Mastodon

Hetikispest #2023/12/01

Osztályozókönyv, évforduló, személyes top3, bunda

/11/26 Gyirmót-Honvéd 1-1

/11/26 Azerbajdzsánban lőtt nagy gólt Kadiri. #hovasz*rjak

/11/27 Tíz éve költöztünk át hivatalosan a már általunk üzemeltetett taccs.hu doménre, vagyis tíz éves a csak.taccs.hu.

  • akkor is elfelejtettünk szólni erről az apróságról, most pedig simán átléptünk az évfordulón.
  • az első poszt igazából 2013. október 7-én jelent meg itt, azonban akkor még nem volt egyértelmű, hogy mi lesz a Népsporttal, ahol korábban hosztoltunk.
  • a Ringiertől (Mediaworks, azóta állami napilap) való elválás nem sikeredett szépre, például a csakakispest.hu domént egy éjszaka leple alatt sunyi módon lefoglalták, és azóta is évről-évre hosszabbítgatják. Igen, azért nem mi/a közösség használja a csakakispest.hu domént, mert a magyar állam blokkolja. Köszönjük!
  • a sima taccs.hu eredetileg egy több szerzővel induló magyarfocis blog/véleményoldal lett volna, és bár működött pár hónapig, a sajtó is szerette, rendszeresen hivatkozta, valahogy mégis elhalt, és azóta néha felmerül, hogy mennyire jó lenne mellékesen újraindítani. Vagy valamit csinálni, ami hasonló, mondjuk egy podcast, egy online fanzine, esetleg valamilyen print/pdf kiadvány. A vicc, hogy az internet kitermelte az elmúlt évtizedben a szerzőket hozzá, azonban sokan továbbléptek, és mára hivatásszerűen foglalkoznak valamiféle sportújságírással. Punkok szinte csak mi maradtunk.
generátor: Microsoft Designer

/11/27 Több, mint tíz év után jogerős ítélet született az egyik fogadási csalásos ügyben, és páraknak (K. Zoltánnak, L. Mátyásnak, S. Lászlónak és B. Istvánnak) be kell vonulnia a fegyházba letölteni a letöltendőt. Nem tudjuk ki lehet B. István, a Balatonfüred edzője, azonban egész véletlenül van egy lehetséges másik B. Istvántól egy videórészletünk: (via NSO)

/11/28 Azt nyilatkozta a Sportalnak Bobby Davison, a Fradi korábbi edzője, hogy 18 hónappal ezelőtt tárgyalt a Honvéddal, azonban a klub végül mást választott. Bár sok edzőcsere volt mostanában nálunk, ha jól számoljuk, akkor ez vagy a Horváth Feri -> Vignjevic váltás idején történhetett 2022 telén, vagy nyáron, amikor Vignjevic helyére jött egy egész sornyi tróger banda, élén Kepcijával, Dochertyvel, Csodaturmixszal, egy edzőterem saleseséből lett mentáltrénerrel, és még ki tudja hány semmirekellővel. Ha valakinek, akkor nekik sikerült még Davisont is felértékelni – utólag. (Régen a semmirekellő is mennyivel jobb volt: Holcsikát neveztük így a gólkirályi címe előtt.)


Osztályozókönyv

Még nem vagyunk benne biztosak, de könnyen lehet, hogy a hétvégi osztályozókönyvek eredményhirdetése átkerül a Hetikispest rovatba. Az átkerül azért is dőltbetűs, mert ősszel nemigen volt időnk kitenni az eredményeket, és az osztályozókönyv állását a mellékelt excelből kellett kinéznetek.

Gyirmót-Honvéd 1-1 //

  1. Bobál – az Ajka elleni meccset is behúzta, vagyis hajlamosak vagytok a gólszerzőt megjelölni, mint legjobbat.
  2. Holman
  3. Dúzs

összetett //

  1. Dúzs 51 pt
  2. Kerezsi 25 pt
  3. Holman 24 pt
  4. Bobál 10 pt (két első hellyel)
  5. Kocsis Dominik 10 pt (nincs első helye)

Idény végén a 7-8. helyek valamelyikére várjátok a Honvédot. Idén egyébként először fordult elő, hogy miközben a csapat helyezést veszített a tabellán, addig nálatok emelkedett a várható (tippelt) helyezés.

A másik érdekesség, hogy a valós és a várható (tippelt) helyezés között a legkisebb különbség Pinezits utolsó meccse, a hazai Kazincbarcika elleni 0-1 után volt, amikor a tabellán a 11. helyen, nálatok pedig 10,85-ön álltunk. Az akkori 0,15-höz képest a mostani 3,59 valami elképesztően nagy difi. A legnagyobb eltérés egyébként a második (Kozármisleny 0-1) és a nyolcadik (Soroksár 1-1) meccsek után volt, amikor ugyanúgy 5,15 körül volt a tipp, miközben a valóságban a 10. helyen álltunk (-4,85).


Klubtörténeti top3

Minap Bozsik születésnapja kapcsán megkérdeztünk titeket, hogy – és itt fontos a pontos megfogalmazás – „Számodra ki a legfontosabb személy a Kispest/Honvéd történelmében?” Vagyis nem a legnagyobb hatású, nem a legeredményesebb, nem a klubért a legtöbbet tevő, hanem a számodra legfontosabb.

Nevek aszerint sorba rendezve, hogy a válaszolók hány százalékánál szerepeltek.

Puskás – Bozsik – Tichy – ahogy az várható volt. A negyedik Détári sem meglepetés. Az ötödik az ún. egyéb kategória, ahová besoroltunk mindenkit, aki egy-két szavazatot kapott (Fodor, Gujdár, Kuusela, Hanta/RW, stb).

Számomra érdekes, hogy mennyire túlsúlyban vannak a tisztán játékosok vagy edzők. Pár példa:

  • Tichynek van valószínűleg a legtöbb meccse a klubnál, mert játékosként és edzőként is elég sokat volt használatban. Később utánpótlás-vezető, majd haláláig elnökségi tag volt. Vagyis 1953 és 1999 között nagyjából negyven évet tuti eltöltött nálunk valamilyen poszton.
  • a második ilyen név Komora Imre, a nyolcvanas évek gulyáskommunista Fergusonja.
  • Mayer Bélát gyakorlatilag a kutya sem ismeri, hiába a klubtörténelem egyik legfontosabb szereplője.
  • idősebb Puskás éppen csak felfért a listára, miközben játékosként és edzőként közel huszonöt évig szolgálta a Kispestet, és amellett, hogy kábé megalapozta (Mayerrel) a klub évtizedekre híres utánpótlását, az egyik első eresztésből rögtön bajnokcsapatot csinált.

Az én három nevem egyébként (sorrend nélkül) Mayer, idősebb Puskás és Tichy volt, és ebből kikövetkeztethető, hogy a számomra legfontosabb nálam a hosszú távú hatást, valamint a klubhoz tartósan és közvetlenül kapcsolódó narratívák aktorait jelenti. Apróság, de a negyedik nevem Farkas Mihály politikus lett volna, mert az ő időszakának köszönhetjük, hogy máig baszogatnak minket a honvédséggel, a kötelező sorozásokkal, és a hozzánk vágott bajnokságokkal. Az senkit nem érdekel, hogy közel sem így történtek a dolgok, viszont ez a balf*sz és a haverjai örökre megváltoztatták a klubról alkotott képet.


sorozat

Az Ajka volt a 100. Honvéd-tétmeccs kihagyás nélkül*, valamint Gyirmóttal 2023 is maxos szezon lett idegenben:

*_ utoljára 2021 februárjában, a Covid alatt nem kaptam akkreditációt Felcsútra (milyen meglepő), és bár a mérkőzés még a kijárási tilalom beállta előtt ért volna véget, az utazással együtt már bőven belelógtam volna. Mondjuk papírom az pont volt, nem tudom végül miért nem indultam neki kintről nézni.


Korábbi Hetikispestek:


címlapkép: Microsoft Designerrel generált kép

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||