan évek óta szívesen látnánk Kispesten- szerencsére halovány. Így őriztük a 0:0-t, közben dührohamot okozva a hazai drukkereknek előbb Portilla, majd King által elővezetve a “miután kapom a hírt a lecserélésemről, a pálya legtávolabbi sarkába szökök, onnan sétálva végig a pályán le a kispadhoz cserekor, mindent és mindenkit megtapsolva, kezet fogva az utolsó pályamunkással is, még sárgát se kapva” produkciókat. Tényleg a moralesi meccsek jutottak eszembe amikor a fél NB1 minket gyűlölt a digóskodásainkért.

Persze megoszlanak a vélemények, hogy ez jó-e vagy sem, kell- e ezen szöttyögni, vagy sem. Az egyik iskola azt mondja: az eredmény a lényeg, ha 1:0-ra nyerjük az összes meccsünket, ki nem tesz rá magasról, hogy mindenki gyűlöl minket és nézhetetlen a “játék”, lényeg a siker. A másik megközelítés a fociért akar kijárni, egy (nem elcsépelt értelemben, de) szerethető csapatért. Én valahol középen vagyok. Supkával néha szebb meccseink voltak, mint Rossival (nem mindig és mindenkor), mégis a kopasz olasz nézhető és kedvelhető focit nyomatott ittléte nagyobb részében. Morales alatt viszont hiába álltunk a 3. helyen is rövid ideig a Rufino-Rouani-Alfi-Sztokics érában, az nekem egy vészkorszak volt, mert nem tudtam szeretni azt a defenzív és mindenfajta nézhetőséget mellőző csapatot.

Na most azért még nincs vész, VW először nyomatott ilyen tüskés meccset ittléte alatt, és jó eséllyel ezt a megoldást a Fradi/Vidi/Loki/DVTK kaliberek ellen látjuk majd viszont. De pl. Győrben sokkal kevésbé voltunk bunkeresek – és Alci hibájáig az a picit vállalkozóbb szellemű, de amúgy fegyelmezett sztori is elég lett volna  a pont szerzéshez. Szóval nem vagyok én alapból az olasz meló ellen – de pici oreganó, pici pesto azért jól esik ízesítésként a tésztára – önmagában kegyetlenül száraz tud lenni a penne.

Lényeg a lényeg: örülök én is a tegnapnak. Nagy veréstől féltem, ehelyett összeszedetten toltuk, célratörően, és az legyen a legnagyobb bajunk, hogy pár posszant lila kifütyüli Portillát és lehuhogja Kinget. De azért jó lenne a Dunaferr elleni utolsó perces gólprodukcióból is viszontlátni most már valamennyit, mert az idei 6 meccsünkön vert 5 gól – hát az nem túl délceg.

Most a fő az: a meccs letudva, egy pont elhozva, a minimumprogram teljesítve, szóval picit fellélegezhetünk, ahogy mi is tettük az Ecserinél a Toronyház presszó szocreál épületét elhagyva Hantával, hogy most már tiszta az út Kispestig. A csapat előtt még korántsem ilyen tiszta a kilátás, de alapvetően ez az Újpest elleni meccs nem koszolta tovább a lencséket. És ez most végül is nem kevés.

Interjúk Szabival, Proszival hamarost jönnek, + töltsétek az osztkönyvet is!

Fotó: nso.hu.

“Olasz meló, pesti dugó” bejegyzéshez 38 hozzászólás

 1. Igazat is adok, de hiányolom is a játékot . Ha esetleg lett volna pár passz a játékunkban az elől lévőknek is lett volna esélyük a golszerzesre. Volt a 90 perc alatt legalább 1 háromszogelés?

 2. lehet, hogy rosszul láttam, de szerintem ez most először volt az a 3 (vagy 5, nézőpont kérdése) védős felállás, amit Vierchowod érkezése előtt sejteni lehetett, és ami egyre inkább terjed világszerte.. Vidoviccsal lett meg hozzá a szükséges balfutó, és nekem alapvetően szimpatikusabb is, ha már King és Vidovics is inkább középpályás, mint szélső védő.. az más kérdés, hogy milyen szinten tolják, de így legalább (nagyon) kicsit kevesebb felelősségük van a védekezésben, a három belső védő jobban ki tud segíteni oldalra. elvileg :) másrészt viszont így eggyel kevesebb játékos jut a középpálya közepére és a támadósorba. “sorba”… :)

  1. Teljes mértékben egyetértek. Ráadásul ez a mostani, csatár nélküli, de szuper szélsőkkel operáló Újpest ellen kifejezetten jó taktika volt. Az már más kérdés, hogy szegény labda sírógörcsöt kap, ha King vagy Vido megpróbálja beadni vagy ellőni…

  2. Én vagyok a középút, én jónak látom, de szerintem sem illik bele a rendszerbe. :) Ugyanakkor ezt gondolom még 2-3 másik játékosunkról is, valamint 2-3 másikról azt, hogy a rendszerbe ugyan beleillik, de pocsék játékos. :)

 3. Vasziljevics nekem is egyik kedvencem a mostani bajnokságból, erőszakos, jól fejel, gólveszélyes, remekül helyezkedik, és emellett még meglehetősen szimpatikus srácnak is tűnik. Szerencsére tegnap tán a legindiszponáltabb játékát nyújtotta, mióta hazánkban van.

 4. Daud-al nem tudja valaki, hogy mi a helyzet, és a 2. csapatban tavaly még játszó Mensah-al?

  1. A catenaccioba nem fér be egy annyira kreatív játékos mint Daud,pedig ahogy elnéztem a Szuljics gyerek sem egy izompacsírta mégis jó helyen van nálla a labda.Azt szokták erre mondani,hogy erőfutball az ilyen,amilyet levezényel mostanában Pietro,kreativitás nuku,ész és erő kb. annyi van benne mint egy jólfejlett marhában:/

 5. Szerintem erősen túlértékelte VW az Újpestet. Szuljics és Vasziljevics tényleg extra játékosok a magyar ligában, de a keret többi tagjának még a nevét se jegyeztem meg, a rutinos Balaczát kivéve persze.
  Magyar szinten extra játékosok nálunk is vannak: Youla, tegnap Vécsei is, Kemenes is. És szerintem Godoy, aki ki tudja hol a picsában volt tegnap. Helyette Nagy Gergő nyomott egy Andrea Mancinis produkciót. Hídi és Nagy látványosan formán kívül vannak.
  Vécseiről még annyit, hogy látszik rajta hogy szabadidejében nem csak pléjsztésönözik. Jól megizmosodott, és ezt ki is használja a párharcokban, pl amikor a labdát fedezi. Nem egy Böde vagy Torghelle, de úgy láttam hogy kifejezetten kellemetlen lehet ellene játszani.

  1. A súlypontemelkedése sem lett rosszabb, sorra nyeri a fejpárbajokat. Már a Puskás ellen Tóth Balázzsal szemben is úgy nyert meg egy légipárbajt, hogy Tóth hanyatt is vágódott az ütközéstől, látszott is az arcán, hogy ilyet azért ritkán élt meg magyar pályákon. :)

  2. Jó, ez lehet hogy erős volt. Senki nem lehet olyan gyenge mint a kis Mancini.
   De szerintem nem volt sokkal jobb mint Holender az utóbbi meccseken, akit kőkemény kritikák értek. Nem csak én szavazok a meccsek után, és Nagy Gergő nincs a jobbak között az átlaga alapján. Holendernél például egy tizeddel jobb.
   Szerintem az eddigi szezon negatív meglepetése az akadémisták gyengélkedése. Baráth, Holender, Nagy kiegészítve Hídivel számomra csalódás idén. És leginkább VW aki nem tud többet kihozni belőlük.
   Hídi, akit korábban ki nem állhattam, az előző szezonban meggyőző teljesítményt nyújtott, meghatározó tagja lett a csapatnak. Nem sérült meg, semmi sem történt vele, mégsem ugyanaz mint akiről a 100. meccsén írt Hanta. Attól tartottunk, hogy elviszi a Videoton, ez most nem fenyeget.
   VW nálam beárazta magát azzal, hogy a Mello nevű szerencsétlent a kezdőbe rakta, a Győr ellen. Azt akkor nagyon olcsón megúsztuk. Ezt azóta nem tudom elfelejteni.

   1. Holender technikás? Hát, szerintem pedig még sokat kellene csiszolnia főleg a gyors labdavezetéseken és a labdaátvételeken. (Azok a hosszan megtolt labdák…Ajj.)

    Lehetne potenciál a srácban, már önmagában a gyorsasága miatt, de a kaposvári szólógólját leszámítva nem sokat tud felmutatni. Pedig ezeken a meccseken vállalkozhatna, cselezhetne, s nyugodtabban lehetne bátrabb.

 6. A Keita val mi van??? Csak kapja a fizetését, de sosem fog játszani? Nem nagy üzlet Hemingway szempontjából.

  1. Lehet azért fokozni még!
   Goodoy-al mi van?
   Daud-al mi van?
   Köszönjük egyébként azt a korrekt tájékoztatást amit kapunk a hivatalos honlapon!
   Legalább “kamuznának” annyit, hogy “sérültek” ha már az igazság, az objektív tájékoztatás, a szurkolók kiszolgálása oly távoli fogalom Kispesten!!

   1. Én úgy tudom, hogy…
    Daud serult
    Mensah kölcsönbe
    Most hogy aug.31.- e van, lezárult az átigazolási szezon .
    Tehát, Vadocz, Ihrig nem sikerült?

    1. Bizakodjunk azért még, éjfélkor zárul le az átigazolási időszak, ha sikerülne idehozni Vadóczot és Ihrig-Farkast azt hiszem minden középpályás gondunk megoldódna!

     1. Most olvastam, hogy mivel augusztus 31-e vasárnapra esett, így a tényleges határidő hétfő éjfél. Ez Ihrig-Farkast érinti, hiszen ő a Parma játékosa, oda köti szerződés. Vadócz más tészta, őt nem köti a határidő (szabadon igazolható), viszont kijelentette, hogy nem akar Magyarországon játszani. Bár kérdés, hogy ebbe a Vidit, a Győrt, vagy – félve írom le – a Fradit is beleértette-e. De nyilván Ő nyilván nem lesz Torghelle Sanyi. A viccet félretéve gyakorlatilag nulla az esélye, hogy nálunk játszana, akár fél évet is.

      1. Szeretem ezt a “nyilván” szót, de egy is elég lett volna belőle. :)

    2. Remélem nem írok hülyeséget, de szerintem a szerződéssel nem rendelkező játékosokat akármikor lehet igazolni. Az nem átigazolás.

 7. Nagy Geriről egyébként tudtátok, hogy Gyulán született? :)))

  1. Á, én tősgyökeres óbudai vagyok… Hajrá Kerület, első a becsület… :)

   1. Mert azt hittem, nem csak én hívom Gyulának Youlá-t. :)

    1. nagy poén!!! :) :)
     szóval akkor a Nagy G., Gyulán született, remélem azonban, hogy a “G ponttal” kapcsolatban semmi további extremitást már nem futtatunk :)

     1. Nem akartam belemenni, de én már bármit el tudok képzelni, most hogy kiderült, kiskukac cimboránk is járt Gyulán két éve… :)

      1. Egyre több a “mosoly-szmájlid”… Te is Gyulán születtél? :D

       1. Én kérem Agriában :) ……ott ahol 2 éve az mlsz kivéreztette az ottani labdarúgást, mert ugye villanyvilágítás nélkül a mi szenzációs színvonalú nb1-ünkben bizony nem lehet mérkőzést rendezni. talán vagy 60 milliót kellett volna meghitelezni a klubnak, ami enyhén szólva bagatel tétel a mai stadionépítéses világunkban.

        1. Már nem élek Egerben vagy 20 éve, de ifjúkorom meghatározó élménye volt a 80-as években az akkori nb1-es csapat! Csankkal a kispadon és hogy kispesti vonatkozása is legyen a szárnyait ott bontogató jobb sorsra, karrierre érdemes Sas Jánossal bezárólag.

         Ez az újkori csapat ellehetetlenítéses dolog pedig ritka ocsmány cselekedet volt és szépen a szőnyeg alá söpörtetett. Kevesen tudják az igazságot, de én teljesen elhiszem azt a verziót, hogy az akkori klubtulajdonos üzleti érdekei nagyban sértették a fő döntéshozó mlsz farizeus üzleti érdekeit és így állt bosszút.

 8. Szunnyantva egyet az eseményekre, alapvetően optimistább vagyok picit.
  A Cár úgy tűnik, megtalálta a 3 belsővédős és két szélső felfutós (ma oly’ divatos, trendi) rendszerhez az embereit. A 3 belső védő jól működött, Kristi nekem kisebbfajta szerelem, nem csekély kincs, Alcibiade is úgy tűnik, hogy jól érzi magát belsőben. A két felfutó tegnap inkább szűrőben működött jól, sem mint előrefelé, holott ugye az ő szerepük egy ilyen rendszerben az, hogy amikor az ellenfél támad, akkor a 3 védőből lesz 5, ha meg mi építkezünk (álom, álom, édes álom…), akkor a középpályán teremtődik nekik köszönhetően létszámfölény.
  Tegnap ennek a rendszernek a védekezésben áldásos oldalát tapasztalhattuk meg csupán.
  DE!
  Egyet ne feledjünk: a Cár új hús. A mezőny talán legfrissebb edzője, vagyis aki a legkésőbb került a csapatához. Ennél fogva a legkevesebb ideje volt kitapasztalnia a keretét. Hogy ki mit tud edzőmeccsen, ki hogy működik élesben – ezek mind csak mostanra körvonalazódhattak ki érdemben számára.
  Mostanra úgy tűnik, hogy eljutott(unk) odáig, hogy a védelem és a szűrés rendben. Tehát az alap: ne kapjunk gólt.
  Most jön, avagy jöhet, illetve kell jönnie a középpálya és a támadósor összehangolásának, az előrejáték “kitalálásának”. Mert az oké, hogy nem kapunk gólt, hogy dalol a védelem, de lőni is kellene, ha már van Gyula, Traore meg Proszi, stb.
  A válogatott meccs miatti szünet alatt ezt kellene rendbe tenni és akkor tényleg egész jók lehetünk.
  Szóval azt akarom mondani: nem biztos, hogy a Cár “szar” edző. Építi a csapatot, látszik koncepció.
  Csak egyelőre a ‘végy egy jó kapust és védelmet’ fázisban jár.
  Most lesz 2 hete a középpályát kitalálni.
  Bízom, reménykedem, mert van bennünk kraft és potenciál!

 9. A mai örökrangadó is hozta az idei Bozsikos átlagot nézőszámban…

 10. Csakfociról:

  “Honvéd: Olasz sajtóhírek szerint nem lesz Honvédé, Fabiano
  Santacroce. Az itáliai sajtó úgy tudja: a Parma védője a Serie B-be
  igazolhat.”
  ………………valahogy nem is bánom….legalább annyira nem folytatódik tovább az “Olaszok hihetetlen kalandjai Leningrádban”, akarom mondani Budapesten c. filmsorozat.

  Látta egyébként valaki ezt a szovjet-olasz filmet?? Olaszok hihetetlen kalandjai Leningrádban. 1974-es és a maga korában nagyon nagy durranás volt!

  http://www.port.hu/olaszok_hihetetlen_kalandjai_leningradban_nyeverojatnije_prikljucsenyija_italjancev_v_rosszii/pls/w/films.film_page?i_film_id=58556

  1. Sajnos Fater zacsijában még nem volt tévém… :) De hiszek neked (meg a 7,8-as imdb pontszámnak), úgyhogy már tölt… khmm… vásárlom is meg!

   1. kellő alázattal kell azért nézni, mert 1974-et írunk, (én már akkor az 5. életévemet tapostam :) ), a nagy kommunizmusban kicsit meredek volt egy ilyen film, de azért érdekes korkép!

    Ha tudok még ajánlani (ha már ilyen foci/film szekció nyílt meg itt ) filmet akkor a Gyula vitéz télen-nyáron c. magyar kultfilmet (ha még nem láttad) ajánlom. Na azt végig röhögi az ember! Kis magyar abszurd, de telitalálat!!
    http://www.port.hu/gyula_vitez_telen-nyaron/pls/w/films.film_page?i_film_id=926

    1. Ha már fociportál, akkor cserébe az Elátkozott Leeds United c. remek angol vígjátékot tudnám ajánlani, Brian Clough pár hetes edzői “karrierjéről” a leeds-ieknél. :)

     1. Még nem láttam, de hallottam róla, meg…vásárolom Én is akkor és beütemezem a hétre! :)

 11. “További pályafutásához sok sikert kívánunk!”. Nem, azt most nem a Honvedfc.hu-n olvastam, hanem az Újpest közleményében (be is perelhetnénk őket plágiumért). :)
  Ugyanis a kiváló csatár Dudu Biton mégsem a lilákhoz, hanem Mariborba írt alá, ami elé az Újpest “nem kívánt akadályt gördíteni”. :) Nem semmi….

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.