Mastodon

Iványi-Fehérvár – Honvéd 2-0

A bíró mindent megtett, hogy ne nyerjünk!

Lesz a posztban

  • videó,
  • szabálymagyarázat,
  • bírózás,
  • osztályozókönyv,

azonban nem lesz a posztban

  • nagyon szó a meccsről magáról és a teljesítményünkről,
  • a túráról,
  • és a lelátón történtekről.

34. perc // A Videoton gólja

Mutatom két szögből is lassítva a “gólt”:

Mindkettőn tisztán látszik, hogy a labda a gólvonalon pattan meg (tehát nem lehet bent teljes terjedelmével), majd a gólvonal mögé csúszó Dúzs combja mellett megy el, miközben maga a comb sincs teljes terjedelmével belül a gólvonalon.

Magyarországon nincs gólvonal technológia, csak VAR, tehát a következő történt:

  • Karakó megadta, miután a partjelzője elindult a felezővonal felé (gólt jelzett),
  • a VAR-kocsiban Iványi visszanézte, majd megerősítette Karakó pályán hozott döntését, miközben
  • jó lenne látni, hogy milyen perdöntő bizonyítéka volt arra nézve, hogy a labda valóban áthaladt a gólvonalon. (Sajnos Magyarországon nem publikusak a VAR-kocsiban hozott döntések.)

Hogy érthető legyen, ilyenkor minek kell történnie, vagyis mi ilyenkor a VAR folyamata: (forrás: Szabálykönyv, MLSZ dokumentumtár, 137-139. o.)

  1. a VAR négy dologra használható, amelyek közül az első a gól/nem gól eldöntése.
  2. alapelv, hogy a VAR a “a játékvezetőt csak az egyértelmű és nyilvánvaló hiba” esetén segítheti.
  3. a másik alapelv, hogy a játékvezető mindig köteles döntést hozni.
  4. a VAR folyamatosan követi az eseményeket, még akkor is, ha a játékvezető nem hozott esetleg ítéletet a pályán.
  5. és a legfontosabb: “A játékvezető eredeti döntését nem lehet megváltoztatni, kivéve ha a videó felülvizsgálat jól láthatóan mutatja, hogy a döntés ‘egyértelmű és nyilvánvaló hiba’.”

A gól/nem gól, valamint az egyértelmű és nyilvánvaló hiba’ jelentése bővebben is ki van fejtve a szabálykönyvben:

  • a gól előkészítése vagy a gólszerzés során, a támadó csapat által
    elkövetett szabálytalanság
  • labda a játékon kívül a gólt megelőzően
  • gól/nem gól döntések
  • a kapus és/vagy a rúgó játékos által, a büntetőrúgás elvégzésekor elkövetett szabálytalanság, vagy a játékba közvetlenül beavatkozó támadó- vagy védőjátékos belépése, amikor a büntetőrúgás visszapattan a kapufáról, a keresztlécről, vagy a kapusról

Esetünkben a harmadik pont a lényeg, a gól/nem gól döntések. Karakó (és a partjelzője) döntése a gól volt a pályán, a VAR-szobában tehát ezt kellett ellenőrizni.

Innentől viszont minden jogászkodás, mert Karakó megadta a gólt, és VAR-tól (Iványi) nem kapott olyan információt, hogy egyértelműen hibázott volna. A vicc, hogy egy ilyen döntés következhet abból is, hogy nem jó szögben állt a kamera, hogy rossz minőségű a felvétel, hogy kitakarták a labdát, hogy bármi, a lényeg, hogy a VAR alapján úgy ítélték meg, nincs döntő bizonyíték arra, hogy a labda nem lett volna bent, tehát nem kérték Karakót a helyben hozott ítélete felülvizsgálatára.

A jogászkodás rész azért is fontos, mert a focit gólra játsszák, és a képek alapján VAR-nak nem biztos, hogy volt olyan egyértelmű bizonyítéka, hogy a labda bent lett volna.

Kurva necces az egész, mert a tévéfelvételek alapján lehetetlen megmondani, hogy hol járt a labda, és inkább tűnik nem gólnak, mint igen.

Bent volt?

Betöltés ... Betöltés ...

48. perc // Bese kézzel érinti a labdát

Részlet a 2021/22-es szabálykönyvből (MLSZ dokumentumtár, 161. o.)

Valóban kikerült a 2021/22-es szabálykönyvben a felpattanó labda fogalma, azonban jött helyette egy másik értelmezés, ami jelenleg is érvényes:

Részlet a 2022/23-as szabálykönyvből (MLSZ dokumentumtár, 100. o.)

A lényeg, hogy a játékvezetőnek (és a VAR-nak) azt kell vizsgálnia, hogy a játékos mozgása, kéztartása szándékosan a saját testfelületének megnövelésére irányult, mert ha igen, akkor édes mindegy honnan és milyen módon érkezik a labda, az ítélet kezezés.

Részlet a 2021/22-es szabálykönyvből (MLSZ dokumentumtár, 162. o.)

Fontos, hogy a hatályos szabálykönyvben található három pont külön-külön is érvényes, nem kell egyszerre teljesülniük. A szándékosságot Bese esetében nem lehet feltételezni, gólt nem szerzett, vagyis maradt a második pont az események megítélésére.

Karakó nem fújt semmit, a VAR-kocsiban pedig úgy ítélték meg, hogy Bese karja megfelelt a test adott szituációbeli mozgásának. Iványi videóbíró szerint tehát nem volt kéz, és annyira egyértelműen mondhatta Karakó fülére, hogy Karakó ki sem ment megnézni.

Tizenegyes volt?

Betöltés ... Betöltés ...

89. perc // A Videoton tizenegyese

Fújható volt, ha valóban láttak kontaktot Szabó és Heister között.


Iványi-Fehérvár – Honvéd 2-0

2019-ben Iványi hatalmas segítségével nyert egy kupát ellenünk a Videoton, amin aztán úgy felhúzták magukat lelkemék, hogy minden idők egyik legsportszerűtlenebb, egyben legneresebb cikkét jelentették meg a hivatalos felületükön:

A cikk máig elérhető

Nagyon könnyű lenne egy ilyen meccs után azt mondani, hogy Iványin (videóbíró) ment el:

  1. hiszen valahonnan szerzett egy egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a Videoton első góljánál a labda tényleg és bizonyosan átment a gólvonalon.
  2. hiszen úgy ítélte meg, nem kell baszogatni Karakót azzal, hogy saját szemével állapítsa meg, Bese kezezett vagy sem?

Mondhatni: a bíró mindent megtett, hogy ne nyerjünk!

Ugye, hogy milyen egyszerű?


Minden más

Kéne írni Tamás bénázásairól, Kocsis kihagyott ordító helyzetéről, úgy általában a meccsről, azonban semmi kedvem azt követően, hogy az elmúlt órákban videókat vágtam és szabálykönyveket olvasgattam.

Aztán lehet, véleményt kéne megfogalmazni a lelátón történtekről, azonban most ebbe sem mennék bele. Talán majd a héten, higgadtabb fejjel.


frissítés: 10. perc // Katona lerúgja Gomist

Érdemes megfigyelni, hogy a labda még véletlenül sem oda érkezne, ahol Katona a rúgással próbálkozott pár pillanattal később. Nehéz elhinni, hogy valóban a labdára irányult volna a mozgása.

Ez mi volt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Osztályozókönyv


Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||