Mastodon

Metalcom, vihar, NB II – vajon ki lehet az apokalipszis negyedik lovasasa?

Honvéd – Kozármisleny @ Bozsik, 17:30

close up photo of coconut tree

Egészen csodálatos, és annyira #tipikuskispest módon megyünk neki az első hazai NB II-es meccsünknek, hogy engedjétek meg, elismerésem jeléül most elengedjem kicsit a billentyűzetet, és felállva tapsoljam meg az Életet, aki nem csak iskolát üzemeltet, hanem mellékállásban egy hatalmas rendező!

Eleve a stadion első meccse egy MTK-Fradi női bajnoki lett volna zárt kapukkal, és úgy kellett kisírni, hogy ne, ne alázzatok meg minket ennyire. Ha más nem, akkor legalább a fakó Szekszárd elleni bajnokija legyen, az mégiscsak Honvéd. Végül a fakó játszott, az akkor érvényben lévő Covid-szabályok teljes mellőzésével. Mintegy ötszáz ember a tribünön, amikor ötven nem lehetett együtt egy temetésen. Mindez persze a nyilvánosság teljesen kizárásával. A tesztmeccset rögtön egy zártkapus tétmeccs követte: Románia-Hollandia a szlovénokkal közösen rendezett U21-es Európa-bajnokságon.

Pár hónappal később, a hivatalos stadionnyitót a meccset megelőző napon mondta le az ellenfél, és játszunk helyette félhomályban egy tartalékcsapattal, mert a villanyhálózat nem működött teljes kapacitáson.

Most pedig egy vihar tesz be az alig 16-17 milliárdért(!) tavalyelőtt átadott stadionnak annyira, hogy a fejépületet képtelenség megnyitni a nézők kiszolgálására. Megjegyzem, az egyik felét eleve nem is tervezték, hiszen az A szektorokba nem adtak el sem jegyet, sem bérletet, így spórolva meg az oda eső takarítási, biztosítási és egyéb költségeket.

A Honvéd közleménye szerint a 114. születésnapra szervezett programot is el kell halasztani, a skyboxok és a VIP népének a D-ben, vagyis a vendég mellett tudnak helyet biztosítani, és figyelj, mert beszarsz:

(…) szeretnénk felhívni a figyelmetek arra, hogy a büfé korlátozott kapacitással üzemel majd.

írják szó szerint.

Ja, nem várjatok:

Jó, a büfével eleve van egy személyes harcom és hozzá egy megoldásom, de ez a korlátozott kapacitás szöveg még így is zseniális. (Elteszem év végi humorosba.)

Amúgy furcsa, mert akárkivel beszélgettem, nagyon kevés embert leszámítva, mindenhonnan az jött vissza, hogy konkrétan nem használják a Bozsik büféjét. Annyira nem használják, hogy az átadás környéke óta nem, és egyáltalán nem azért, mert nem engedhetnék meg maguknak, hanem mert olyan a színvonala, a működése. Egy ideig be lehetett vinni műanyag pohárban a stadionba folyadékot, tavaly azonban már tiltották.

Az igazi meglepetés végül nem is a benti fogyasztás ilyen tömeges mellőzése volt az ismerősi körben, hanem az okainak hangos szó nélkül hagyása. Mindegy, én elindítottam kicsiben a harcot (Büférambó), hiszen minden változás reménye a kicsiből indul, miközben mindössze annyit mondok: italpor. Kibekkelem, basszameg. (Mondjuk most kicsit zavar, hogy a mosdókban milyen minőségű víz lesz, mennyire öntötte el a rendszert az esőzés.)

A világ MINDEN pénze

De vissza az első fordulóra és a 16-17 milliárdba fájó stadionra, aminek az átadása két-három éve azért csúszott hónapokat, mert az utolsó pillanatban a fejépület átalakítására kisírtak még plusz 1 milliárd környéki összeget.

Most ez a fejépület adta meg magát. Direkt futottam egy kört tegnap a Bozsik környékén, és bár tele voltak az utak letört faágakkal, a mélyebben fekvő területeket sár borította, azonban lefújt cserepeket, beszakadt háztetőket, hangosan toporzékoló lakókat egyáltalán nem láttam. Minden ment a maga rendjében, legfeljebb az utcák és a kertek voltak kicsit rendezetlenebbek. Pedig a környéken a házak nem közbeszerzéssel, milliárdokból épültek a legmodernebb technikákkal, hanem sufniban, kalákában, buherában, kinek mire futotta.

Az még rendben, hogy elképesztően jó érzékkel sikerült a Bozsikot egy gödör aljára felhúzni, mert a gravitáció ilyen célú felhasználása hasznos lehet, ha vizet kell elvezetni. A csütörtök és főleg a péntek éjszakaihoz hasonló mennyiségben lezúduló csapadék azonban minden rendszert megviselne, ez alól a Bozsik sem kivétel. Ahogy kell, feltette a kezét, és megadta magát.

Az elárasztott, mélyebben fekvő területek helyreállítása alapvetően megoldható egy takarítással és némi fertőtlenítéssel, vagyis a lelátót másfél nap alatt azért valahogy össze lehet pattintani a meccsre. A lényeg, hogy működjenek a mosdók, esetleg a jegypénztár, mert sokan a meccsnapon szeretnek sorban állni. Hogy nem lesz ajándékbolt, esetleg büfé, az pont belefér egy ilyen vis maior esetén.

Viszont a fejépület mellett nehéz elmenni szó nélkül. Beázásról, beszakadt belső födémekről hallani, ami a világ vicce, egy ilyen koros épületnél. Milyen tervezés és kivitelezés az, ami az első komolyabb vihartól elhasal? Azt a kérdést pedig fel sem merem tenni 2023-ban Magyarországon, hogy ennek a – nevezzük prejudikálva – kontármunkának lesz valaha felelőse?

Annyira, de annyira #tipikuskispest, hogy az már #metalcomhonvéd.

Egészen elképesztő az elmúlt négy évünk. Órákon és lapokon át tudnánk sorolni a kínosabbnál nevetségesebb, a nevetségesnél abszurdabb pillanatokat, ahogy fokozatosan szétesett minden körülöttünk. A szorgos munkával összehozott másodosztály egyáltalán nem meglepetés, és valójában az első viharban magát megadó tribün sem az.

Eskü, az egészben annak örülök a legjobban, hogy nem nekem kell ezt a sok vállalhatatlan szart lekommunikálnom, és maradhatok a kényelmesnél, a végtelen és kifogyhatatlan munícióval rendelkező kritizálásnál.

Viszont mindannyian tudjuk, hogy nem jó ez így.

Tökéletes NB II-es rajt lesz,

igazából tervezni sem lehetett volna szebbet.

Fél hatra jön a Kozármisleny.

A pletykák szerint a Csákváron sérülés miatt lecserélt Benczenleitner már játszhat, Kocsis Dominik viszont még nem. Utóbbi hiánya lesz igazán érdekes, mert a posztra közvetlenül Haragos, tehát egy friss igazolás jelentkezne. Mivel az van kimondva, hogy nincs pénz, és csak olyat igazolunk, aki beleillik a közösségbe, valamint erősítést is jelent számunkra, nagyon kíváncsi vagyok, hogy az első meccsen, ahol szükség lenne a posztján egy játékosra, akkor az ő neve jut eszébe Pinezits mesternek?


Mindenegyéb


címlapkép: Suparerg Suksai/Pexels.com

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||